Skip to content

Mindfulness | Piekeren lost niks op

Redactie
24 maart 2022 | 11:00

Advertentie

MindfulnessMensen denken soms echt dat, als ze maar genoeg tijd besteden aan nadenken over hun problemen, dat zich uiteindelijk wel een oplossing presenteert. De werkelijkheid ziet er toch vaak anders uit. Niet elk probleem is immers op te lossen met denken. Hier onderscheid in kunnen maken is dan ook essentieel zodat je weet wat je te doen staat.

Nog meer nadenken over een probleem dat niet op te lossen is met denken, resulteert in rusteloze gevoelens. Je slaapt slecht doordat je je suf piekert. En gevoelens van spanning en ongemak in je lijf nemen toe. Het gevolg is dat je je hoogstwaarschijnlijk nóg meer zorgen gaat maken. Dat maakt het extra moeilijk om op dat moment voor een andere route te kiezen. Terwijl dit een wijs besluit zou zijn. Juist op zulke momenten overheerst vaak heel sterk het idee; als ik er nou nog even over nadenk, of nog beter mijn best doe, dan lost het probleem zich op. Het tegenovergestelde gebeurt. En het is dan ook niet zo raar dat je op enig moment het gevoel hebt muurvast te zitten.

Doorbreek die vicieuze cirkel
Piekeren vermindert je vermogen om problemen op te lossen. Je raakt al snel verstrikt in een web van hersenspinsels. En bij emotionele problemen heb je er al helemaal niks aan. Mensen raken dan al snel in een neerwaartse spiraal omdat menigeen niet door heeft dat ze automatisch reageren. Negatieve gedachten kunnen zich heel goed vermommen als kritische vragen die door je innerlijke stem automatisch worden opgepikt. Deze vicieuze cirkel kun je gelukkig doorbreken. Je kunt niet verhinderen dat ze opkomen maar je kunt wel verhinderen wat er daarná automatisch gebeurt.
Bewust worden van automatische patronen én ‘ontleren’ van automatische gedragingen die je niet langer dienen, zijn twee van die waardevolle aspecten die meditatie en mindfulness met zich meebrengen. 

Op donderdagavond 28 april starten we met de training: Naar het hart van mindfulness.
In totaal 8 sessies waarvan de laatste op 1 september plaatsvindt. Ga hier naar het programma op de website en lees wat je investering is. Gun het jezelf om tijd vrij te maken en jezelf beter te leren kennen. De sleutel tot ontspanning is leren omgaan met wat er is en dat is nou precies waar mindfulness over gaat. Heb jij meer behoefte aan coaching, maak dan een afspraak via Coachfinder.

– Lisette –

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie