De verhalen van Nederweert liggen op straat. Wist u bijvoorbeeld dat het Nederlands koningshuis zijn bestaan aan een boerenzoon uit Eind te danken heeft? Of dat de emancipatie van de vrouw in Nederweert al 450 jaar eerder begon dan in de rest van Nederland? Dat niet de Maya’s maar een Nederweerter turfsteker de kalender heeft uitgevonden? Ooit geweten dat de komst van de eerste stoommachine in Nederweert net zoveel voeten in aarde had als de windturbines anno 2022? Dat Nederweert rond 1790 heel korte tijd een zelfstandige natie was? Of dat Lady Diana een onverwachte band had met Nederweert? Inderdaad….. de verhalen liggen op straat, zeker in Nederweert!
Vizier op Nederweert
Tien jaar lang stonden in het Weekblad voor Nederweert allerlei korte en wetenswaardige verhalen van Alfons Bruekers over Nederweert, Budschop, Ospel, Eind en Leveroy. Thema’s van de Romeinen tot de recente Covid-epidemie. Historisch, humoristisch geschreven en geschikt voor jong en oud. Hebt u die stukjes jarenlang uit de krant geknipt? Gooi die nu maar weg! Want alle 140 afleveringen van die veelgelezen rubriek zijn nu gebundeld in een fraai vormgegeven boek. Een ‘turf’ van maar liefst 325 pagina’s dik! Met als titel: ‘Vizier op Nederweert…. In stukjes en beetjes’.
Prettig en kort
Het geïllustreerde boek is voorzien van een inleiding door niemand minder dan journalist en columnist Gerard Kessels. Hij schreef over het boek: “Dit zijn niet de grote brokken, niet de gongslagen van de geschiedenis. Dit zijn korte stukjes. Faits divers uit het verleden. ”Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet”, zegt Bruekers zelf. Maar hoe dan ook zou het zonde zijn als ze verloren zouden raken. Dus voilà, hier zijn ze. Veilig op hun plek. Gebundeld in ‘Vizier op Nederweert in stukjes en beetjes’. Zoals een column in een krant even een rustplek is in de baaierd van het nieuws, zo zijn deze stukjes een aangenaam moment van ontspanning in het cijfer- en feitenmateriaal dat de geschiedenis nu eenmaal is. En lezer, u hoeft niet bang te zijn dat u hier de draad kwijt raakt. Dit zijn alleen maar prettige, korte draadjes.”
Het perfecte cadeau voor de feestdagen
‘Vizier op Nederweert’ bevat ook gemakkelijke registers voor wie snel iets op wil zoeken voor scriptie, pubkwis of gewoon uit interesse. Dankzij de royale sponsoring van veel Nederweerter bedrijven en particulieren kan dit fraai vormgegeven boek voor een bijzonder vriendelijke prijs worden aangeboden.
‘Vizier op Nederweert’: Een boek dat u niet kunt laten liggen, dat elke Nederweertenaar gelezen moet hebben. Het perfecte cadeau voor de komende feestdagen. Met een warme trui en deze dikke ‘turf’ van een boek komt u de winter wel door!
Technische gegevens
Formaat 24x24cm, ca. 325 pag., harde kaft, vele foto’s (zwart/wit) en registers op namen en onderwerpen. ISBN/EAN 978-90-71402-07-4. Uitgever: Stichting Geschiedschrijving Nederweert. Lay-out en druk: Drukkerij van Deursen, Nederweert.
Voorintekening
Het boek komt begin november 2022 in de verkoop, dus mooi op tijd voor de decemberinkopen. De voorintekening loopt tot 1 november 2022. Teken nu in en profiteer van een gereduceerde prijs van slechts € 21,95 (excl. eventuele verzendkosten). Na verschijning in november bedraagt de prijs € 24,50 (excl. verzendkosten) en is het boek o.a. verkrijgbaar bij BRUNA Nederweert.
Bestellen?
Surf naar de webshop van Nederweert24 en vul daar uw bestelgegevens in.
Als u dit boek gelezen hebt weet u (bijna) alles over waarom Nederweert zo’n interessante plaats is.
Een greep uit de onderwerpen:
Het oudste geschreven woord uit Nederweert is uit de Romeinse tijd – Hoe de crimineel Jan Antoon op de pijnbank in het gemeentehuis zijn geheimtaal verklapte – Dat een inwoner van Staat aanwezig was toen het Franse volkslied De Marseillaise werd gecomponeerd – Een Siamese tweeling die werd geëxploïteerd als kermisattractie – De opkomst van het tabaksroken als remedie om oud te worden – De rumoerige komst van de eerste stoommachine – Dat weerrecords van alle tijden zijn allang voordat over een klimaatcrisis werd gesproken – Perikelen met de eerste fiets, telefoon en televisie – Flats Toon die furore maakte met zijn twee vrouwen – De noodlanding van een Brits vliegtuig leidde tot een spraakmakende romance – Hoe het gemeentebestuur van Nederweert probeerde gezichtsbedekkende kleding tegen te gaan – Politie-ingrijpen tegen jongelui die de Charleston wilden dansen- De spraakmakende Nederweerter versie van Roowen Haeze – De korte duur dat Nederweert een zelfstandige natie was – ‘Help de dokter verzuipt’ is in Nederweert gebeurd – Jen Beelen, de laatste heks van Nederweert – De interesse door keizers en tsaren voor de hoge Nederweerter St. Lambertustoren – De onthoofding van de grootste crimineel die Nederweert ooit kende – De Ospelse jongen die opklom van boerenzoon tot Oostenrijkse edelman – Een mysterieus munitieschip met een dode schipper in de Zuid-Willemsvaart – Houts Hendrik uit Eind als de redder van het Nederlandse koningshuis – Het streven van Leveroy naar onafhankelijkheid van Nederweert – Over koude winters en hete zomers -Waarom het Beulderspaedje een populair romantisch weggetje was – De geschiedenis van de vastelaovundj in Nederweert- Uitvinders en slimmeriken uit Nederweert en Ospel – Een vergeten windmolen uit Budschop – De losbandige seksuele moraal rond 1600 – De begraven goudschat van een Ospelse soldaat uit het leger van Napoleon – Waarom ‘boerenknuppel’ vroeger een eretitel was – Dat in 1900 hoog van de toren werd geblazen door de fanfare – Waarom de boeken van Herman Maas, Jan Wolkers en Jan Cremer niet gelezen mochten worden – Pater Rogier ’t Hoen droeg zijn bijnaam bosdruïde met trots – De mysterieuze verdwijning van een Nederweertenaar in 1937 – De vondst van de Ospelse reuzenboom – ‘Eerst de trein zien en dan sterven’ was het motto van de Leveroyse Laurens Driesser – Wijnbouw vond plaats in middeleeuws Nederweert – Waarom vrouwen in Nederweert al eeuwen een streepje voor hebben – Voorlopers van Covid-19 in de vorm van Spaanse griep en pest – Hoe een Britse hond in Ospel en Budschop mensenlevens redde – Het andersdenkendenkerkhof in Schoor – De onverwachte relatie tussen Nederweert en Lady Diana. En vele, vele andere onderwerpen!
4 Reacties
Prachtig, ben heel benieuwd en ga meteen bestellen.
Een boek over erfgoedverhalen. Dat is verplichte leeskost voor sommige bestuurders in de gemeente.
Ik kan niet wachten tot ik het boek in mijn handen heb. Goed dat mensen zich hier sterk voor maken tegen de verdrukking in.
Goed gezegd, heer Lemmens. Over die verdrukking kun je een apart boek schrijven inmiddels. Ideetje voor de volgende uitgave?