Skip to content

Wandelen met al je zintuigen open

Redactie
10 juli 2022 | 15:00

Advertentie

Een wandeling met al je zintuigen open past precies bij het thema mindfulness. Voordat je begint te lopen check je eerst even bij jezelf in. Ga met je aandacht naar het voelen van je voeten die stevig naast elkaar op de grond staan. Je staat rechtop (als dit voor jou mogelijk is) en je armen hangen losjes naast je lichaam. Word je bewust van je ademhaling en volg deze een paar ademteugen. Wat neem je in je lichaam waar? Wat gaat er op dat moment allemaal door je heen aan gedachten en gevoelens. Gewoon kijken, voelen, meer niet. Het is dus niet de bedoeling dat je gaat nadenken over wat je allemaal tegenkomt, maar observeert. Kijk om je heen en zie waar je bent. Breng je aandacht dan weer naar je ademhaling, volg hem weer even. Neem dan ook je hele lijf in deze aandacht mee. Misschien kun je voelen hoe je adem zich door je lichaam beweegt. Misschien merk je ergens pijntjes of ander ongemak op, maar ga niet op zoek naar iets wat er niet is. Gewoon gewaarworden. Adem dan de buitenlucht een paar keer diep in door je neus en laat hem via een kleine opening door je mond weer naar buiten stromen. Welkom!

Wandelen met al je zintuigen open

Dan begin je te lopen. Misschien ben je gewend om stevig door te stappen? Net zoals je misschien gewend bent veelal in uptempo door het leven te gaan. Deze wandeling gaat net even anders. Als je gewend bent flink de pas erin te hebben, is de uitnodiging om je pas langzaam te vertragen maar zorg er wel voor dat het comfortabel voor je is. Begin te lopen. Wandel in een tempo dat voor jou comfortabel is. Word je bewust van je ademhaling en blijf daar even bij. Word je vervolgens bewust van elke stap die je zet. De ene voet die zich voor de andere voet plaatst, het contact met de grond, de afwikkeling van je voet, de gewrichten, de spieren, etc. Kortom er is heel wat te ontdekken. Mits je maar nieuwsgierig bent. Terwijl je loopt kun je, op het ritme van je ademhaling, je lichaam van top tot teen scannen. Misschien kun je je pas nog iets verder vertragen en je lichaam laten ontspannen en vergeet daarbij ook niet je gezicht te ontspannen.

Tot nu toe ben je vooral bezig geweest met je aandacht naar binnen te richten. Vanaf nu richt je, je aandacht naar buiten. Maak daarbij gebruik van de zintuigen. Zien met je ogen. Horen/luisteren met je oren. Voelen via de huid. Ruiken met je neus en smaak proeven in je mond. Het maakt niet uit in welke volgorde je begint. Nodig jezelf uit ieder zintuig een tijdje je onverdeelde aandacht te schenken. Niet alleen lopend maar ook door even te stoppen. Misschien om ergens aan te voelen of iets in detail te bekijken. Ergens aan te ruiken, of als straks de bramen rijp zijn een braam te plukken en de smaak te proeven. En ook met je ogen dicht even luisteren naar alle geluiden die er zijn. En misschien ontdek je dan dat je nooit van tevoren kunt weten wat het eerstvolgende geluid zal zijn. Of met je ogen dicht wind langs je gezicht voelen gaan of de warmte van de zon, de temperatuur van regendruppels. Misschien wil je op je rug in het gras gaan liggen, als die mogelijkheid er is en naar voorbijdrijvende wolken kijken. Het kan zijn dat je dan merkt dat je gedachten gaan dwalen.

Je kunt telkens zonder tussenpauze naar het volgende zintuig gaan. Tijdens een stiltewandeling verleggen we tussendoor onze aandacht steeds weer even naar de ademhaling en het voelen van het lichaam voordat we overschakelen naar een ander zintuig. Doe vooral wat bij jou past.  Het laatste gedeelte van de wandeling loop je met al je zintuigen open. 

Je sluit de wandeling af op dezelfde manier zoals in het begin staat beschreven, voordat je begon te lopen.

Tot slot.
Hoe is het nu met je?

Investeer jij dit jaar nog in jezelf met een training mindfulness of coaching?
Stuur mij een mail of lees mijn profiel op Coachfinder.

– Lisette –

Agenda
Nieuwe groep met een mindfulness training start in september, in week 36.
Individueel kun je op vrijwel elk moment starten.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie