Skip to content

Hans Corstjens: “Mooi om vanuit je netwerk iets te kunnen betekenen”

Redactie
13 maart 2022 | 15:00

Advertentie

Hans Corstjens (58) van Buro Beeldvang is lid van Rotary Land van Horne Weert. Door zijn lidmaatschap ‘verplicht’ hij zich om zijn vakkennis en daadkracht in te zetten, ook waar dat als vrijwilliger wordt verwacht. Hans vindt dat prima. Heel graag zelfs.  

Hans: “Rotary Land van Horne Weert heeft 55 leden. Het is een mooie mix van ondernemers én medewerkers op diverse vakgebieden. Onderlinge vriendschap en betrokkenheid bij de leefomgeving is wat ons bindt. Jaarlijks stellen we ons de vraag wat we kunnen doen voor de samenleving. Soms ontvangen we verzoeken van organisaties die hulp nodig hebben. Dan gaan we na of en hoe we daaraan tegemoet kunnen komen.

Hans noemt enkele voorbeelden.Voor een buurtproject in de wijk Keent zijn we het gesprek aangegaan met de gemeente Weert, met als doel de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Een groepje leden heeft zich gemeld om dit project op te pakken. Ook vroeg de gemeente onze medewerking om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Hiervoor gaan we in gesprek met de doelgroep om te bekijken hoe ze hun woning duurzamer en levensloopbestendig kunnen maken. Vervolgens proberen we samen met de gemeente oplossingen te bieden. Voor een Weerter arts die in Afrika vrijwillig is gaan opereren, is een fundraisingactie opgezet. Daarmee kon hij de nodige materialen en andere kosten financieren.

Deze vrijwilliger is niet bang voor vieze handen. Ik steek natuurlijk ook graag zelf de handen uit de mouwen. Toen in juli dit jaar Zuid-Limburg getroffen werd door flinke overstromingen, ontstond er veel schade aan gebouwen. Met een aantal leden van Rotary hebben we meegeholpen om de ondergelopen kelders van een hotel in Valkenburg op te ruimen. Belangeloos, gewoon omdat het nodig was. Immers, vrijwilligerswerk is een kwestie van tijd en betrokkenheid. En we voelden ons allen betrokken.

Rotary is een wereldwijde organisatie van serviceclubs met als motto: service above self. Dit betekent dat je bereid bent iets van jezelf te geven, dat je dienstbaar wilt zijn aan de samenleving en dit in de praktijk zichtbaar maakt. Binnen het netwerk zijn leden bereid om hun (vak)kennis ten dienste te stellen van de gemeenschap en direct of indirect deel te nemen aan maatschappelijke projecten. Word je lid van Rotary, dan betekent het dat je ook letterlijk de handen uit de mouwen mag steken. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Is Rotary iets voor jou? Stuur dan een berichtje via www.rotary.nl

Ook vluchtelingen kunnen op Rotary rekenen.De vele vluchtelingen in Weert hebben we destijds welkom geheten met het project ‘Friends in Music’. Een concert in openluchttheater De Lichtenberg in Weert, gevolgd door een gezamenlijke after party. Voordat het concert kon plaatsvinden hebben we samen met familie en kinderen uren staan bikkelen om het theater toonbaar te maken. Het is te gek hoe je samen tot een geweldig resultaat kunt komen. Bovendien leer je zoveel door kennis te maken met vluchtelingen en hun verhalen te horen.” 

In 2013 werd Hans voorzitter van Rotary Land van Horne.Ik heb mezelf toen de vraag gesteld: ‘Wat wil ik dit jaar bereiken?’ Ik heb altijd iets willen betekenen voor kinderen die het minder goed hebben. Ik kwam in contact met Herman van Veen, ambassadeur voor Unicef, en ontdekte het Herman van Veen Arts Center. Zij organiseren activiteiten voor iedereen, jong en oud, arm of rijk. Ik voelde meteen dat ik met deze organisatie een project wilde doen. We organiseerden een optreden van Herman in het Munttheater van Weert. Zo kon hij zowel ons doel als het kinderdoel van zijn organisatie dienen. Ook trakteerden we kinderen met een geestelijke of fysieke beperking op een hele mooie dag op Hermans landgoed in Soest. De voorpret in de bus er naar toe was al fantastisch. De dag zelf was geweldig. De kinderen hebben enorm genoten en daardoor wij als begeleiders ook. Het doet heel veel met je als je al die blije kindersnoeten ziet. 

Hans voelt zich bevoorrecht.Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen dergelijke projecten kan doen. Ik voel me dan ook erg bevoorrecht dat ik dit mogelijk kan maken vanuit mijn netwerk, mijn bedrijf en m’n persoonlijke inzet. Maar, let wel, zulke projecten kun je niet alleen doen. Daar heb je ook anderen voor nodig die zich belangeloos willen inzetten om die ‘wilde ideeën’ van mij te realiseren.

Vrijwilligerswerk moet je voelen. “Je moet het leuk vinden om iets voor een ander te doen. Via Rotary kan ik mensen verder helpen. Ik ontleen daar veel voldoening aan. Noem het een vorm van zingeving. Dagelijks zijn we druk bezig met ons werk. Dat geeft je een bepaalde voldoening, vaak op een meer rationeel vlak. Vrijwilligerswerk daarentegen zit meer op gevoelsniveau en dat maakt mij gelukkig. Door me belangeloos in te zetten kan ik van betekenis zijn voor een ander. Dat is toch heel mooi?!

Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Hema Volksloop 2
523e loop onder wat frissere omstandigheden
7 oktober 2024 | 10:00
Hoogspanningsmast-beschadigd-Zandstraat-Kelpen-Oler-2
Nederweert valt ook onder het zoekgebied
7 oktober 2024 | 9:12
2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22

Advertentie