De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 14 augustus weer een open wandeling. Dit keer onder begeleiding van stadsgids Harrie Mennen. Deze maand vindt de wandeling plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen op de Boshoverheide, aan de rand van Weert.
Urnenveldwandeling
Uniek
Op de Boshoverheide werden tussen 900 en 450 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels. Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen.
Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Budel-Dorplein. Volgens de begeleidende stadgids wordt het “een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders.”
Informatie
Belangstellenden dienen zich aan te melden, dit kan via info@stadsgidsenweert.nl.
Het maximale aantal wandelaars is 20 en de wandeling duurt ca. 1,5 uur.
De kosten bedragen € 3,- per persoon (Kinderen tot 12 jaar gratis).
De start is om 14.00 uur bij de parkeerplaats Urnenveld, langs de spoorlijn Weert-Hamont.
Voor meer informatie kun je ook nog kijken op de website.
Er zijn nog geen reacties geplaatst