Skip to content

28e Wandeltocht ‘het Kruis’ in Nederweert-Eind

Redactie
27 maart 2022 | 11:00

Advertentie

Op zondag 10 april 2022 houdt Wandelcomité Eendracht weer wandeltocht ‘Het Kruis‘ in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein in Nederweert-Eind kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die met pijlen zijn uitgezet.

28e Wandeltocht ‘het Kruis’

Inschrijven is mogelijk van 7.30 tot 14 uur voor de afstanden 7, 10 en 15 km. Van 7.30 – 12 uur start de 20 km en van 7.30 tot 11 uur tenslotte start de 25 km. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond. En voor 25 cent meer krijgen de wandelaars ook nog een mooie sticker. Voor/tijdens en na de tocht zal er door de organisatie rekening gehouden worden met de dan geldende coronamaatregelen. Hierdoor is het mogelijk dat er een langere wachttijd onstaat bij het inschrijven of bij onze rust posten.

Pijlen wijzen de weg tijdens de tochten die door het prachtige buitengebied van Nederweert-Eind voeren. Langs de Noordervaart ga je richting Landgoed het Kruis, eigendom van de nazaten van Anthony Ruys. De langste afstandslopers tikken nog net Buurtschap Caluna aan, liggend in een bosrijke omgeving met aangrenzende natuurgebieden als de Groote Moost, de Waterbloem, het Spaanse Bos en Nederpeel-Grave. In de nabijheid ligt buurtschap de Hollander, genoemd naar een van de ontginners van het gebied. Deze streek, op oude kaarten aangeduid als de Hooge Peel, werd in het begin van de 20e eeuw ontgonnen door turfstekers. Je vindt er nog restanten van heide, vennen en oude turfkuilen evenals twee oude “peelbanen”, doorsneden door de Neerpeelbeek, Roggelsebeek en Visschensteert.

De andere afstanden blijven wat dichter bij ‘huis’, maar zullen ook kunnen genieten. In deze tijd van het jaar is er een grote variatie aan flora en fauna in de slootkanten en bermen, rond de vennen en de natte weilanden. De randen daarvan zijn vaak prima begaanbaar. Niet alleen uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht. Door de afwisseling van het gebied is het een prima toevluchtsoord voor zoogdieren, vogels en insecten. Voor wie er oog voor heeft zullen de sporen goed opvallen. Bevers, reeën en wilde zwijnen, fazanten en ganzen, maar ook de klapekster, houtsnip en nachtegaal worden geregeld gespot.

Controle- en verzorgingsposten
Een goede verzorging onderweg, zo hebben we gemerkt, wordt zeer gewaardeerd. Daarom besteden we ruim aandacht aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post bij de finish kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. Je kunt hier ook de sticker kopen tegen het vastgestelde tarief van de wandelbond.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6034 TE, Nederweert-Eind.

Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar voor de achtentwintigste keer georganiseerd. Ongeacht of je een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij je past. Daarom heet Wandelcomité Eendracht je graag welkom op 10 april 2022 vanaf 7.30 uur in Nederweert-Eind.

Advertentie

24 Reacties

  1. Hoezo prachtig buitengebied…alleen graszoden en uiterst weinig vogels en kleinwild met in de horizon steeds de geweldige witte draaiende gedrochten…het is maar wat je onder de noemer “mooi” plaatst…

  2. De gemeente Nederweert heeft voor het gebied rondom de windindustrie bij Landgoed Het Kruis en Stokershorst vanuit de Provincie een “vrijstelling tegen de bescherming en voor het opzettelijk doden van 27 vogelsoorten en 5 vleermuissoorten” gekregen voor 30 jaar!
    En dan hebben we het nog niet over de niet genoemde diersoorten die verstoord worden en zelf vertrekken uit dit, voorheen zo mooie, gebied.

  3. Nu hebben we weinig last meer van corona, en proberen de windmolenwappies tegenwoordig alle topics te kapen. Erg jammer.

  4. @Pierke, je opmerking is een ongepaste belediging aan de gedupeerden van windmolenpark Ospeldijk. Execuses zouden wel gepast zijn.

  5. Pierke,
    Wat een onbenullige en denigrerende opmerking jegens de omwonenden die elke dag weer last ervaren van de turbines. Lekker makkelijk praten als je niet in het bedoelde gebied woont. Het lijkt wel of je geïnvesteerd hebt in Zuidenwind? Ga je mond goed wassen joh en daarna diep schamen.

  6. ik begrijp de opmerking van Pierke wel. Welk bericht op Nederweert24 je ook bekijkt, overal wordt het windmolenprobleem bij gehaald. Discussie over andere zaken is bijna niet meer mogelijk. Overal wordt het topic naar dezelfde discussie en dezelfde berichten geleid. Mijn sympathie en medeleven begint ook langzaam om te slaan in ergernis en weerstand tegen dit onderwerp. Iedereen weet inmiddels wel dat het probleem speelt. Dat hoeft niet onder ieder bericht weer opnieuw herhaald te worden. En ik denk dat meer mensen er inmiddels zo over denken. Neemt niet weg dat ik vind dat er een oplossing moet komen maar het mag wel een beetje minder.

  7. Loes, ik snap het ook wel eigenlijk maar het is ook zo verdomd oneerlijk en het is een schreeuw om hulp en rechtvaardigheid die maar niet wil komen.
    Voor mezelf wil ik er wel rekening mee houden om er minder over te schrijven maar het blijft soms moeilijk om de hypocretie te lezen van de zichzelf ophemelende politici en partijen die de schade die ze toebrachten en brengen, als struisvogels wegstoppen om vol ego door te gaan naar hun volgende klus. Nouja, het is gewoon een moeilijk iets, die windturbines en ik vraag steun voor de mensen aan de Noordervaart.
    Er moet inderdaad een oplossing komen, dat ben ik helemaal met je eens.
    Het is namens mij in geen geval de bedoeling om mensen te ergeren, echt niet.

  8. Beste John,
    Eindelijk dat er iemand kritisch is over de propaganda van de windmolenwappies. De opmerking van Pierke is helemaal geen belediging aan de gedupeerden. Excuses zijn dan ook niet nodig. Wat gepast is, is dat deze toetsenbordterroristen stoppen met elk bericht te kapen en te verdraaien. We hebben het hier over een wandeltocht en wie komen er aan kakken, juist ja. Elke keer hameren op dat ze dat ze niet gehoord, niet geïnformeerd, misleid en niet betrokken zouden zijn. Zoek op deze site een keer naar windmolens en je kunt zien dat van het hele proces verslag is gedaan. Het is een walgelijk clubje geworden.

  9. Wappies, walgelijk clubje.. vinden jullie het nou echt nodig om te schelden en beledigen als trap na? Ik vind dit heel erg verdrietig want het blijft een hele buurt die slachtoffer is geworden en niet gehoord wordt. Je zult er maar wonen. Nee, deze mensen zo betitelen vind ik zeer ongepast. Het is trouwens niet vreemd dat er tijdens campagne periode extra aandacht is gevraagd voor dit drama. Het kan toch niet zo zijn dat de daders van dit leed ermee wegkomen, zelfs een zetel krijgen en de gedupeerden het nakijken hebben voor de rest van hun leven. Daarvoor is de impact te groot. En nu even terugkomend op dit topic, de wandeling op Het Kruis. Helaas wonen daar ook mensen die wakker liggen van de turbines. Ook de vergunning voor het 30 jaar doden van vogelsoorten en vleermuissoorten is feitelijk juiste informatie die inmiddels bij dit eens zo mooie gebied hoort. Kunt u wel mopperen maar het is de waarheid.

  10. @d.klink,
    Windmolenswappies is wel degelijk een belediging waarvoor excuses op zijn plaats zijn. Het roept associaties met viruswappies.

  11. “Wappie is een pejoratief begrip dat ontstaan is in het Nederlands taalgebruik in de jaren negentig van de twintigste eeuw. Het geeft een zonderlinge geestesgesteldheid aan waarbij men de weg kwijt is geraakt, of een zonderling persoon, een dwaalgeest of ‘gekkie’. De term is daarmee een instrument voor KARAKTERMOORD. Het kan ook betekenen ‘onder invloed van verdovende middelen verkeren’ of ‘niet goed wijs’. ” (Bron Wikipedia)

    Welnu, de bewoners op het landgoed die ik ken voldoen niet aan deze omschrijving, je onderschat ze behoorlijk. En over walgelijke clubjes zullen we het maar niet hebben want volgens mij zweren die aantoonbaar samen met de windlobby over de rug van de onschuldige burger. Wordt vervolgd..

  12. beste d.klink
    allereerst begrijp ik niet dat een dergelijke reactie geplaatst wordt door de redactie. U schrijft ronduit beledigend.
    Ook nog eens anoniem.
    En U hebt best een punt, In de kern ben ik t overigens zelfs nog met U eens. Want ook de stukken over het erfgoed beleid, de wandelingen, de natuur, de dementiezorg etc. zijn belangrijk.
    De dossiers Erfgoed en windpark Ospeldijk verdienen zeker een podium.
    Omdat dit klaarblijkelijk in de gemeenteraad / college niet in alle openheid en eerlijkheid kan.
    Dus laten we hier het goede voorbeeld geven.
    Ik neem aan dat U niet in de gemeenteraad zit?
    Al komt Uw woordgebruik me uit een bepaalde hoek van de plaatselijke politiek en vanuit het mij zeer vertrouwde onderwijsland, wel bekend voor..

  13. Bjorn: ik ben géén omwonende en géén wapperen…ik vind alleen de graszoden kweek saai en niet goed voor de insecten en het klein wild en de windmolens vind ik nog steeds gedrochten…overal waar je kijkt zie je deze lelijke dingen…dus Pierre ga vissen of hoef je ongefundeerde reactie voor je…

  14. Geachte d.klink, beste Jan,
    Goede suggestie van jou, om op deze site eens verder op zoek te gaan. Wat dan wel opvalt is dat er maar één groepering (of zelfs persoon is) die…
    – Zich onophoudelijk irriteert over het feit dat er burgers zijn die tegengas geven als zij zich niet gehoord of geïnformeerd voelen
    – Die erg fan zijn van (eigen) wandeltochten
    – Het buitengewoon lastig vind om excuses aan te bieden
    – Die smeltend boter op hun hoofd hebben over het windmolendossier
    – En die het vrij zeldzame begrip ‘toetsenbordterroristen’ bezigen als het gaat om het negeren van kritiek op hun functioneren.
    En al die begrippen komen toevallig voor in jouw bericht. Da’s sterk!
    Het ontbreekt alleen nog aan vergelijkingen met Oekrane, maar dat zal nog wel komen.
    Conlusie: dit is gewoon partijpropaganda via de achterdeure.

  15. Hallo allemaal, hier helemaal geen reden om anoniem te zijn. Ik spreek namelijk alrijd mijn innerlijke waarheid.

    De plek “het kruis”, Stokershorst, calune etc… zijn van oudsher prachtige wandel en fiets plekken. Mijn hart ligt er echter spijtig genoeg sinds de molens fysiek veel minder. Ik kan er gewoon niet langer dan 3 en max 5 nachten slapen.

    Zoals men weet lopen er bedevaart routes langs stokershorst, hebben we een lourdes grot en tracht ik stokershorst in ere te herstellen. Zo zijn we nu aan het zorgen dat er minder muggen zullen zijn deze zomer ondanks er minder natuurlijke vijanden zijn van de mug (wederom door de turbines) ik ben er zelf minder maar ik blijf trouw aan mijn missie om de plek in ere te herstellen zoals ik 4 jaae geleden voor het eerst uitsprak.

    Wat niet klopt en gebaseerd is op een leugen zal uiteindelijk niet blijven, wandelroutes wel en het is fijn dat mensen in de buurt komen om te genieten van het moois en binnenkort met turbines die stilstaan of afgebroken worden omwille van de misleiding en het onbezonnen plaatsen ervan.

    Komend weekend komen er vrijwilligers barsten in de muren herstellen door de trillingen van deze windturbines, het terras mooi klaarmaken zodat u als fietser weer kan langskomen, het bos mugvrij maken etc…

    Ik doe wat ik kan voor mede een stukje van jullie mooie Nederland. Doet u dat ook ?
    Ik weet wel waarover ik spreek en zal ook blijven spreken naar wat ik voel dat kloppend is of mensen dat nu graag hebben of niet 🙂 welkom om te luisteren of om elders te luisteren/wandelen/zijn. Het is allemaal goed!

    Pieter, belg in nederland en eigenaar van Stokershorst 1. Papa van 4 kinderen, mede oprichter van samenzorg.nu, ons steentje vzw en http://www.innessence.org.

    Prettige dag

  16. Dag Loes en Pierke,
    Dan over andere onderwerpen. Het politieke systeem in Nederweert van de afgelopen jaren( Niet alleen de afgelopen 4 jaren). Van dit systeem maken alle politieke partijen deel van uit.

    De geschiedenis:
    De gemeentelijke Rekenkamer commissie moest op zoek naar nieuwe leden, nadat het gemeente bestuur meermaals adviezen naast zich neerlegde. De onafhankelijke Welstandcommissie is vervangen door een eigen medewerker van de gemeente zelf. De erfgoedcommissie is geschoffeerd door het gemeentebestuur met als resultaat dat zij hun werk als vrijwilliger hebben neergelegd. De luchtkwaliteit is nog steeds niet op orde. ( Het gebral dat het allemaal niet zo erg is kan ik niet meer horen!!). En de vele andere mensen die geconfronteerd worden met het gedrocht van dit politieke systeem in Nederweert en dat zijn er meer dan U denkt. Niet iedereen loopt te koop met wat ze bij de gemeente Nederweert meemaken. Zeker als je zwaar geïntimideerd wordt.

    Ik ben niet gaan stemmen, omdat het de politieke partijen niet gaat over het kennis niveau, omgangsvormen, integriteit en moraliteit. Ze geven de voorkeur aan personen op de verkiezingslijst met braadworst competenties (goed kunnen netwerken, vriendjes). Hierdoor gaat het recht van de sterkste overheersen.

    Daarom windmolen activisten, misschien helpen jullie acties ook deze akelige politieke cultuur te veranderen!!!

  17. Dankjewel burger en zovelen voor de morele ondersteuning en bevestiging dat ik niet gek ben, geen wappie en geen activist.
    Wel iemand die opkomt voor democratie, gezondheid, natuur en milieu.
    Nooit heb ik kunnen bedenken dat in de gemeente politiek zoveel belangenverstrengeling een rol speelt. Men niet rechtuit en eerlijk spreekt, op de man / vrouw ‘speelt’ .
    Ook als er menselijkerwijs vragen gesteld worden
    door burgers. Ondersteund door slechts enkele fracties die zonder te wandelen wèl luisterden. En kritische vragen stelden. Aan burgers en aan het college.
    Dat is o.a. beloond in de stemmen bij de verkiezingen.
    Ongelofelijk knap eigenlijk dat omwonenden van het windpark nog zo vriendelijk blijven … zoals de eigenaar van het Rustoord Stokershorst die keer op keer vanuit innerlijk bewustzijn en medemenselijkheid zijn oproep doet!
    Het klopt ook wat zojuist gesteld wordt: “Niet iedereen loopt te koop met wat ze meemaken”
    Ik ben geen windactivist en wil mensen niet publiekelijk persoonlijk aanvallen.
    Maar de feiten spreken inmiddels voor zich.
    Altijd bereid om dit toe te lichten, mijn mailadres is bekend

  18. Beste @Burger van Nederweert,
    Hoewel ik me niet kan verenigen met de noemer windmolen activist waar het om windturbine slachtoffers gaat, ben ik het verder volledig eens met de woorden hierboven en de bedoeling van je post. Ik denk ook dat de politieke cultuur moet veranderen. Maar waar ik echt even bij moest slikken, zijn de woorden

    ” Niet iedereen loopt te koop met wat ze bij de gemeente Nederweert meemaken. Zeker als je zwaar geïntimideerd wordt ” .
    Ik hoop dat mensen naar buiten treden en hun verhaal doen. Al is het anoniem want een boodschap als deze is ronduit schokkend en sluit helaas aan bij bevindingen van anderen.

  19. Klink,
    Als er een rechtvaardig podium zou zijn voor de grieven van de omwonenden van windturbinepark Ospeldijk zouden ze niet voortdurend dit medium te hoeven gebruiken om aandacht te vragen voor dit hoofdpijndossier. Maar nee, dat durven betrokken partijen zoals gemeente en initiatiefnemers niet aan. En daar zijn helaas meerdere voorbeelden van.

    Loes en Pierke: jullie commentaar vloeit denk ik voort uit onwetendheid over hoe burgers gemangeld worden. Kom eerst eens je licht opsteken bij de omwonenden van windturbinepark Ospeldijk voor je onbenullig commentaar geeft.

  20. Beste burger_van_nederweert

    Je schrijft dat de onafhankelijke welstandscommissie van Nederweert is vervangen door een eigen ambtenaar van de gemeente (de slager die … enz.). Dat is juist maar het is in feite nog erger. Deze ambtenaar, die sinds een jaar de officiële maar nogal pretentieuze titel ‘Stadsbouwmeester’ draagt, is als nevenactiviteit ook zeer begaan met een bekend popfestvival in de regio, waarvan de grutter Heerschap een belangrijke financiele sponsor is. Laat diezelfde stadsbouwmeester nou ook de plannen voor de afbraak en fake-reconstructie van het monumentale pand Alda in de Kerkstraat positief geadviseerd aan wethouder Koolen. Pand Alda, is trouwens eigendom van de nieuwe eigenaar, dezelfde winkelier Heerschap. En die samenwerking is door wethouder Koolen (de baas van de stadsbouwmeester) zo bejubeld op zijn facebookpagina.
    Dus als de rekenkamercommissie nog eens wat wil onderzoeken: dit is een mooi geval. Past in de beste limburgse tradities van belangenverstrengeling…

  21. Je zegt dat de omwonenden geen podium hebben en dat ze daarom hier alles mogen kapen. Dan heb ik de afgelopen tijd beter opgelet, Wim. De ‘windies’ hebben meer dan voldoende podium en aandacht. Maar het is niet genoeg. Omdat ze hun zin niet krijgen. Er is ingesproken bij de gemeenteraad, ingezonden brieven zijn verstuurd naar Jan en alleman, collegeleden zijn in het gebied geweest enz enz. Maar het is niet genoeg. Zie dit bericht. Het gaat hier over een wandeltocht toch?

  22. Ik weet heel goed wat er in Nederweert allemaal speelt en hoe het steeds weer fout gaat. Mijn punt is alleen dat het bericht over een wandeltocht gaat, niet over windmolens en ook niet over politiek. Houd de discussie bij het topic en herhaal niet honderden keren hetzelfde. Hiermee krijg je geen medestanders maar tegenstanders die zich ergeren dat elk topic gekaapt wordt door dezelfde groep. Dus aub hier over een wandeltocht en niet over randweg, windmolens, pand Alda, erfgoed, fietspad of al die andere politieke onderwerpen.

  23. Klink,
    Met één ding ben ik het met je eens “het is niet genoeg”. “Genoeg” zou het namelijk zijn als de vraag om oprechte aandacht (voor het echec wat windturbinepark Ospeldijk heet) ook ingevuld werd met concrete actie vanuit raad, B&W en initiatiefnemers. Maar iedereen kijkt om, duikt onder het bureau of geeft een ander de schuld van dit alles.

    Klink, je hebt totaal geen benul van hoe intens dit hoofdpijndossier doordringt in het dagelijks leven van betrokken omwonenden. Of is je kolderieke repliek gebaseerd op een eenmalig fietstochtje langs de Noordervaart? Of door met de auto er langs te rijden?

    Je bent van harte welkom om te komen wandelen, maar houdt alsjeblieft je ongefundeerd commentaar voor je. Je voegt niets toe aan een zeer intens dossier.

  24. Omdat ze hun zin niet krijgen? Zei u dat nou echt?
    Deze mensen zijn erin geluisd en worden 24/7 blootgesteld aan infrasoon geluiden en trillingen. Dat heeft een enorme impact op levenskwaliteit en gezondheid. Dat de gemeenteraad elkaar dekt voor gemaakte fouten bij de vergunningen die onder valse voorwendselen zijn afgegeven, is omdat ze bang zijn voor een miljoenen schadeclaim van Zuidenwind en WML, de initiatiefnemers van het windturbinepark. Liever dan dat verraadt de gemeente Nederweert haar bewoners, de onwonenden in dit geval. Dat is wat hier speelt d.klink en u weet dat heel goed! Ga je schamen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie