Skip to content

Videoboodschap burgemeester Someren over grote politieke onrust in haar gemeente

Redactie
24 februari 2022 | 8:55

Advertentie

Video: Gemeente Someren

Burgemeester Dilia Blok van Someren reageert in een videoboodschap op de grote politieke onrust die in haar gemeente is ontstaan. ”Ik wil niet langer lijdzaam toezien hoe bepaalde mensen onze gemeente en mijzelf met ongefundeerde kritiek blijven zwart maken, en twijfelen aan de integriteit van de gemeente en het gemeentebestuur.”

Voormalig wethouder

In medio 2020 zijn er bij de burgemeester signalen binnengekomen over het vermoeden van niet-integer handelen bij de verdeling van nieuwbouwwoningen door een, inmiddels voormalig, wethouder. De burgemeester vertelt in haar videoboodschap dat ze toen direct actie heeft ondernomen. ”Als er sprake is van niet-integer handelen binnen het gemeentebestuur, dan raakt dat ons allemaal.”

Verklaringen onder geheimhouding afgelegd
Bij het onderzoek is het protocol van de gemeenteraad gevolgd waarin staat aangegeven hoe om te gaan met vermoedens van niet-integer handelen. Het onderzoeksbureau heeft hierna de signalen die binnenkwamen onderzocht. Alle gevolgde procedures bij de verdeling van de bewuste nieuwbouwwoningen zijn tegen het licht gehouden. In totaal hebben elf betrokkenen een verklaring afgelegd bij de onderzoekers. Het onderzoek heeft onder geheimhouding plaatsgevonden. Dat is gedaan zodat alle betrokkenen in vrijheid hun verklaring hebben kunnen afleggen. ”Zonder dat zij daar later last van krijgen als die verklaringen belastend en dus schadelijk zijn voor de persoon die niet-integer heeft gehandeld,” legt Blok uit. ”Dat heeft dus niets te maken met het beeld van ‘de mond snoeren‘.” Dat zou volgens haar door sommigen worden gesuggereerd.

De politiek onrust en het negatieve beeld dat door sommigen bewust wordt gecreëerd rondom het functioneren van de gemeentelijke organisatie, het bestuur en mijzelf als burgemeester is schadelijk voor Someren.”

‘Ware reden onderzoek wordt afgeleid’
De reacties op sociale media raken de burgemeester diep. ”Daardoor raken heel veel mensen persoonlijk beschadigd,” vertelt Blok. ”Al deze berichten lijken de ware reden van het onderzoek en het ontslag van de wethouder af te leiden.” Met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wil de burgemeester van Someren duidelijk maken dat ze borg staat voor een betrouwbaar bestuur, een integer, transparante manier van werken en gelijke kansen voor iedereen.

Eerder door ons gepubliceerd
Op dinsdag 3 november 2022 heeft de burgemeester van Someren, Dilia Blok, opdracht gegeven voor een onafhankelijk integriteitsonderzoek over het mogelijk niet integer handelen van wethouder Schoolmeesters. Op dinsdag 19 januari 2021 heeft de raad het onderzoeksrapport onder geheimhouding ontvangen. Zowel de wethouder als de gemeente hebben vervolgens ieder aan een bestuurskundige opdracht gegeven voor een contra-expertise. Dit heeft op donderdag 28 januari 2021 tot een procedure overleg geleid.

Op 9 februari heeft de raad het onderzoeksrapport behandeld. Na het bespreken van dit rapport heeft de raad besloten om het vertrouwen in wethouder Schoolmeesters op te zeggen. De meerderheid van de raad heeft hiertoe een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Schoolmeesters. De wethouder heeft de motie van wantrouwen naast zich neergelegd. Omdat de wethouder niet zelf ontslag genomen heeft, heeft de raad het voorstel gedaan om de wethouder direct te ontslaan.

Lees hier het artikel terug.

Advertentie

3 Reacties

  1. Ik stel voor dat deze burgemeester eens een gastcollege komt verzorgen voor onze bestuurders en aan onze tandenloze raad.

  2. Zo,n integriteitsonderzoek zou in Nederweert geen overbodigge luxe zijn,
    naar het college en de partijen die betrokken zijn bij de vergunningverleningen rondom windpark Ospeldijk Nerderweert.

  3. Zo´n integriteitsonderzoek zou in Nederweert geen overbodige luxe zijn,
    naar het college en de partijen die betrokken zijn bij de vergunningverleningen rondom windpark Ospeldijk Nederweert.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie