Skip to content

Opening oorlogsmonument in Leveroy

29 april 2022 | 9:00

Op donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt in Leveroy om 19.00 uur een nieuw oorlogsmonument onthuld ter herinnering aan de heroïsche inzet van kapitein Peter Borthwick. Hij offerde op 15 november 1944 letterlijk zijn leven op om twee kameraden te redden tijdens de zware beschietingen door de Duitsers op de Barbarakerk en de school. Een derde poging werd hem fataal. In de Tweede Wereldoorlog werden soldaten van het 1/7 Middlesex Regiment ingekwartierd in de school achter de Barbarakerk te Leveroy. De kerk was eerder in de nacht van 14 op 15 november 1944 door de Duitsers opgeblazen en zwaar verwoest. Op 15 november zou het dorp bevrijd worden door de eerste eenheden van het 1ste bataljon Black Watch regiment.

Oorlogsmonument in Leveroy

Op 15 november 1944 aan het begin van de avond werd de kerk en de school beschoten door Duitse artillerie. Kapitein Peter Borthwick sleepte tijdens deze beschieting de gewonde broers Ben en Norman Brazier uit de school die vervolgens naar een veldhospitaal werden overgebracht. Bij een derde poging werd hij op het schoolplein getroffen door een granaat en overleed ter plekke. De broers bleven hun kapitein voor altijd dankbaar voor zijn dappere actie. Buiten Borthwick kwamen nog acht soldaten van het Middlesex regiment kwamen om tijdens de beschietingen, Zij worden ook vermeld op het monument.

Op zijn graf staat te lezen: “Lieve Peter, Hij stierf zoals hij leefde, door anderen te helpen”. Op dezelfde avond kwamen er nog acht soldaten om in de school. Hun namen blijven door dit monument voor altijd in onze herinnering. Zij liggen zij aan zij begraven op de Britse begraafplaats in Nederweert en Venray.

Het monument zal op 5 mei om 19.00 uur worden onthuld bij het voorplein van de Heilige Barbarakerk te Leveroy. Dit zal geschieden in het bijzijn van burgemeester Birgit Op de Laak van de gemeente Nederweert, enkele adoptanten van de gesneuvelde militairen en met medewerking van fanfare Concordia Leveroy, de Wapenbroeders en doedelzakband Pipers Society Castle D’Aldenghoor uit Haelen.

Comité WO II monument Leveroy
Marcus Vankan, Niek Hendrix, Jermain Nicholls, Niels Klompen en Engelbert van Essen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie