Donderdagmorgen zorgde een ‘stookvuur’ voor commotie rondom de Molenweg in Nederweert.
Stookvuur
Achter een bedrijf aan de Molenweg werd snoeiafval gestookt. Hierbij kwam nog al wat rook vrij waardoor er verschillende meldingen van brand bij de hulpdiensten binnenkwamen. De eerste melding was een autobrand en even later kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een landbouwmachine brand. De brandweer werd opgeroepen. Ter plaatse bleek het dus te gaan om snoeiafval.
De politie heeft overlegd met de brandweer en de eigenaar. Er mag gestookt worden nu.
Wanneer mag je stoken in Nederweert (maart 2022)
Als je snoeihout van erfbeplanting of andere kleine landschapselementen wilt verbranden, heb je geen individuele ontheffing meer nodig. Voor het verbranden van besmet hout (bacterievuur of iepziekte) is de aanvraag van een individuele ontheffing nog wel nodig.
Hoe werkt het?
- Er mag enkel worden gestookt in de maanden februari, maart, oktober en november.
- De algemene ontheffing geldt enkel voor het stoken van snoeihout afkomstig van erfbeplanting en/of andere landschapselementen en niet afkomstig van derden. Andere afvalstoffen mogen niet verbrand worden.
- Er mag alleen gestookt worden in het buitengebied, binnen de bebouwde kom mag er niet worden gestookt.
- Het is het niet toegestaan snoeihout te verbranden in de weekends en op algemene feestdagen.
- Het snoeihout moet droog zijn of de kans hebben gehad te drogen (1 á 2 maanden).
- Voor het aansteken van het vuur mag geen gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen als (oude) autobanden, (stook)olie en dergelijke.
- Gedurende het branden moet op het perceel continu toezicht gehouden worden door één of meerdere volwassen personen. Deze moet tevens zorg dragen voor een goed brandend vuur zodat zo min mogelijk rookontwikkeling plaatsvindt.
- Het vuur mag pas worden aangestookt ná zonsopgang en moet geheel gedoofd zijn vóór zonsondergang.
- Voorkomen moet worden dat door rookvorming het verkeer op openbare wegen wordt gehinderd of in gevaar gebracht. Voorkomen moet worden dat door rookvorming overlast wordt veroorzaakt bij woningen van derden. Het verbranden van snoeihout moet op zodanige afstand van huizen of andere (bij)gebouwen geschieden, dat dit geen brandgevaar kan opleveren voor de betreffende gebouwen. Daartoe dienen minimaal de volgende afstandseisen in acht te worden genomen:
- 50 meter tot openbare weg en hoogspanningsmasten of -lijnen
- 30 meter tot woningen of andere bouwwerken
- 100 meter tot bos, hei, veen, rieten kap en opslag brandgevaarlijke stoffen
- 30 meter tot opstaande begroeiing, houtwallen en andere houtopstanden
- Het vuur mag slechts worden aangestookt bij ten hoogste windkracht 4 op de schaal van Beaufort.
- Het is verboden snoeihout te verbranden indien een waarschuwingsfase in verband met een verhoogde luchtverontreiniging van kracht is.
- Na afloop van het stoken moeten de vuurresten volledig worden gedoofd en moeten de verbrandingsresten zo spoedig mogelijk, echter ten laatste binnen 1 week, op milieuhygiënisch verantwoorde wijze worden verwijderd en afgevoerd.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.