Jos Levels runt in Nederweert een intieme en kleinschalige theaterboerderij met de naam ‘Boeket’, vernoemd naar het buurtschap waar het theater is gevestigd. Er worden het jaarrond voorstellingen georganiseerd. Dat doet hij niet alleen. Een groep vrijwilligers helpt hem. Ieder met z’n eigen expertise en takenpakket. Jos: “Het is een op elkaar ingewerkt team. Zonder hen zou Theaterboerderij Boeket niet kunnen bestaan. Er zijn echter altijd extra handjes nodig. Maar ze moeten het niet doen om mij uit de brand te helpen, nee, ze moeten het echt voor zichzelf doen. Dat duurt het langst.”
Jos en zijn echtgenote Riek kregen in 2007 het idyllische idee om een theatertje te starten in de schuur naast hun sfeervolle en authentieke woonboerderij in Nederweert. Met 100 caféstoelen, een decor van velours gordijnen, een podium en tribune gebouwd van pallets bekleed met Perzische tapijten is er een intiem en zeer sfeervol theater gerealiseerd onder de oude houten spanten van de grote schuur. Jos verloor zijn echtgenote in 2017 en zag hun droom in het water vallen. Hij bleef echter niet bij de pakken neerzitten en verzamelde een team vrijwilligers om zich heen. “Ik heb veel steun gehad van de vrijwilligers. Zij hebben mij er doorheen gesleept in die moeilijke beginperiode.”
Waardering in applaus
Door de jaren heen zag Jos de vrijwilligers komen en gaan. Sommigen wilden te snelle stappen zetten, anderen waren te behoudend. Sommigen verwachtten niets meer voor hun inzet dan gezelligheid en een zinvolle daginvulling, enkelen waren telkens op zoek naar waardering. Jos: “Die waardering zit in het applaus, in een goed lopende voorstelling, in de reacties van bezoekers en artiesten. Het belangrijkste is echter dat je de waardering in jezelf vindt, in het plezier en genoegen dat je er aan beleeft.”
Niet voor de ander, maar voor jezelf
Jos duidt op de daadwerkelijke motivatie om vrijwilliger te worden. “Tuurlijk, je wordt vrijwilliger om iemand of een organisatie te helpen. Maar dat mag eigenlijk niet je basismotivatie zijn. In de basis word je vrijwilliger omdat je tijd over hebt, omdat je een zinvolle hobby zoekt, omdat je betrokken bent bij een vereniging of organisatie, omdat je je na je werkzame leven nog nodig wilt voelen, om een doel te hebben. Of om iets te leren en nieuwe mensen te leren kennen. Kortom, eigenlijk word je vrijwilliger voor jezelf. Als je dat doorziet, dan pas kun je iets betekenen voor een ander. In dit geval dus voor Theaterboerderij Boeket. Momenteel hebben we een mooie groep betrokken vrijwilligers, die allemaal van elkaar weten wat er verwacht wordt. Ze hebben er plezier in. En daar heb ik dan weer plezier aan. Nu ik wat ouder word, wil ik me zoetjesaan terugtrekken uit het hele georganiseer. Daar ben ik al een poosje mee bezig. Ik vind het heel lastig om het los te laten. Wat ik uiteindelijk wil, is gewoon als vrijwilliger mijn rol vervullen.”
Vijf vrijwilligers en Jos houden zich bezig met de organisatie van het theater. Een andere groep vrijwilligers houdt de omringende natuurtuin bij en klust her en der. Dit noemt hij zijn ‘pongelgroep’. Deze groep komt iedere week bij elkaar en beslist dan samen wat er die week onderhanden genomen moet worden. Het reilt en zeilt bijna geheel zelfstandig. Af en toe wordt Jos gevraagd naar zijn wensen of mening. Jos: “Die groep mensen geniet er van om hier te zijn en aan de slag te gaan met de bloemen- en moestuin of met de dieren. Voor hen is het een gezellige ochtend, voor mij is het een uitkomst.”
Extra handjes
Ondanks de relatieve grote groep vrijwilligers, kan Jos nog altijd extra mensen gebruiken. Als je minimaal drie maal per jaar helpt, ‘verdien’ je gratis toegang voor alle voorstellingen in de theaterboerderij. Natuurlijk met inbegrip van de consumpties tijdens inzet en voorstellingen. “Maar”, zegt Jos zeer beslist, “ik wil niet dat de vrijwilligers het voor mij doen! Daar voel ik me ongemakkelijk bij. Zolang mensen willen helpen omdat ze het leuk vinden, zijn ze van harte welkom.”
Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Jac Smeets
Er zijn nog geen reacties geplaatst