Skip to content

In maart mogelijk meer duidelijkheid over het aantal wolven in Nederweert

Redactie
15 februari 2022 | 13:28

Advertentie

De fractie JAN heeft in januari 2022 in een brief aan het college van Nederweert haar zorgen geuit en politieke vragen gesteld over de komst van een wolf in Nederweert. Het college van B&W van de gemeente Nederweert heeft inmiddels de gestelde vragen beantwoord.

Wolf in Nederweert

JAN was onder andere benieuwd op welke wijze inwoners en ondernemers worden geïnformeerd over de problematiek en de mogelijke gevaren van de wolf. De aanwezigheid van een wolf in een gebied levert volgens de burgemeester en wethouders onder normale omstandigheden geen gevaar op voor mensen. ”Via onze website en het Gemeente Contact hebben we onlangs gecommuniceerd over de aanwezigheid van de wolf en beschermingsmaatregelen die genomen kunnen worden. De informatie krijgt een permanente plek op de website. Ondernemers en inwoners kunnen zich ook informeren via de website van BIJ12, en de regelmatige tussenberichten met monitoringsinformatie van de provincie(s),” zo wordt in een reactie geschreven.

Wolf GW1625m
Op dit moment is in Nederweert alleen de gevestigde wolf GW1625m aangetoond. Van de recente schadegevallen worden in maart de uitslagen van DNA-onderzoek verwacht. Dan wordt duidelijk of er wellicht inmiddels ook andere wolven in de regio actief zijn (geweest). Met buurgemeente Someren zijn volgens het college afspraken gemaakt om elkaar actief te informeren en kennis te delen. ”Er is een overlegplatform Wolf in Limburg. Als gemeente in het leefgebied van de gevestigde wolf GW1625m (als deze nog leeft) sluiten we ambtelijk aan bij dit platform. De provincies actualiseren in 2022 het interprovinciaal wolvenplan. De provincie Limburg stemt de inhoud van dat plan af in het overlegplatform. Een project dat eerder door het platform is opgezet, het project schadepreventie wolf, is door het faillissement van het IKL stilgevallen. Binnen het platform wordt bekeken hoe voorlichting en preventieve maatregelen bij schapenhouders vormgegeven kan worden.

Verjagen op een diervriendelijke manier
De fractie was verder ook benieuwd of er een diervriendelijke manier is om de wolf uit Nederweert te verjagen. Volgens het college is het verjagen van de wolf uit zijn leefgebied niet mogelijk aangezien de wolf een beschermde inheemse diersoort is. ”In het buitenland zijn experimenten uitgevoerd met op wolven schieten met rubberen kogels. Deze methode wordt gebruikt indien wolven door foute conditionering opvallend gedrag ten opzichte van mensen en of honden vertonen. Dat is bij GW1625m echter niet het geval.” Op het moment wordt er in Nederweert binnen een pilot gewerkt aan de verbetering van de preventie. Of dit afdoende is moet de toekomst leren. ”De gemeente heeft hier echter geen invloed op. De pilots worden uitgevoerd door schapenhouders, wolvendeskundigen en vrijwilligers in samenspraak met Provincie Limburg.”

De aanwezigheid van een wolf in een gebied levert onder normale omstandigheden geen gevaar op voor mensen en er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de wolf die zijn leefgebied heeft in Nederweert problematisch gedrag ten aanzien van mensen vertoont. Om te kunnen samenleven met wolven is het wel nodig om schapen en geiten te beschermen. Veehouders kunnen hierbij diverse maatregelen nemen, zoals het plaatsen van elektrische afrasteringen of het inzetten van kuddebewakingshonden. Vrijwilligers van de organisatie wolf-fencing ondersteunen daarbij en de provincie Limburg verleent subsidie voor het nemen van preventieve maatregelen.

Lees ook

Advertentie

4 Reacties

  1. GW1625M was twee jaar geleden al actief in de omgeving Nederweert/De Pan/Sterksel. Lijkt me sterk dat het beestje al die tijd op dezelfde plaats is gebleven. Jammer dat daar zo weinig over bekend is en dat alle onderzoeken daarover zo lang duren.

  2. Goed plan ; er achter komen hoeveel wolven er in en om Nederweert rondlopen en ook maar direct even in kaart brengen wat ze eten en waar en wat – afgaande op hun aantal – ze in de Toekomst jaarlijks nodig hebben, want we moeten natuurlijk zorgen voor een gezonde wildstand dus (plezier)jacht moet tot een minimum beperkt worden en mochten er toch te weinig herten, reeën, konijnen en hazen rondlopen, dan moeten we die maar uitzetten in het wild – en wie dat betaald zien we dan wel – want we willen natuurlijk niet dat hongerige wolven zich vergrijpen aan kalfjes, veulens, geiten, schapen, lammetjes en onvoorzichtige huisdieren, want beetje wolf lust ook wel een sappig hondje.

  3. Waarschijnlijk 1 minder nu.
    Nu er 1 op de A2 is gesneuveld.

    En welke het was bij de A67 weten we ook nog steeds niet.
    Waarom gaat dat onderzoek allemaal zo traag?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie