Ter nagedachtenis van ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ (in 2021) vond zaterdag 18 juni, in het bijzijn van burgemeester Raymond Vlecken, de Molukse werkgroep en tal van belangstellenden, de onthulling plaats van het informatiebord bij het voormalige woonoord Tungelroy en het monument bij het kerkhof aan de Molenpoort.
70 jaar Molukkers in Weert
Op de plek waar eens het Molukse woonoord heeft gelegen, aan de rand van de Tungeler Wallen’, is met medewerking van o.a. Grenspark Kempen-Broek, Erfgoedhuis Tungelroy en Herman Litjens Vormgeving een informatiebord geplaatst. Via tekst en foto’s wordt de geschiedenis van de Weerter Molukkers in Tungelroy uitgebreid beschreven.
Onthulling monument bij begraafplaats Molenpoort
Hoogtepunt van de dag vond door leden van de werkgroep en burgemeester Vlecken de onthulling plaats van het monument ter nagedachtenis aan de overleden Weerter Molukkers. Dankzij subsidie van de Gemeente Weert heeft de Weerter kunstenaar Ruud Hehanussa een beeld gemaakt dat de komst van grote aantallen Molukkers in 1951 symboliseert: vader, moeder, kinderen en koffers. Tijdens deze plechtige onthulling waren er enkele toespraken en voordrachten en er werd een krans gelegd door twee kleinkinderen. Tevens werd er drie keer op de ‘Tahuri’ geblazen, een traditioneel Moluks blaasinstrument, gemaakt van schaaldieren.
Tot slot werd als symbool één door Ruud Hehanussa ontworpen bootje/prauw, door een kleinkind c.q. achterkleinkind op het graf van haar/zijn grootouders geplaatst. Na afloop van beide plechtigheden was er in café-zaal Jonas op Leuken, voor de genodigden, nog gelegenheid om na te praten onder genot van een drankje”.
Foto’s: Johan Horst
Er zijn nog geen reacties geplaatst