Skip to content

Gemeente Nederweert: ‘Herken jij de signalen van ondermijning?’

Redactie
7 juni 2022 | 9:28

Advertentie

Ondermijning betekent dat de onderwereld misbruik maakt van de bovenwereld om criminele activiteiten uit te voeren. Bijvoorbeeld door een pand te huren van een nietsvermoedende verhuurder, voor drugsproductie of andere illegale handel. Ondermijnende criminaliteit is een belangrijk thema in elke gemeente.

Ondermijning

‘Samen maken we een vuist ‘
In juli 2021 werd in Nederweert het op dat moment grootste crystalmeth lab van het land opgerold. Kort daarvoor ontdekten ze in onze gemeente een fabriek voor illegale sigaretten. Ook vond men opnieuw hennepkwekerijen, waaronder op bedrijventerrein Pannenweg. En er werd een ondergrondse kwekerij op een bosperceel in het buitengebied aangetroffen.  ”Allemaal vormen van ondermijnende criminaliteit. Dat tolereren we niet in onze gemeente. We maken er een vuist tegen. Samen met justitie, politie, de Belastingdienst, de douane en andere partijen. En samen met u,” aldus de gemeente Nederweert

   

Oren, ogen en neus van Nederweert
Burgemeester Birgit Op de Laak: “Samen met de politie en andere overheidsinstellingen onderzoeken we verdachte signalen. Ook voeren gemeente en politie samen preventieve controles uit. Maar we zien niet alles. We hebben uw hulp nodig bij het signaleren en melden van signalen. Samen zijn we de oren, de ogen én de neus van Nederweert. Meld daarom elk signaal via het online meldpunt op onze website, bij Meld Misdaad Anoniem of bij de politie. Zodat wij, samen met de politie, actie kunnen ondernemen.

Elke melding telt!
Elke melding kan het eerste of laatste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van criminele zaken. Sinds 2019 is er op de gemeentelijke website een anoniem meldpunt ingericht. In 2019 ontvingen we 60 meldingen, in 2020 waren dat er 58. In 2021 hebben we ingezet op bewustwording. U las over ondermijning in het Gemeente Contact, op onze website en op onze social media. Ook lanceerden we een virtual reality spel waaraan ruim 400 inwoners deelnamen. We waren ook aanwezig op de weekmarkt en vertelden daar over de gevaren en signalen van ondermijning. Het aantal meldingen nam hierdoor toe: in 2021 ontvingen we er maar liefst 79. Dat is een mooi aantal. En we zijn ervan overtuigd dat er nog meer meldingen mogelijk zijn, zodat we een nog stevigere vuist kunnen maken.

Herken jij de signalen? Vul de enquête in
De gemeente Nederweert onderzoekt daarom welke signalen jij kent, en of je weet waar je deze signalen kunt melden. Ook zijn ze benieuwd wat eventuele redenen zijn om een verdacht signaal niet te melden. Ze stellen deze vragen via een brief die de komende week op de deurmat valt bij 4000 huishoudens. Ontvang je geen enquête? Ook dan zijn ze zeer benieuwd naar jouw input. Je kunt de enquête dan invullen via deze link. De link staat de komende weken ook in het Gemeente Contact, op internet en op social media. Je vindt er ook een QR code. Deze kun je met jouw telefoon scannen om direct naar de enquête te gaan. 

Wij hopen dat u ons helpt, door de enquête in te vullen. Alvast hartelijk dank!

Meer weten over ondermijning? Kijk ook eens op www.nederweert.nl/ondermijning

Advertentie

27 Reacties

  1. Beste gemeente , wat is bedoeling , wat gaan jullie er mee doen? Hopelijk is het geen opwelling , waar mensen tijd aan besteden . Stuur eens wat meer blauw op de straat , zodat de bewoners contact hebben met politie, en gemeente. In plaats van politie die 1 of 2 dagen in het gemeente huis zitten. .

  2. En vervolgens komen je NAW gegevens als getuige in de papieren welke weer opgevraagd worden door de tegenpartij en kan je verhuizen of erger omdat er verhaal gehaald wordt omdat je hun handel verstoord heb. Of er wordt weer een foutje gemaakt en de anonieme melding is niet meer zo anoniem. Het is niet de gemiddelde winkeldief die een pot pindakaas jat die je aangeeft of zo. De belangen zijn vele malen groter en de wraakacties ook. Even denken…… nee laat maar…..ga er zelf maar achter aan.

  3. Signalen van ondermijning? Hier heb je er een paar:
    – frustreren van inspraakprocedures bij de plaatsing van industriele windturbines
    – schijn van belangenverstrengeling tussen een link(s)e politieke partij en een bekende windenergiecooperatie
    – bedenkelijke aanpassingen van verleende vergunningen op windmolens
    – het niet handhaven bij gezondheidsklachten van omwonenden
    – het aan de kant schuiven van een wettelijke verplichte lokale monumentencommissie
    – het herhaaldelijk weigeren van spreekrecht in de gemeenteraad aan verenigingen als dat even niet goed uitkomt voor een bestuurder
    – het onder de tafel van de klachtencommissie wegduwen klachten van burgers
    – het laten zoekraken van ingekomen brieven
    – het ene na het andere dure adviesburo inhuren om tijd te kopen in netelige kwesties. Zoals geluid en fijnstof.
    Dat is ook allemaal ondermijning! Van de lokale democratie. En het meldpunt daarvoor is…. de gemeente.

  4. Helemaal mee eens, met de punten van de bezorgde burger! Wij sluiten ons daarbij aan!

  5. Bezorgde burger, inderdaad!

    De democratie stopte aan het kanaal.
    Het is zorgwekkend hoe de omwonenden aan het lijntje worden gehouden.
    De gemeente maakt van haar probleem hun probleem.
    Dat kan zo niet langer doorgaan want omwonenden van het samengestelde windpark worden ziek van de industrie.

    De democratie wordt hier meervoudig ondermijnd door:
    Niet optreden als dat geboden is, belangenverstrengeling door bestuurders, wanbestuur dat wel ondermijnend is maar niet direct strafbaar door het ontwrichten van de samenleving, het op grote schaal systematisch schenden van wettelijke normen, intimidatie, lekken naar de pers, verdwijnen van belangrijke stukken, struisvogelpolitiek en zaken overhevelen naar een andere tijd of een nieuwe wethouder, achterkamertjespolitiek, het bewust in stand houden van fouten, symboolpolitiek en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Het is te schandalig voor woorden.

    Je ziet het pas als je het doorhebt!

  6. Kunnen jullie eens ophouden met dat gezeik over die windmolens. Jullie hebben je punt gemaakt. Het is niet nodig om dit punt bij elk willekeurig nieuwsbericht te herhalen.

  7. @flupke: steeds meer inwoners van onze mooie gemeente zien wat er speelt. Dit gaat allang niet meer over windmolens, over afvalbeleid of over monumenten maar over de bestuurscultuur in Nederweert. En als dat niet op de officiële manieren bespreekbaar mag worden gemaakt dan krijg je dit. En een artikel van de gemeente over hoe goed zij bezig is bij ondermijning werkt dan inderdaad als een lap op een rode stier. Blijkbaar is dat de enige uitweg.

  8. Illegale criminele afgedwongen binnentreding bij de bewoners thuis onder het mom van een vrijwillige flex controle dat is waar de gemeente goed in is en het door verkopen van persoonlijke privé gegevens aan derden en aan andere criminele verengingen en instanties, daar maken ze wel tijd voor! En vooral hun eigen regels en wetten schrijven en zichzelf er niet aan houden..

  9. “Steeds meer inwoners van onze mooie gemeente zien wat er speelt.”
    Deze past ook mooi in het rijtje “Je moet wakker worden!” en “Doe zelf onderzoek, mensen!”.

    Moeten jullie als gedupeerden de omroep Ongehoord Nederland er niet eens bij halen? Daar zijn geen vervelende mensen met een weerwoord.

  10. jvlaek
    Dat valt wel mee, dat van steeds meer bewoners, het zijn constant dezelfde 5 of 6 die hier constant reageren op allerlei artikelen betreft de gemeente!

  11. Tip:
    Als je een klacht bij de ombudsman in wil dienen over de handel en wandel van het bestuur van de gemeente Nederweert. Mag deze klacht niet ouder zijn dan een jaar. Dus let op!!

  12. Loes, dat van de nationale ombudsman is een goede tip,
    waarvoor dank !

  13. Toch wel diep triest dat burgers hun toevlucht moeten zoeken bij de nationale ombudsman omdat de lokaal niet gehoord worden door de gemeente.

  14. #Flupke
    Dat het voortdurend onder de aandacht brengen van het thema Windturbinepark Ospeldijk jou irriteert is louter het gevolg van het negeren van klachten door de gemeente. Onze gemeente is op geen enkele wijze constructief ingesteld naar de burger. Tja, dan krijg je dit.

    Wil jij van “het gezeik” af? Kom dan op voor je medeburger en omwonenden. Immers, als de gemeente doet wat ze behoort te doen dan zal “het gezeik” ook verstommen.

  15. @Wim, op zich klopt dat wel alleen is de schade aan de levens en de gezondheid te intens en al een jaar in opbouwende mate verwoestend. Dat kun je de mensen nooit meer teruggeven.

  16. Wim, jij denkt dus dat mensen jullie gaan helpen als ze jullie gezeur zat zijn? Zo werkt het dus niet. Ik denk dat ik 1 van de eerste was die vroeg of het windmolenvolk iets minder zou kunnen zeuren in artikelen die niet over windmolens gaan.

    Het is gewoon belachelijk wat jullie doen: een nieuwssite waar de gemeente niet eens komt of reageert(!!!) omtoveren tot klaagmuur. Heb een beetje respect voor de journalisten/medewerkers van de site en laat het achterwegen. Het haalt gewoon alle steun/medeleven voor jullie weg.

    Ja, jullie vinden jullie situatie ruk. Nee, 99.9% van Nederweert boeit dat vrij weinig.

    Ga. Naar. De. Rechtbank. Als. Je. Denkt. Gelijk. Te. Hebben. Maar dat hebben jullie niet, dus verkoop en verhuis! Enige oplossing die overblijft.

    Ja, wordt maar weer boos op mij, want ‘the truth hurts’.

  17. Mtje het is oke dat je boos wordt. Dan heeft het onderwerp je in elk geval bereikt en dat is al beter dan dat het in de doofpot blijft.
    Alleen helemaal begrijpen doe je het onderwerp niet maar dat geeft niks, ik word er niet boos om dat jij niet doorziet hoe de gemeente nederweert hierboven weer aan framing doet.
    Jij verkondigt jouw waarheid als de waarheid en ik geloof ook echt dat jij dat zo ervaart. Dat is oke want ook jij hebt nog steeds het recht van vrijheidsuiting maar wees er een beetje voorzichtig mee om voor 99,9 procent van de Nederweertenaren te spreken want ik denk dat je de plank hier volledig misslaat.
    Je kunt trouwens ook doorscrollen, je hoeft de reacties over ondermijning van de democratie rondom het windturbinepark niet te lezen als het je zo stoort. Er staan genoeg prachtige artikelen op Nederweert24 die jou vast beter kunnen bekoren.

    Ik vind je niet zo aardig en je reactie hierboven vertelt me verder veel over jou. Toch denk ik dat het meer onwetendheid is dan egoisme. Daar ga ik dan maar vanuit. Het goede van de mens.
    Of heb je misschien aandelen in de windturbines van Ospeldijk?

  18. Beste Mtje
    deze site heeft geen ‘journalisten’ , wil dat ook niet, en is een commercieel en dus ook geen onafhankelijk platform.
    Verder is n24 een prima medium.
    Het is wel een communicatiekanaal van het geneentebestuur. Burgers kunnen alleen maar in de reacties hun ei kwijt en dat is prima.
    Als je dat niet doorhebt dan is dat een tikje zorgelijk.

  19. @ bezorgde burger,

    “Toch wel diep triest dat burgers hun toevlucht moeten zoeken bij de nationale ombudsman omdat de lokaal niet gehoord worden door de gemeente.”

    Ja, dit is diep triest.
    Ik ben het volledig met u eens en ik zou hier de Provincie Limburg nog aan toe willen voegen.

    De bestuurlijke corruptie sijpelt hier van ons lokaal door naar het provinciaal.
    Toezicht is geboden en voor eerlijke bestuurders is nu de tijd aangebroken om op te staan en te spreken en handelen in het belang van de burger.

    De Nationale Ombudsman kan zeker als onafhankelijke partij helpen maar er is hier vooral bestuurlijk een interne cultuurverschuiving nodig om dat te willen doen wat juist is. Dat lijkt in de gemeente Nederweert lastig te liggen.

    Toch weten we allemaal dat die beweging eraan komt maar voor bijvoorbeeld de Erfgoedcommissie is het leed al geschied en voor de bewoners bij de industrie (de windturbines) duurt elke slapeloze nacht een nacht te lang. Snoer slachtoffers aub niet de mond want dat lijdt vroeg of laat tot escalaties. Daar is niemand bij gebaat.

  20. @Engelbert, ik schrik van uw verhaal waaruit ik opmaak dat uw veiligheid en privacy niet gewaarborgd zijn door fouten van de gemeente Nederweert en waar u als slachtoffer dan maar beter kunt verhuizen..
    Dit toont parallellen met minstens twee andere zaken.
    Bedankt voor het delen en ik hoop dat u steun vindt in de verhalen die hierboven al voorbij gekomen zijn.

  21. Deze “ondermijningsactie” is niet iets wat de gemeente Nederweert heeft verzonnen, meerdere gemeenten doen hier aan mee. Het hele drugsgebeuren/georganiseerde misdaad is een serieus probleem waar best aandacht voor mag zijn.

    Dat heeft dus niks te maken met jullie windmolenprobleem. Het gaat er ook niet om wat ik daar inhoudelijk van vind, het gaat erom dat enkele lezers van NW24 ALLES wat de gemeente doet refereren aan de windmolens. Dat vind ik onzin. En daar erger ik me inderdaad aan.

    Ter info: de vorige coalitie, vooral nw anders, wordt verantwoordelijk gehouden, maar het is toch echt de cda/vvd coalitie van 5 jaar geleden die de vergunning heeft verleend voor de bouw van windmolens op die locatie.

  22. Beste Flupke,

    Het gaat in de reacties niet alleen over de windturbines hoor!
    Ik tel even snel al 7 onderwerpen van ondermijning van de democratie in alle reacties.
    Dat is niet niks!

  23. Dat klopt helemaal, defender2021.
    Om dit alleen maar terug te plooien op windmolengekken en op die manier snel af te serveren zoals Mtje doet is een truukje waar we niet in moeten trappen.
    Er speelt namelijk veel meer op bestuurlijk gebied in Nederweert dat niet spoort. Vermijden, wegdrukken, ontkennen en in de hoek zetten van burgers. Een cultuurprobleem en het wordt hoog tijd dat onze raadsleden dat eens ter sprake gaan brengen. Zolang ze dat niet oppakken is dit medium N24 het beste forum om ervaringen en gedachten daarover te delen. En hopelijk leest de burgemeester mee. Die kan ook niet eeuwig stil blijven.

  24. #Mtje:
    Ik citeer: een nieuwssite waar de gemeente niet eens komt of reageert(!!!) omtoveren tot klaagmuur.
    Eh….waarom worden de raadsvergaderingen dan wel via deze nieuwssite uitgezonden?

    Eh..waarom zien we dan wel met regelmaat onze gemeenteraad via een publicatie hier verschijnen?

    Eh…..waar moet de burger (ongeacht het thema) naar toe als de gemeente niet haar verantwoordelijkheid neemt?

    Voorstel: vind je het een idee om eens onder vier ogen te praten met een van de omwonenden van het windturbinepark? Vast en zeker dat daarna de wind bij jou ook draait.

    Oh ja: het is niet “achterwegen” maar “achterwege”.

  25. twee energieke jonge wethouders maar bestuurlijk nog zo groen als gras, een burgemeester die vooral zwijgt juist wanneer zij moet spreken, en een gemeentesecretaris als politieke spindoctor. Het zou zomaar het volgende toneelstuk van de Krottenpoffers kunnen zijn. Helaas is het reality en is het ‘t script van een heel slechte film waar Nederweert in is beland. En zonder happy end.

  26. @andere tijden,

    Ik heb wel vertrouwen in de twee nieuwe wethouders om voor de bewoners hun welzijn op te komen.
    Als ze niet gemanipuleerd worden door de oude garde en gaandeweg dicht bij zichzelf blijven.

    Die politieke spindoctor intrigeert mij want ik zou graag weten wat je daarmee bedoelt.
    Mengt de secretaris zich inhoudelijk in de dossiers, zoals het windpark?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie