Skip to content

Dr. Bilal Eschy tolkt, vertaalt en helpt, als vrijwilliger ‘Dat is wie ik ben’

Redactie
10 april 2022 | 10:00

Advertentie

Een vrijwillige vaste kracht bij Punt Welzijn is Dr. Bilal Eschy (65). Afkomstig uit Syrië en vanaf 2013 wonend in Nederland. Sindsdien zet hij zich in als tolk en helpt hij nieuwkomers op hun weg in Nederland. Maar dat niet alleen. Ook het Rode Kruis, bloedbank Sanquin en de Stichting Leergeld kunnen op zijn belangeloze inzet rekenen.

Dr. Bilal Eschy

Ik ontmoette de mensen van Punt Welzijn toen ik vanuit Syrië als vluchteling in Nederland kwam, in 2013. Toen twee jaren later het AZC in Weert werd geopend, vroeg de manager van Punt Welzijn me of ik als tolk wilde optreden in hun contacten met nieuwkomers. Dat heb ik toen gedaan. Nieuwkomers hebben veel vragen. Zij hebben goede ondersteuning nodig als zij pas in Nederland zijn. In mijn rol als tolk heb ik toen veel mensen leren kennen. Inmiddels woont een aantal van hen in een andere provincie, maar ze bellen mij nog steeds als zij hulp nodig hebben. “Speak to Dr. Bilal, he will help”, zeggen ze. En dat doe ik ook. Daar waar ik kan, help ik iedereen, altijd.

Ook nieuwkomers in de regio Weert nemen contact met me op. Ze vragen bijvoorbeeld of ik met hen meega naar de huisarts of het ziekenhuis. Of dat ik hen help bij het tekenen van een huurcontract of bij het vertalen van contracten voor gas, water, licht en verzekeringen. Ik vertel ze wat de regels zijn in Nederland, hoe Nederlanders denken en communiceren. Dat je op tijd moet komen, waar je mag oversteken, hoe je elkaar behandelt en wat het betekent als iemand naar je lacht. Niet dat ze je uitlachen, maar dat de Nederlanders aardig willen zijn. Onduidelijkheden kunnen leiden tot onbegrip en miscommunicatie. Ik help nieuwkomers om Nederland en de Nederlanders te leren kennen, door voor hen te vertalen en ze informatie te geven.

Toen ik 16 jaar was, heb ik me aangesloten bij het Rode Kruis in Libanon, buurland van Syrië. Het Rode Kruis is neutraal en dat was precies wat ik zocht. Ik wilde me niet verbinden aan een politieke richting, maar alle mensen kunnen helpen. Ook sinds ik in Nederland ben, zet ik me in voor het Rode Kruis. Door het continue volgen van cursussen kan ik me blijven inzetten. Iedere maand zijn er herhalingslessen, onder andere voor sport en voor de behandeling van baby’s en kinderen. Namens het Rode Kruis ben ik aanwezig bij allerlei evenementen en situaties. Voor mijn inzet kreeg ik in 2015 het predicaat ‘vrijwilliger van het jaar’ van het Rode Kruis. Daar ben ik de organisatie zeer erkentelijk voor.

Het is overigens niet daarom dat ze me dokter noemen, ik ben niet geschoold in medicijnen. In Amerika heb ik mijn PhD gehaald, de hoogte academische graad die je kunt halen. Daarom staat de afkorting Dr. voor mijn naam. Ik werkte voor technische bedrijven in Amerika en in Saoedi-Arabië. Toen de oorlog in Syrië begon, ben ik vertrokken naar Nederland.

Ik help graag mensen. Beschouw het als een hobby van me. Ik spreek Frans en Engels en ik versta Nederlands. Als ik kan helpen door te tolken of iets te doen, dan doe ik dat zonder er iets voor terug te hoeven. Dat is wie ik ben. Voor de gemeenschap, de mensen. The community.

Wil jij je ook inzetten voor nieuwkomers? Kijk dan op www.puntwelzijn.nl/nieuwkomers of bel 0495-697900.

Deze artikelenreeks werd gemaakt in het kader van het Nationale jaar van vrijwillige inzet 2021 i.s.m. Punt Welzijn. Het volledige magazine is te vinden op: Vrijwilligersmagazine – Punt Welzijn

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie