Iedereen voelt zich weleens eenzaam, ook jongeren! In de afgelopen periode is hiervoor meer aandacht en begrip gekomen. “Belangrijk, want door aandacht te hebben voor eenzaamheid herkennen we het sneller en kunnen we het verschil maken voor een jongere”, aldus wethouder Carla Dieteren.
Gevolgen van eenzaamheid
Het contact met leeftijdgenoten is belangrijk voor het ontwikkelen van de eigen identiteit. Gevoelens van eenzaamheid namen toe naarmate corona langer aanhield. Hoewel jonge mensen over het algemeen weerbaar lijken, weten we tegelijkertijd dat hoe langer zij vereenzamen, hoe ingewikkelder het wordt om de eenzaamheid te doorbreken. Het is daarom ontzettend belangrijk om de komende periode extra aandacht te besteden aan het welbevinden en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Vooral voor die kinderen en jongeren die al sociaal en mentaal kwetsbaar zijn!
Maak je het verschil?
Ben jij die buurvrouw, trainer, docent met het luisterend oor? Een appje met een boze emoji of een bericht met #rotdag op Instagram…. was het maar altijd zo duidelijk wanneer kinderen en jongeren niet lekker in hun vel zitten. In het dagelijkse contact zijn de signalen vaak subtieler.
Leer hoe ook jij het verschil kunt maken en test je kennis op www.maakhetverschilvooreenkind.nl Je vindt er een korte online training voor vier herkenbare omgevingen: vereniging, omgeving, school en familie.
Martin Stroomer voorzitter Vereniging Scouting Nederweert, Chris Verstappen voorzitter Ondernemersvereniging Nederweert, Ans Hermans directrice Basisschool De Schrank in Ospel en wethouder Carla Dieteren volgden ook de e-learning.
Martin: “Zeker bij jeugd is eenzaamheid een verschijnsel dat niet vanzelf weggaat. Ze hebben hulp nodig van mensen die ze vertrouwen en dat zijn vaak ook degenen naar wie ze opkijken in een vereniging. Leiders bij Scouting of coaches in de sport. Het is van belang te weten hoe de signalen te herkennen, hoe ermee om te gaan en dat er ook voor leiders, trainers en coaches hulp is.”
Chris: “Contact maken en houden met jongeren komt specifiek onder de aandacht op www.maakhetverschil.nl. Binnen de ondernemersvereniging komen we niet specifiek eenzaamheid onder jongeren tegen. Heb aandacht voor elkaar in de straat, of dit nu de buurt is waar je woont, werkt of bij een vereniging. Iemand is altijd aanwezig, maar blijft plotseling weg. Heb aandacht voor elkaar en praat erover. Zoek hulp bij de instanties die hiervoor zijn ingericht, maar zelf kun je beginnen door er te zijn.”
Ans: “De training is kort maar geeft zeer concrete handvatten en tips. Onze rol als leerkracht is niet te onderschatten als kinderen het thuis moeilijk hebben. Vragen stellen als je ziet/denkt dat een kind het moeilijk heeft, een luisterend oor bieden, het verhaal van het kind serieus nemen en vervolgens samen kijken welke oplossingen er zijn. Zo wordt de juf of meester voor een kind een échte vertrouwenspersoon.”
Carla: “De training maakt duidelijk dat iedereen eigenlijk heel eenvoudig van betekenis kan zijn voor een jongere. Door interesse en empathie te tonen en goed te luisteren kom je in gesprek over wat iemand echt bezighoudt. Het is belangrijk om begrip te tonen voor gevoelens van onzekerheid of eenzaamheid. Laat weten dat ze bij jou terecht kunnen voor een praatje of andere hulp en geef een schouderklopje. Dat helpt om zich sterker te voelen en het vermindert stress.”
Maak ook het verschil!
Kijk voor informatie op www.maakhetverschilvooreenkind.nl en doe de test. Je krijgt een filmpje te zien en daarna 5 vragen. In 5 minuten tijd leer je hoe je het verschil kunt maken.
Er zijn nog geen reacties geplaatst