Skip to content

50 jaar Krottepoffers! | Deel 1: De beginjaren

24 augustus 2022 | 18:00

Door Ben Sonnemans

In een reeks artikelen willen wij terugblikken op het 50-jarige bestaan van onze vereniging De Krottepoffers. Met kleine feitjes voor en achter de coulissen. Op onze website staat uitgebreid beschreven hoe de vereniging is ontstaan en haar naam heeft gekregen. De draad met deze artikelen wordt opgepakt toen de woorden werden omgezet in daden.

50 jaar Krottepoffers

Een zoektocht
Bij de opstart moest men alles zelf uitzoeken. Een toneelstuk vinden, de tekstboekjes bestellen, de auteursrechten betalen. En wie regisseert en wie verdeelt de rollen? Wat doen we met het decor? Henk Dielissen deed de eerste regie en de rollen werden in onderling overleg verdeeld. Het decor bouwde men samen. De kleding werd bij elkaar gezocht bij opa’s en oma’s en wat men zelf nog had liggen van Vastelaovendj. Gerepeteerd werd de eerste keren in het oude patronaatsgebouw aan de Schoolstraat, toen de Krottenpofhof geheten. Later toen de Krottenpofhof ter ziele was gegaan werd op basisschool De Bongerd en de Sint Lambertusstraat gerepeteerd. De woensdagavond werd de vaste repetitieavond.

In januari 1974 werd het eerste toneelstuk “Over Ploef, de domme boef” voor het voetlicht gebracht. De belichting bestond uit vier gekleurde spotjes die op een houten plank waren gemonteerd, deze lag aan de rand van het podium. Het decor bestond uit houten raamwerken die met zwarte “boerenbond”-plastic waren bespannen en bespoten met verf. De dennen, die ’s morgens nog in het bos stonden, waren  ’s middags onderdeel van het decor geworden. Via de scholen werd reclame gemaakt en de eerste twee uitvoeringen in de Pinnenhof waren een groot succes. Besloten werd om de voorstelling ook in de andere kerkdorpen te gaan spelen. In Ospel werd er zelfs voor 500 toeschouwertjes gespeeld! Na “Ploef de domme boef” volgden de toneelstukken: Het dansende ezeltje en Het geheim van Pandolio.

De werkgroep toneel, als onderdeel van de ‘Krottenpofhof’ werd omgevormd tot een vereniging. De Krottepoffers werd definitief de naam van de club. Nieuwe leden werden gevraagd bij familie en kennissen. Gerard Kessels werd de eerste voorzitter, Jan Vaes werd de eerste secretaris en Nellie Aben-Vranken de eerste penningmeester. Een contributie van 25 gulden werd vastgesteld vooral om de kosten van de koffie tijdens de repetities te kunnen vergoeden. Er werd een doelstelling geformuleerd: het spelen van toneel voor de jeugd in alle kerkdorpen van Nederweert.

Eerste avondvullend programma
Jan Vaes werd in 1977 door het bestuur van de Pinnenhof benaderd of er een mogelijkheid was dat de Krottepoffers ‘iets’ konden doen ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de Pinnenhof. Gerard Kessels zag wel een mogelijkheid: hij schreef voor deze gelegenheid “Het Wonger van Caele”. De heropvoering van “De Ni-jwieërter Opera” van meester Coumans (voor de pauze) en “Het Wonger van Caele”(na de pauze) vormden zo samen het eerste avondvullend programma van de Krottepoffers!

Het oude patronaatsgebouw
Harrie Poell in ‘Het Wonger Caele’.
v.l.n.r: Ans Poell. Hub Verdonschot, Nellie Aben Mariet Koppen en Henk Dielissen in Pandolio.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Wout-en-Noor-13e-prinsenpaar-van-de-Jong-Vlikkestaekers-1
De Jong Vlikkestaekers Doospel
22 november 2024 | 21:00
depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16

Advertentie