Skip to content

Lambertustoren geopend tijdens Open Monumentendag

19 augustus 2022 | 13:16

Tijdens de Open Monumentendag op 10 en 11 september openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor publiek. Ook de monumentale Lambertustoren in Nederweert  is te bezoeken, op zondag 11 september tussen 13.00 en 17.00 uur.  

Duurzame restauratie

In 2020 vond een grote renovatie plaats van de toren. ‘De Wachter van de Peel’ stond toen lange tijd in de steigers. Tijdens de renovatie is onder meer metselwerk vervangen, zijn voegen vernieuwd, is natuursteen hersteld en zijn de leien van de vier hoektorens vervangen. Ook is het hout van de klokkenstoel hersteld en werd een nieuwe zoldervloer aangebracht. De wijzerplaten werden opnieuw verguld en de led-verlichting en bliksemafleiding zijn hersteld. Tenslotte is er onderhoud gepleegd aan de luidklokken en zijn de kozijnen geschilderd.

175 treden
Een deel van de resultaten van deze restauratiewerkzaamheden zijn van dichtbij te zien tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september. Het beklimmen van de toren is deze dag gratis. Bezoekers moeten 175 treden nemen om bij de 41 meter hoge balustrade te komen. Van daaruit kan ook de spits bezocht worden, waarvan een grote restauratie in 2010 werd afgerond. Er is geen lift in de toren en torenspits. Bezoekers dienen goed ter been te zijn.

Vrienden van de Lambertustoren
In 2017 werd de Stichting Vrienden van de Lambertustoren opgericht. De stichting zet zich in voor fondsenwerving en het enthousiasmeren van inwoners om activiteiten te organiseren in en rond de Lambertustoren. In het kader van de 555-jarige verjaardag van de toren vond op 13 juli jl. een smakelijke belevingsavond plaats op het Lambertushof. Een aantal inwoners heeft zich tijdens die avond aangemeld als nieuwe Vriend van de Toren. Onder de noemer torenfeesten wil de stichting vaker evenementen organiseren.

Advertentie

4 Reacties

  1. Andere jaren waren er volgens mij op nationale monumentendag ook hordes inwoners die door heemkundevrijwilligers of zo werden rondgeleid door het dorp en de verhalen van de Nederweerter monumenten kregen te horen. Doet de gemeente dat dit jaar niet meer dan? Zou ik erg jammer vinden.

  2. Beste heer of mevrouw Op het Root,
    Die rondleidingen in Nederweert-Dorp bestaan niet meer, die zijn vakkundig om zeep geholpen door mensen die er anders over dachten. Vraag maar eens rond zoals ik heb gedaan.
    mvg
    Rob

  3. Beste Rob ,weet jij het naadje van de kous? Dan kun jij ons vast uitleggen wat “ vakkundig “ om zeep geholpen betekend . Ik kan het verhaal niet , zijn die heren opgestapt omdat ze dachten wat meer macht te hebben ? Volgens mij hebben ze met hun betaalde vrijwilligerswerk zich zelf om zeep hebben geholpen. Als jij Rob precies weet hoe het is gegaan ,misschien om dat je er bij zat , of dat je iets gehoord hebt en gelijk je mening klaar hebt, zonder de andere kant te weten. Ben gewoon een burger van nederweert zonder politiek . De mensen gaan volgens mij mee op de harde schreeuwers ,zonder de andere kant. .Dus als jij weet hoe het gegaan is, laat het weten.

  4. Hallo allemaal,
    De aangehaalde gegevens over de “Lambertus toren” maken bij mij toch wel bepaalde ervaringen en herinneringen los. nl; Als “oud” Nederweertenaar (+/- 45t/m57) heeft deze toren voor mij géén enkel geheim en heb ik hem op mijn toen jeugdige leeftijd diverse malen “illegaal” beklommen!! (In de wetenschap waar de sleutel lag van de deur die toegang verschafte naar oksaal en toren). Ook meerdere malen met ander vrienden (meestal misdienaars of “verkenners”, wat ze nu “scouts” noemen, naar boven, zelfs tot het luik in de spits! Was achteraf gezien toch een hachelijke onderneming en de opzet was: een jonge torenkraai te bemachtigen in de nesten van de galmgaten om ze tam te maken. Bovendien ook het prachtige uitzicht op de verre omgeving, toren van Dom van de Peel; Mijel, de Martinus toren van Weert, de rokende schoorstenen van Zinkfabriek van Budel enz.
    Ga nog wel eens de moeite nemen om de div. beklimmingen op een uitgebreidere manier te beschrijven, want dat waren echte avonturen in een tijd dat alles nog anders was in Nederweert om niet te zeggen “historisch”.
    Groeten aan iedereen van Gerard Coolen en ik blijf het nieuws van Nederweert met aandacht volgen!!
    coolengerard@hotmail.com


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie