Waarnemen en voor waar aannemen was deze week het thema in de mindfulness training. Media, de mensen om ons heen, onze eerdere ervaringen, onze opvoeding, de plek waar we wonen en zelfs onze herkomst doen allemaal mee in het beeld dat we van iets vormen. Al snel werd duidelijk dat we heel gemakkelijk iets van onszelf toevoegen.
Het was donderdagavond. We waren te gast bij EquiJoy in Ell en net begonnen met een meditatie, als er een fikse wind opsteekt. De dakspanten piepen en kraken. Ik hoor de wind razen. Even later begint het hard te regenen, er valt ook hagel. Mijn stem komt nauwelijks boven het natuurgeweld uit. Terwijl ik de een, zich als het ware zie nestelen in de geluiden van de razende storm, zie ik dat een ander steeds onrustiger wordt. De elementen van de natuur neem ik mee in de oefening. Ze passen perfect bij het thema van deze avond. Ze zijn een uitdaging. Even wordt het uitzicht belemmerd door een kolkende watermassa en hagelstenen. Het duurt maar kort. Daarna klaarde het weer op en brak de zon zelfs nog een beetje door. Pas toen zagen we wat dit natuurgeweld aan slechts één zijde van het gebouw teweeg had gebracht. Gelukkig waren alle paarden, honden en katten ongedeerd.
Hoe komt het nou dat de een ontspanning ervaart, terwijl bij de ander spanning toeneemt? Tijdens de nabespreking werden de verschillen duidelijk. De een had het vermogen om bewust aanwezig te zijn bij wat er zich voordeed en werd daarbij niet gehinderd door allerlei gedachten en mogelijke doemscenario’s. De ander had daarentegen grote moeite om bij de waarneming van dat moment te blijven en werd meegetrokken in allerlei hersenspinsels, wat onrust deed toenemen. Ademhaling als anker bleek voor haar op dat moment onvoldoende te zijn om weer tot rust te komen. We verkenden dan ook andere ankers om bij terug te komen en te kalmeren. Dat gaf rust.
Ik nodig je uit voor een experiment.
Zuiver waarnemen gaat over het waarnemen van pure vormen. Dus, zonder dat je er iets aan toevoegt en ook zonder dat je er iets van afhaalt. In deze tijd van het jaar is er meer dan voldoende oefenmateriaal om je heen in de natuur die je hiertoe uitnodigen. En misschien merk je dat het brein, onder invloed van eerdere ervaringen, overtuigingen en emoties, waarnemingen vervormt. Het verfraait in positieve zin, maar kan ook iets zwaarder of lelijker maken dan het in werkelijkheid is. Waar merk je lichaamssensaties op? Kun je gedachten met rust laten? Kun je emoties met rust laten? Of is er te veel ‘lawaai’ waardoor het intellect niet meer helder is? En misschien merk je dat, wanneer je naar iets bekends kijkt of luistert, het brein minder alert is. Zodra het brein iets herkent verliest het de interesse en gaat door naar het volgende. Zet je nieuwsgierigheid in om voorbij het alom bekende te kijken. Wie weet ontdek je iets nieuws.
Veel plezier!
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan. Wil je jezelf ontwikkelen met hulp van coaching? Bekijk dan mijn profiel op Coachfinder.
Agenda
Nieuwe groep met een mindfulness training start in september. Individueel kun je op vrijwel elk moment starten.
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst