Skip to content

Verlangens

3 juli 2022 | 11:00

MindfulnessDeze week hebben we het in de mindfulness training over het ego en betrekken dit ook op verlangens die we kunnen hebben.

Wat kan een mens zoal verlangen? Zo verlang ik ernaar om mijn zoon op te kunnen zoeken in Australië. En ik ontmoet graag mensen die na de zomer met een training mindfulness willen beginnen. Waar verlang jij op dit zoal moment naar?

Verlangens

Uit verlangens kun je doelen stellen. Dan zie je tenminste of ze haalbaar zijn. Het heeft immers geen zin om energie weg te laten vloeien in verlangens die niet haalbaar zijn. We kunnen bijvoorbeeld niet terug in de tijd. Je kunt herinneringen met warmte koesteren. Zoals ik de herinneringen aan mijn overleden ouders, familieleden en vrienden koester. Erin blijven hangen en verlangen dat ze er weer zouden zijn, zou niet gezond voor me zijn. Hoe graag ik ze ook weer om me heen zou willen hebben. Dat is nu eenmaal onmogelijk. Blijf je in dat verlangen naar het verleden hangen, dan word je daar niet vrolijker van.  Daarentegen is het verlangen om met een nieuwe groep na de zomervakantie te starten iets waar ik een doel van heb gemaakt en iets waar ik me nu al op verheug. Tegen die tijd is de training van de huidige groep geëindigd.

Verlangens kunnen je dus ook op een positieve manier in beweging brengen. Zo is plezierig om te mijmeren en er misschien een (levens)doel van te maken. Waar wij deze week naar kijken is wat de bron van dat verlangen is en dan blijkt het ego een sterke rol te spelen.

Een andere eigenschap van verlangens is dat je bijna continue in een staat van onrust en gejaagdheid kan verkeren.  We zoomen in op koopgedrag. Hoe sterk het koopgedrag in Nederland is, moge duidelijk zijn door de toename van al die busjes op de weg. Gejaagd zoeken ze hun weg. Ze moeten immers binnen een bepaalde tijd hun routes hebben gereden. Koopgedrag brengt naast een zekere onrust en gejaagdheid, natuurlijk ook enthousiasme en blijdschap. Maar na aankoop van iets nieuws, is tevredenheid vaak maar van korte duur. Dan is er alweer iets nieuws waar het verlangen naar uitgaat.  Dit heeft alles te maken met de ‘ikke’ die iets wil hebben. Die zich iets wil toe-eigenen. Het ego is sterk gehecht aan het zelfbeeld en voedt zich bovendien met emoties.

Niet alleen bij verlangens kun je de rol van het ego herkennen. Je hoort en ziet het ook bij ruziënde mensen. Op enig moment gaat het dan alleen nog maar over de ‘ikke’ en niet meer over het punt wat die strijd heeft doen oplaaien. Zoiets kan lang, soms jaren, blijven hangen.

Vanuit mindfulness bekeken.

Leer het ego kennen en raak ermee bevriend.

Bejegen het ego vriendelijk. Het heeft immers het beste met je voor. Dus wordt vriendjes!  Wijs het niet af maar begroet het met vriendelijkheid en respect. Dank het voor werk dat het voor je doet en ga weer zelf aan het stuur zitten. Dit is een tegengestelde beweging van wat de meeste mensen doen.  Dus in plaats van automatisch reageren, geef jij een bewuste reactie. Je hebt al de nodige zelfkennis opgedaan als je bij deze module bent aangekomen. Maar ook als je geen mindfulness beoefent is de uitnodiging: wees eens wat vriendelijker voor jezelf.

Bij mindfulness onderzoeken we de bron van een verlangen.

Investeer jij dit jaar nog in jezelf met een training mindfulness of coaching?
Stuur mij een mail of lees mijn profiel op Coachfinder.

– Lisette –

Agenda
Nieuwe groep met een mindfulness training start in september, in week 36.
Individueel kun je op vrijwel elk moment starten.


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie
NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00
Overlijdensbericht-Carolien-Bukkems
Geuns Uitvaartbegeleiding
23 november 2024 | 11:00

Advertentie