Ingezonden
Goede opkomst van omwonenden, grote afwezige gemeente Nederweert
Onlangs organiseerde Zonnepark Colusdijk BV een ontwerpatelier voor omwonenden van zonnepark Colusdijk, gemeente Nederweert, Waterschap Limburg, Limburgs Landschap en andere belanghebbenden. Het doel van deze middag was het kijken naar kansen, zorgen en wensen om zo het gebied optimaal en multifunctioneel in te richten. Dankzij de waardevolle input kan Zonnepark Colusdijk BV een belangrijke stap zetten in de ontwikkeling van het park. Door afwezigheid van genodigde ambtenaren van Gemeente Nederweert is er geen inbreng vanuit de gemeente die meegenomen kan worden in het vervolgtraject.
De plannen van ZPC
ZPC heeft 40 ha grond aan de Colusdijk 8 in Nederweert gekocht en wil daar een multifunctioneel zonnepark op realiseren. Naast het opwekken van groene stroom, wil ZPC zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van de omwonenden en van de lokale natuur- en beheersorganisaties. ZPC heeft van Enexis een netwerkaansluiting aangeboden gekregen. Het zonnepark kan bij in gebruik name ca. 19.000 huishoudens van groene stroom voorzien.Ontwerpatelier voor inbreng
Het doel van de middag was om – samen met alle betrokkenen – te kijken naar de kansen, de zorgen en de wensen om zo het gebied optimaal en multifunctioneel in te richten. De mensen van Zonnepark Colusdijk BV hebben tijdens de bijeenkomst uiteengezet wie ze zijn, welke plannen ze hebben om een multifunctioneel zonnepark te bouwen en wat de status van het project is.De aanwezigen kregen vervolgens de mogelijkheid om eigen ideeën in te brengen over de invulling van het zonnepark. Landschapsarchitect Ruud Tak (zie foto) schetste deze ideeën direct in een ontwerpschets van het zonnepark. Op deze manier kregen de deelnemers direct een beeld van de mogelijkheden.
Koppelkansen in gemeente Nederweert met initiatief Het Kruis
Wat tijdens het ontwerpatelier ook naar boven kwam waren de vele koppelkansen die de realisatie van zonnepark ZPC biedt. Zo kan ook zon op dak in de gemeente met opbrengsten van ZPC gestimuleerd worden. Het idee om de netwerkcapaciteit van ZPC met het initiatief Het Kruis te delen zodat beide zon-projecten, als 1 gezamenlijk (proef)project, gerealiseerd kunnen worden werd tevens goed ontvangen. Helaas hebben zowel gemeente Nederweert als Het Kruis vooraf al laten weten dat ze niet aanwezig zouden zijn. Gezien het feit dat de buurt zo positief heeft gereageerd op de ontwikkelingen tijdens de ontwerpateliereenkomst is dit natuurlijk jammer. Dankzij de waardevolle input van alle omwonenden kan Zonnepark Colusdijk BV een belangrijke stap zetten in de ontwikkeling van het park.
14 Reacties
Een zonnepark is een eufemisme voor tot industrieterrein omgevormde landbouwgrond.
Het levert nauwelijk stroom op vergeleken met de benodigde oppervlakte en heeft alleen maar nadelen voor de natuur. Alleen de eigenaar van de grond wordt er beter van.
Snel stoppen met dit soort onzinnige plannen.
Als je al iets wil doen met dat perceel, plant dan bomen.
Wat een verschrikkelijk idee de mooie natuur en het open landschap op te offeren aan de lelijke zwarte glimmende gedrochten…net zo een erg idee als de gedrochten langs de Venlose weg…
Hou op met die zinloze ideeën en ga over op kernenergie…
Wat een waardeloos verkoopverhaal ! en als het industrieel zonneveld klaar is wat dan ? verkopen aan de hoogste bieder zeker. Nee Nederweert heeft geleerd van de windmolensoap en laat deze keer haar beurt overgaan . heel verstandig gemeente Nederweert !!
Vanaf begin november tot heden heeft de zon amper geschenen en hebben zonnepanelen amper iets opgebracht,
zie http://WWW.ENERGIEOPWEK.NL.
De rest van februari zal vlgs. de weersverwachting ook de zon zich amper laten zien, edoch natuur groeit bij natte weders beter dan dan zonnepanelen iets opleveren.
Alleen kernfusie kan in onze energiebehoeften voorzien!
Dit soort projecten gaat allang niet meer over ideologische doelen als beperking van klimaatverandering of energietransitie. Follow the money.
Hoe verzin je zoiets, als er al panelen moeten komen in Nederweert kunnen we eerst eens kijken naar de talloze daken die nog niet voorzien zijn.
Onder die panelen groeit niets meer en loopt amper een vier potige of twee potige.
Boer zal blij zijn dat zijn grond verkocht is, maar eerst grond aankopen en dan pas plan doorduwen is de omgekeerde wereld.
Gemeente chapeau dat jullie je niet laten beinvloeden..
Ook dit initiatief is om meerdere redenen volstrekt zinloos. Net over de grens van Nederweert worden enkele enorme hallen ontwikkeld, gooi die vol met panelen en niemand klaagt want geen extra grond gaat verloren.
Maar ook binnen Nederweert zijn er meer dan genoeg daken beschikbaar, sporthal de Bengele bijvoorbeeld.
Dit soort “groene” initiatieven zijn te stompzinnig voor woorden en ontnemen bedrijven om te vergroenen. Voorbeeld uit Echt waar vorig jaar een groot
zonnepark is aangelegd maar het dak van een nieuwe loods van 100 000m2 kon worden volgelegd omdat er geen capaciteit op het net meer was door voorgenoemde park
We hebben hier de beste landbouwgronden ter wereld maar bij lange na niet de optimale hoeveelheid zon. En wat gaan we doen? Landbouwgrond omzetten naar zonneparken… En dat ook nog eens trots verkondigen….Hoe krom is dit?
Mijn mening:
– Tijd om te stoppen met de subsidie voor groot investeerders.
-Tijd dat de gemeente en provincie geen vergunningen verlenen voor zonneparken zonder dubbele functie van de gebruikte grond.
Ontwerpatelier voor omwonenden??? Ik heb ‘m gemist blijkbaar. Geen uitnodiging gezien. Beschamend die voorgenomen ontwikkelingen daarzo, het hele open landschap verpesten en er is al zoveel verknolt. En dat tegen een natura 2000 gebied aan….
Beste initiatiefnemers,
U geeft aan dat ZPC van Enexis een netwerkaansluiting aangeboden heeft gekregen.
Enexis heeft u deze netwerkaansluiting geleverd zonder er rekening mee te hebben gehouden of er een vergunning is verleend door de gemeente of dat er op korte termijn een vergunning door de gemeente kan worden afgegeven voor de realisatie van uw zonnepark.
Beide situaties zijn de komende jaren niet haalbaar, eerst moet ZPK gerealiseerd en geëvalueerd zijn voordat de gemeente mogelijk andere initiatiefnemers de mogelijkheid wil geven om een vergunning aan te vragen.
Doordat u de netwerkaansluiting van Enexis aangeboden heeft gekregen is de energietransitie van de gemeente Nederweert en de gemeente Weert op slot gezet. Dit betekend dat bedrijven die SDE++ subsidie hebben gekregen geen teruglevering van stroom op het electriciteitsnet kunnen krijgen.
Projecten met “zon op dak” kunnen in de kast worden gelegd, als dit langer dan 1 jaar duurt kunnen deze projecten
in de prullenbak.
Enexis geeft bij een aanvraag voor teruglevering van stroom de volgende mededeling:
“Voor het transport van energie is ruimte op het energienet nodig. Ons energienet kan een bepaalde hoeveelheid energie tegelijkertijd verwerken. Door de enorme groei van initiatieven voor duurzame opwek is de maximale belastbaarheid van ons net op dit moment bereikt in dit postcodegebied.
Het station bij uw aansluitadres is Nederweert. Op dit hoogspanningsstation is geen transportcapaciteit voor terug levering beschikbaar. Er is sprake van structurele congestie. Wij verwachten dat de periode waarin dit aanhoudt tenminste tot 2031 is.”
Conclusie: Theoretisch is er op het onderstation Nederweert geen teruglevering van stroom meer mogelijk omdat ZPC de laatst beschikbare capaciteit, 55 megawatt bij Enexis heeft gekocht.
Praktisch is er op het onderstation Nederweert capaciteit over omdat ZPC op dit moment nog geen gebruik kan maken van teruglevering van stroom omdat er geen vergunning voor realisatie van een zonnepark is verleend door de gemeente Nederweert. Dit betekend dat er ongeveer 35 megawatt aan projecten op dit moment niet door kunnen gaan, dit tot grote frustratie van ondernemers die “zon op dak” willen leggen en hun ontvangen SDE++ subsidie dreigen te verliezen. Als de subsidie wordt ingetrokken mag de ondernemen 5 jaar lang geen nieuwe subsidie aanvragen.
Om draagvlak te creëren voor jullie initiatief is het raadzaam dat ZPC de verkregen netwerkaansluiting intrekt zodat lokale bedrijven/ ondernemers gebruik kunnen maken van de ontvangen SDE++ subsidie en hun daken vol kunnen leggen met zonnepanelen zodat de gemeente Nederweert/ Weert de energietransitie voor 2030 gaat halen. Als de gemeente Nederweert na realisatie en evaluatie van ZPK een tender heeft uitgeschreven kunt u opnieuw uw plannen proberen te realiseren.
Hartelijke groet,
Een agrariër die graag “zon op dak” wil leggen.
Als iedereen zonnepanelen op z,n dak legt
hoeven er ook geen zonneparken te komen.
En wanneer hebben deze dingen effect, als de zon
schijnt en dat is ook niet iedere dag het geval.
En zo is dat met die windmolens ook.
Als het waait dan heeft het effect en dat doet
het ook niet iedere dag. En de natuur die er veel
onder lijdt.
Omwonende zouden een uitnodiging krijgen!!!!!!
Waar is die gebleven?? Niet te geloven dat mensen hier aan meewerken om zo een mooi gebied tegen de weerterbossen aan vol te leggen met zonnepanelen !
Straks moeten wij gaan wandelen met een grote zonnebril op en zelfs voor de hond moet er een aangeschaft worden!
Mensen gebruik allemaal jullie gezonde verstand en kom in actie!
Zorg dat er daken van bedrijfsgebouwen vol komen en die zeker voorrang geven!!
Met vriendelijke groet, bezorgde buurtbewoners
De buurt die wel aanwezig was ,is helemaal niet positief over de plannen van zpc
Omwonenden/belanghebbenden zijn het eens…wie heeft dat verzonnen? Nodig ze eerst eens allemaal uit om mee te praten.Natura 2000 gebied! Dat hoor je te beschermen. En niet aan de rand vol te bouwen.
Enexis en maar ook al deze bedrijven intereseerd
de natuur helemaal niks. Straks moet je nog een
zonne bril op doen omdat de panelen je
ogen verblinden. De natuur verliest zijn waarde.
Maar daar geven deze bedrijven niks om.
In plaats van dat ze eerst de burgers inlichten
nemen deze bedrijven maar zelf het hef in handen.
Natuur organisaties doe iets.