Alleen zijn is iets anders dan eenzaam zijn.
Toch wordt ‘alleen zijn’ vaak automatisch in verband gebracht met eenzaamheid. Mensen die alleen wonen horen misschien dan ook iets vaker de vraag, of ze zich eenzaam voelen. Tuurlijk kan er sprake zijn van eenzaamheid als je alleen bent. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen die alleen is zich eenzaam voelt. Te midden van anderen kun je je net zo goed heel eenzaam voelen. Eerder deze week had ik een studieavond over hoe mindfulness kan helpen bij eenzaamheid.
Alleen en eenzaamheid zijn niet hetzelfde.
Eenzaamheid is een gevoel. Een gevoel dat automatisch wordt toegevoegd aan al je andere levenservaringen die in het brein worden opgeslagen. Een gevoel dat we allen wel enigszins in onszelf herkennen.
Misschien haal jij allerlei trucjes uit de kast om het gevoel van eenzaamheid zoveel mogelijk te vermijden. Op korte termijn helpt je dit misschien. Op langere termijn zorgt vermijding ervoor dat gevoelens versterken en in stand gehouden worden.
Mensen die zich eenzaam voelen brengen dit vaak in verband met de afwezigheid, het gemis van iets of iemand. Er zit een verlangen achter.
- Jongeren die de fysieke aanwezigheid van hun leeftijdsgenoten misten in tijden van corona en daar nu nog last van hebben.
- Mensen met zorgen die het idee hebben er (altijd/alweer) alleen voor te staan.
- Het wegvallen van een partner kan bij achterblijvenden gevoelens van eenzaamheid triggeren.
- Wanneer je werk ineens wegvalt kunnen mensen zich eenzaam gaan voelen.
- Als je door scheiding of andere oorzaken je vertrouwde omgeving wegvalt, kunnen gevoelens van eenzaamheid opkomen.
- Je vervelen kan gevoelens van eenzaamheid oproepen.
- Maar ook het idee dat je jezelf kwijt bent.
- Etc.
Zo zijn er tal van situaties die gevoelens van eenzaamheid triggeren. Zoals ook op momenten dat er sprake is van verveling.
Hoe kan mindfulness helpen om te gaan met eenzaamheid?
Dan komen we heel dicht bij het thema; jezelf bestaansrecht geven. Dat is de derde sessie in de training naar het hart van mindfulness die nu bezig is. Daar rijst ook de vraag: kun je jezelf geven wat je nodig hebt in tijden dat er niemand anders is? Dan stoppen we, kijken en observeren, zonder jezelf te bekritiseren. Met zachtheid, liefde, vriendelijkheid aanwezig zijn bij wat er is, zoals de lichamelijkheid bij een emotie voelen en daar ruimte voor maken. Mindfulness draait dan ook om (zelf)compassie.
Je kunt niet meer aanhaken bij de groep die al is gestart. Je kunt je wel aanmelden voor een nieuwe groep waarmee we in september starten. Daarnaast is er de mogelijkheid de programma’s individueel te volgen.
Heb jij meer behoefte aan coaching, maak dan een afspraak via Coachfinder.
– Lisette –
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst