Skip to content

Vanaf 3 oktober wordt wekelijks het PMD-afval opgehaald

Redactie
19 september 2022 | 12:21

Advertentie

Het PMD-afval gaat de gemeente Nederweert vanaf oktober wekelijks ophalen. Nu is dat nog één keer per twee weken. Daarnaast stopt de pilot met de tariefzak in Budschop. Het zijn twee belangrijke verbeteringen op het gebied van afvalinzameling die ze op korte termijn invoeren. Medio 2023 vinden meer verbeteringen plaats.

Afvalbeleid Nederweert

Goed voor milieu en de beurs
Samen op termijn minder afval produceren en het afval beter gescheiden aanbieden, zodat het beter verwerkt kan worden. Dat zijn de twee redenen om afval anders in te gaan zamelen. Ook het beheersen van de kosten is een belangrijk onderdeel. Het ophalen en verwerken van (rest)afval wordt namelijk steeds duurder. Goed scheiden is dus goed voor de beurs én het milieu.

Zoektocht naar optimale systeem
In de zoektocht naar het optimale systeem is de gemeente begin dit jaar in een groot deel van Budschop een proef gestart met het inzamelen van restafval via een tariefzak. Daarnaast startte ze met het huis aan huis inzamelen van PMD in speciale zakken. Dat deden ze onder meer, omdat het PMD in de ondergrondse containers werd vervuild door allerlei afval dat daar niet thuishoort.

Korte en lange(re) termijn
Naar aanleiding van de ervaringen van inwoners met het nieuwe afvalsysteem, de uitkomst van een enquête, twee sorteeranalyses en de input van de klankbordgroep Afval gaan ze, gesteund door de gemeenteraad, een aantal onderdelen verbeteren. Daarbij maken ze verschil tussen de korte en de lange(re) termijn.

Stoppen pilot en inleveren tariefzakken
Allereerst stoppen ze de pilot met de tariefzak. Dat doen ze op korte termijn. De zak wordt in het pilotgebied voor het laatst opgehaald op woensdag 28 september. Daarna kunnen de inwoners de duobak weer voor GFT én restafval gebruiken. Op woensdag 5 oktober wordt in het pilotgebied de duobak, met zowel GFT als restafval, weer voor het eerst ingezameld. Inwoners die dan nog tariefzakken over hebben, kunnen deze inleveren en ontvangen het aankoopbedrag terug. Ze worden daar per brief over geïnformeerd.

PMD wekelijks ophalen
In de enquête gaven veel inwoners aan dat de inzameling van PMD beter moet. Met name de ophaalfrequentie was niet goed. Door de zakken wekelijks huis aan huis op te halen, verhogen we de service. Ook daar beginnen ze op korte termijn mee. Vanaf maandag 3 oktober gaan ze het PMD wekelijks ophalen. Dat gebeurt op de dag dat de duobak wordt geleegd. Voor een aantal huishoudens verandert daarmee de ophaaldag van het PMD. Nu is het nog zo dat waar het afval op woensdag wordt opgehaald, geldt dat het PMD-afval op maandag wordt opgehaald. Vanaf oktober wijzigt dit dus. Op woensdag legen ze dan de duobak én halen we het PMD-afval op.

Veranderingen in 2023
De gemeenteraad stemde ook in met het inzamelen van restafval door middel van een container vanaf medio 2023. De aanbesteding hiervoor is gaande. Medio volgend jaar ontvangen alle inwoners een nieuwe bak voor het restafval. Uiteraard houden ze je daarvan op de hoogte.

Advertentie

5 Reacties

  1. Goed dat we stoppen met dat idiote plan om zakken restafval aan lantaarnpalen te hangen.
    We krijgen een nieuwe bak voor restafval. Krijgen we dan ook bak voor PMD-afval? Dat zou een stuk beter zijn dan plastic zakken.

  2. Goed dat er gehoor gegeven wordt aan de mening van de gemiddelde Nederweertenaar. Blij dat er een restafval bak komt! 🙂 PMD afval bak zou inderdaad mooi zijn.

  3. Goed vooruitzicht dus maar……………………..hoop wel dat er controles komen op het ophangen van die zakken.
    Er hangen nu vaak zakken de hele week aan de straatlantarens te bungelen wat het beeld op straat er niet mooier op maakt.
    Controles uitvoeren en daar waar nodig boetes uitdelen !!

  4. Gemeente, misschien moeten er ook boetes en handhaving komen op het buitenhangen van de zakken op dagen dat ze NIET opgehaald worden. Ik zie adressen waar mensen de hele week de zakken buiten hebben hangen. Dat vind ik ronduit asociaal jegens de medebewoners van de buurt/straat. Het schoonhouden van Nederweert is de verantwoordelijkheid van ALLE burgers.

  5. Fijn dat de zakken wekelijks worden opgehaald.
    Dit tegelijk met de container is makkelijker te onthouden ( dag ) en doe dit dan ook ……
    Zeker fijn het restafval bij het gft.
    Wordt dit dan ook gescheiden aangeboden !!!
    Een bak achter het huis is eigenlijk al voldoende, 2 kan als ze niet te groot zijn.
    Anders gaan inwoners straks nog de bakken voor het huis zetten.
    Straks met 2 bakken zal zeker de prijs voor het ophalen weer omhoog gaan.!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22
Kunstovaal-Koopzondag-Nederweert-21
Ga jij met een dino op de foto?
27 september 2024 | 16:00
2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00

Advertentie