Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de regionale Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2022 tot en met 2025. In de raadsvergadering van dinsdag 19 juli wordt deze ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
Structuurvisie
Samenwerkende gemeenten
Nederweert trekt op het gebied van wonen regionaal op vanuit de Samenwerking Midden-Limburg (SML). Rond deze tijd nemen ook de colleges van de overige samenwerkende gemeenten (Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond en Weert) besluiten over de actualisatie van het woonbeleid.
Vaststellen door gemeenteraden
Elke gemeenteraad wordt voorgesteld om de Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2022 tot en met 2025 vast te stellen en de Structuurvisie over de periode 2018 tot en met 2021 in te trekken. Besluitvorming in de overige gemeenteraden vindt naar verwachting plaats in juni en juli 2022.
Samen gericht bouwen aan toekomst
In deze structuurvisie leggen de gemeenteraden de gewenste ruimtelijke ontwikkelingsrichting vast op het gebied van wonen. Uitgangspunt is dat Midden-Limburg het verbindend hart is van Limburg, waar wonen aantrekkelijk is. De kwaliteit van de leefomgeving en daarmee van het wonen is hoog. Gezien de huidige woningmarkt zijn er de nodige uitdagingen, waaronder het (laten) bouwen van voldoende woningen voor de juiste doelgroepen.
Juiste woning op juiste plek
De structuurvisie legt de nadruk op het tegemoet komen aan de groeiende woningbehoefte met kwalitatief het juiste aanbod. Ook de bestaande woningen moeten duurzamer en levensloopbestendiger worden. Deze structuurvisie maakt ruimte om de juiste woning op de juiste plek op het juiste moment te kunnen realiseren. De ambities in de structuurvisie zijn hoog. Daarnaast is er aandacht voor transformatie en herstructurering. Doel is het op peil houden van de leefbaarheid in steden en dorpen en een thuis kunnen bieden aan (toekomstige) inwoners.
Ambities van gemeente
De gemeente Nederweert heeft de ambitie om de komende jaren 75 tot 100 woningen per jaar te bouwen. “Daarmee willen we woonruimte bieden aan een ieder die zich thuis voelt in de gemeente Nederweert, hier een toekomst wil bouwen en wil bijdragen aan de gemeenschap. Dat geldt in het bijzonder voor de mensen die zijn geboren en getogen in onze gemeente en hier willen blijven. Daarnaast biedt de ambitie ook ruimte voor de overloop vanuit de regio Eindhoven”, aldus wethouder Robert ten Kate. Hij is blij met de nieuwe structuurvisie en de ruimte die dit geeft voor de ambities van Nederweert.
Plannen die aansluiten bij behoeftes
Wethouder Ten Kate: “We werken momenteel volop aan de voorbereiding van nieuwe plannen in alle kernen. Zo is er het 100 woningenplan aan de noordzijde van Nederweert, de herontwikkeling van de voormalige gemeentewerf en brandweerkazerne aan de Gutjesweg in Budschop en fase 2 van het plan Tiskeswej in Nederweert-Eind. Plannen die ruimte gaan geven aan de behoefte van diverse doelgroepen zoals (zorgbehoevende) senioren, maar ook gezinnen en starters. Uit allerlei signalen blijkt dat de laatste groep het moeilijk heeft in de huidige woningmarkt. Samen met de woningbouwcorporaties en ontwikkelende partijen gaan we de komende periode aan de slag om onze opgaves ingevuld te krijgen.”
Geen rechtsgevolgen
De structuurvisie heeft overigens geen directe rechtsgevolgen. Omgevingsvergunningen voor het realiseren van woningbouw kunnen niet worden afgegeven op basis van de structuurvisie. Het is niet mogelijk tegen het vaststellen van de structuurvisie bezwaar of beroep in te dienen.
Raadplegen
De structuurvisie is na besluitvorming in de gemeenteraad digitaal raadpleegbaar via nederweert.nl en zal worden geplaatst op ruimtelijkeplannen.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst