Skip to content

Gemeente Nederweert geeft 10 tips voor minder afval

Redactie
10 september 2022 | 15:00

Advertentie

Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Met een paar gemakkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!

Tips

1 Maak van je brievenbus een no-go area
Met een nee-nee of nee-ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt ruim 1.000 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker in het gemeentehuis of bestel er een via neeneeneeja.nl(externe link) (betaald). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op milieucentraal.nl(externe link).

2 Zet je boodschappenlijst op dieet
Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren, voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

3 Screw it! 
Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens het Repair Café en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.

4 Second best
In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.

5 Delen en lenen
Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig. De rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl(externe link).

6 Was je luier
Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 25 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje.

7 Drink uit je eigen beker
Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker.

8 Bijtanken met je eigen waterfles
Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Onderweg bijvullen? Vind een gratis watertappunt.

9 Papier heeft twee kanten
Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met twee pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.

10 Het gaat zo wel mee! 
Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Advertentie

8 Reacties

  1. Waar komt het grootse deel van het afval vandaan? Iets met een s.
    Denk daar maar eens over na.

  2. Dingen die we al doen dus niks nieuws meer.
    De composthoop missen we.

  3. Beste Gemeente Nederweert.
    Naar mijn idee is TIP nummer 1:
    GEEN AFVAL OP STRAAT GOOIEN

  4. Helemaal mee eens RIA.
    Daarnaast zijn die plastic-zakken aan de lantaarnpalen echt een gedrocht. Bewuste verloedering van het straatbeeld.
    1x goed investeren in voldoende ondergrondse afvalcontainers. In ieder geval in het centrumgebied. Ik ben zeker bereid hiervoor meer afvalstoffen heffing te betalen.
    Nederweert zit qua afvalbeleid tov andere gemeenten nog in het vorige millennium…
    Adequate actie is het devies!

  5. Er zijn meer dan 10 tips voor de gemeente ingediend, m.b.t. afval en afval ophalen maar helaas gaan deze de prullenbak in en worden gerecycled.
    Dat we allemaal rekening houden met het weggooien van afval is noodzakelijk maar waar komt al dat afval vandaan.?
    Kijk eens naar verpakkingsmaterialen etc., ligt hier niet een mooie taak voor de overheid.?

  6. De gemeente loopt met tip 1 nogal achter de feiten aan: “De brievenbussticker verdwijnt na 30 jaar uit het straatbeeld. Vanaf 1 januari 2023 vindt de registratie voor het wel of niet ontvangen van reclamefolders en huis-aan-huisbladen volledig online plaats. Op InMijnBus.nl kunnen huishoudens hun voorkeur aangeven en aanpassen – zonder persoonsgegevens te delen. Vanaf 1 juli 2022 gaan de eerste steden al over op deze nieuwe registratievorm.” Onze gemeente had dus ook vanaf 1 juli mee kunnen doen en ons niet meer tippen om te betalen voor zo’n sticker of er nog voor naar het gemeentehuis te laten komen.

  7. Johan, ik heb dat ook gelezen. Maar hoe gaat dat ik de praktijk werken? Je denkt toch niet dat die pubers die in de regel de reclame rondbrengen om een centje bij te verdienen (heb het zelf jaren gedaan vroeger) bij elk adres gaan kijken in een of andere app of lijst of ze daar hun papier wel mogen dumpen? Zeker wanneer iemand ineens wel of juist niet neer reclame wil, wordt het lastig. Maw uit je hoofd leren van de route heeft weinig zin.
    Dat gaat in de praktijk toch niet werken… Of gaan ze de reclame dan geadresseerd doen op basis van opt-in? Daar zou ik nog wel iets in zien.

    Voor de rest is dit een lijstje met tips wat zo enorm voor de hand ligt.. en overigens, was je luiers.. kost het wassen icm de wasmiddelen en de zooi die je daarmee op het riool loost niet meer energie als het maken van een nieuwe luier?

  8. Tja, euhm, bedankt voor deze lijst. Een aantal tips snijden hout, maar er staan er ook bij waarbij ik mijn wenkbrauwen frons. Neem tip 8: op plastic flessen zit sinds een tijdje statiegeld. Dit heeft een grote invloed op het aantal flesjes wat weggegooid wordt. Kijk maar eens naar de rapportages van “De Zwerfinator”. Stellen dat “ze bijna allemaal in een prullenbal op straat belanden” is dus simpelweg niet waar. Daarnaast: dit type plastic kan uitstekend gerecycled worden. Dus ook “nauwelijks gerecycled” is niet waar. Feit is natuurlijk wel dat water kopen in een land als Nederland (vooralsnog…) bizar is. Er stroomt een fantastische kwaliteit water uit de kraan!

    Tip 10 bevat ook een interessante boodschap: “Papieren tassen belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.” Dit sluit aan bij wat eerder dit jaar naar buiten kwam over papieren rietjes: kennelijk bestaat er geen manier om papieren rietjes te recyclen, want ze kunnen niet gescheiden worden van de rest van het afval. Het ging hierbij om een bekend fastfoodrestaurant met een grote gele letter. Niet alleen blijft een papieren rietje ontzettend goor, maar het brengt dus ook niets als het gaat om recyclen. Plastic vervangen door papier lijkt dus meer en meer op greenwashing dan op wat anders.

    Waar zijn we toch mee bezig…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie