Skip to content

TERUGKIJKEN | Groot Nederweerter verkiezingsdebat

Redactie
10 maart 2022 | 19:07

Advertentie

Vier dagen voor de start van de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart gaan alle politieke partijen in Nederweert met elkaar in debat. Niet alleen de vijf zittende partijen doen hieraan mee, maar ook de twee nieuwe partijen.

Verkiezingsdebat

De avond wordt in goede banen geleid door Ruben Weekers. Ruben woont in Nederweert en werkt als journalist bij L1. Ruben heeft zich van tevoren verdiept in de verkiezingsprogramma’s van alle deelnemende partijen. Nadat de zeven lijsttrekkers hun partij in 1 minuut aan je hebben voorgesteld, zal Ruben het debat leiden aan de hand van stellingen. Van elke partij zijn er maximaal twee vertegenwoordigers die aan het debat zullen deelnemen.

De thema’s die deze avond centraal staan zijn het buitengebied van Nederweert én de leefbaarheid van Nederweert. De debatten zullen zich toespitsen op de verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s, zodat je straks in de stembus makkelijker jouw keuze kunt maken.

Advertentie

14 Reacties

  1. Gisteravond was het verkiezingsdebat in Haazehoof in Ospel. Op zich een mooi initiatief om de zwevende kiezers houvast te geven.

    Partij Nederweert Anders had een stand-in ingevlogen voor de plotseling onwel geworden wethouder en die blies de loftrompet over hun omgang met vrijwilligers en over hun erfgoedbeleid. Als voorbeeld van succesvol erfgoedbeleid van wethouder Stienen noemde hij o.a. het feit dat de vrijwilllige molenaars van Nederweert onlangs in een nieuw hesje zijn gestoken. Tjongejonge. En o, o, o wat was men vol lof over de vrijwilligers in Nederweert. Ook al kon je uit het betoog van VVD-er Coumans opmaken dat er de laatste tijd meer vrijwilliger opgestapt zijn dan bijgekomen.

    Over vrijwilligers gesproken. Bij de borrel na afloop van het debat in Haazehoof hoorde ik van een paar van de volop aanwezige raadsleden met schaamrood op de (hun) kaken dat het college van burgemeester en wethouders geweigerd heeft om de opgestapte vrijwilligers van de erfgoedcommissie op hun verzoek eervol te ontslaan. Laat ik daar twee dingen over zeggen. Het langer dan pakweg een dag moeten nadenken over eervol ontslag van goedwillende vrijwilligers is een slecht signaal op zich en op zijn minst niet netjes te noemen van een gemeentebestuur. Maar het expliciet weigeren van eervol ontslag is ronduit onbeschoft en een minachting van burgers. Zoiets doe je niet als burgemeester, dat is gewoon Laakbaar.

    Het goeie nieuws is dat als het gaat om de actuele rampdossiers van windmolens, erfgoed en afvalbeleid, enkele partijen zich gisteravond goed zichtbaar dieper in het moeras van de Ospelse Peel getrappeld hebben. In die zin heeft het verkiezingsdebat genoeg resultaat opgeleverd voor de zwevende kiezers. En is het weer uitkijken naar het functioneringsgesprek over windmolens en erfgoedbeleid in de raad van volgende week.

  2. Ik denk dat er géén functioneringsgesprek gaat komen, zeker niet met de persoon die er verantwoordelijk voor is…
    Die ziet de bui al lang hangen en daar menigeen ander mens ook “krank” van worden…
    Gewoon opnieuw beginnen met een nieuwe coalitie die zich hopelijk wel aan de gemaakte afspraken houdt en onze mooie gemeente weer positief op de kaart zet…

  3. Onze wethouder kan vast wel via een online verbinding op scherm aanwezig zijn!

  4. Matig verkiezingsdebat onder weinig belangstelling, geeuwende toeschouwers in de zaal of bezig met hun mobiele telefoon. Diverse slecht geformuleerde stellingen en wisselende sprekers. Grote woorden vielen er. Wellicht door verkiezingskoorts? Bijvoorbeeld en in willekeurige volgorde:

    CDA: Er is een zuiveltekort. Op http://www.nzo.nl valt er niets over te lezen.

    Nederweert Anders: Er zijn maar twee kapotte PMD-zakken gerapporteerd en U (VVD) toont steeds dezelfde foto’s. CDA: Ik heb veel kaarten op de bus gedaan en er zijn door bewoners spontaan aan mij veel meer kapotte PMD zakken gerapporteerd.

    JAN: Een eenmaal volgens de regels verleende vergunning kun je niet zomaar intrekken. Correct. Maar wat als de vergunning niet volgens de regels is toegekend en in conflict is met Europees recht? Ja dat is voer voor juristen. Is dan sprake van onbehoorlijk bestuur?

    JAN: Goed dat de gemeente wil gaan meten bij het windmolenpark. En als het niet klopt: intrekken. Stevige taal. JAN weet dat het zo niet werkt en dat die woorden niet waar gemaakt kunnen worden. Eerst een waarschuwing, dan een tweede en derde. Dan misschien een dwangsom. Dan trekt de tegenpartij een blik advocaten open en gaat men naar de bestuursrechter in Roermond en dan naar de Raad van State. Vele Euro’s en vele maanden later. En intussen gaat het gewoon door.

    VVD: Met de kennis van nu waren die windmolens er niet gekomen. Maar: die kennis was er voor een belangrijk deel ook medio 2018 al, het moment waarop de vergunning verleend werd. De 10H-regel bijvoorbeeld, die ook de Raad van State hanteert, bestaat in Beieren (Duitsland) ruim 7 jaar en heeft daar een juridische toets doorstaan. Is voorafgaand aan de verlening van de vergunning het huiswerk goed gedaan of is er een windturbinerad voor de ogen gedraaid? Was toen alleen het CDA bij de les?

    Groen Links: Is hier een conflict tussen het college en de erfgoedcommissie?

    Hopelijk hebben alle partijen goed geluisterd naar wat een van de vragenstellers in de zaal opmerkte: “Jullie stellen het winstmodel boven het belang van en de gezondheid van de burger. En daar spelen jullie allemaal mee”.

  5. Het was gewoonweg ontluisterend dat een van de stellingen luidde “of met de windmolens Nederweert in 2035 klimaatneutraal zou kunnen zijn”. Groen Links omarmde deze stelling met kracht.

    Waarom werd de al gerezen gezondheidsproblematiek (veroorzaakt door windmolenpark Ospeldijk) niet als debatstelling genomen? In plaats van verstoppertje spelen achter 2035? De buurtbewoners hebben namelijk nú ernstige klachten, los die eerst eens op. Neem je verantwoordelijkheid. Het kan gewoonweg niet zo zijn dat zowel raad, college en initiatiefnemers een groot, intens probleem creëren en dat de omwonenden hiervan de dupe zijn. Los het op! En uit niet meer uitspraken als dat het dossier moeilijk is. Dat is het resultaat van jullie falend optreden tot nu toe en winstbejag.

  6. Juist Loekie,

    “Hopelijk hebben alle partijen goed geluisterd naar wat een van de vragenstellers in de zaal opmerkte: “Jullie stellen het winstmodel boven het belang van en de gezondheid van de burger. En daar spelen jullie allemaal mee”.

    Hier ben ik het helemaal mee eens, men zou goed naar de woorden van deze man luisteren. Hij vertegenwoordigde met zijn rake woorden een grote groep gedupeerde omwonenden.

  7. Ik vond het vooral eng hoe de ‘dame’ van gr. links de dame van Hart voor Vrijheid schoffeerde. Gelukkig herstelde hvv zich op een eervolle manier. Maar gr.links was niet mijn stijl. Bovendien houdt grlinks geen rekening met omwonenden windpark én zijn de connecties met Zuidenwind te nauw. Nee dankje!

  8. Wat is het toch een trieste bedoeling, er is geen partij die doet wat ze beloven. Waarom moeten mensen nog gaan kiezen ? Ieder gaat voor zijn eigen hachje , net zo als in Den Haag, gaan gewoon voorbij aan de burgers . Zet eens mensen op posten die verstand van zaken hebben , in plaats van al die onderzoek bureau s . En ik heb er een hard hoofd ,dat wat ze nu beloven , over een maand alweer vergeten zijn. Dus zeg mij op welke partij ik zou moeten stemmen , triest dat ze niet samen werken , maar elkaar het loef afsteken. Begin eens gewoon naar de burgers te luisteren, serieus samen naar een oplossing te zoeken . Windmolens, vuilniszakken , een echt centrum in Nederweert creëren . Dan krijgen kiezers misschien weer vertrouwen.

  9. Daarom stem ik op Hart voor Vrijheid. Ze zitten niet in de windenlobby en ze zijn voor democratie, fatsoen en integriteit. Wat mij betreft is dat al meer dan ik van andere partijen heb gezien. Wat onze gemeente nodig heeft is INTEGRITEIT en een bestuur dat de BURGER dient.

  10. Defender, dat is de partij van Willem Engel , die zoveel tegen de Corona regel was. Dus absoluut geen party voor mij.

  11. Wat mij opviel is dat voor en tijdens het debat de coalitie verweten wordt dat ze niet luisteren. en dan hoor ik wethouder Koolen zeggen ik luister niet meer naar de werkgroep voor het lambertushof want daar zit iemand bij die op de VVD lijst staat. Hetzelfde hoor ik over Nederweert Anders die willen alleen luisteren naar mensen van Newecoop en kondigen tijdens dit debat aan dat ze iemand van Newecoop in dienst willen nemen als energiecoach. dus het is niet van belang of je goede inbreng en ideeën hebt maar of je lid bent van Nederweert Anders of D66.
    verschrikkelijk gewoon dat dit kan in Nederweert

  12. Wat een arrogantie van de D66 wethouder alles weglachen en daarna viel gelukkig zijn masker af. Met de opmerking ik praat niet met de ondernemers over de Lambertushof, want daar zit iemand bij die niet op D66 stemt. Hoe heeft deze coalitie zijn wethouders uitgezocht !! Een ding is duidelijk deze coalitie heeft niet door dat ze daar zitten voor en door hun inwoners. Kortom zorg dat we op 16 maart deze ellende stoppen

  13. Het idee van een gratis (onafhankelijk) energiecoach was niet van Nederweert anders maar eerder voorgesteld door CDA in een raadsvergadering. Nederweert Anders vond dat niet nodig, net als alle andere coalitiepartijen. Die verwezen allemaal naar newecoop waar je voor 10 euro lid kunt worden. Het voorstel werd nog geen half jaar geleden helmaal de grond ingeboord door de coalitie. Apart om in dit debat ineens hetzelfde voorstel als idee van Nederweert Anders te horen. Eerst ideeën van anderen volledig afkraken en vervolgens net doen of het je eigen idee is. Niet mijn stijl. Maar goed, dit artikel gaat over erfgoed en ook daar heeft Nederweert laten zien dat ze boven de burger staan en niet toe zullen geven in hun ongelijk.

  14. Als ik al het commentaar zo lees, is er geen enkele partij die voor de inwoners op komt. Het wordt echt tijd dat er betrouwbare mensen in het gemeente huis komen. Maar dat is denk ik een droom. Als iedere partij eens 1 ding pakte , en zich daar hard voor maakt , in overleg met de burgers. Dan denk ik dat de problemen opgelost worden. In plaats de mensen een worst voor te hangen in verkiezingstijd tijd, en dan toch weer voor eigen hachje te gaan. 1 probleem per partij dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn.Dus leer eens samenwerken , in plaats elkaar de poten onder de stoel zagen. Luisteren naar elkaar .en naar je burgers.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie