Skip to content

Alfons Lenders: “Fotografie is geen vak, het is mijn passie.”

Redactie
27 oktober 2022 | 10:00

Advertentie

Laten we met de actualiteit beginnen. De fotostudio (loods) van Smile Fotografie aan de Eindhovensebaan 7F-4 in Nederweert is te huur. Informatie vind je op social media van Alfons Lenders – Smile Fotografie. Let wel: Alfons (65) stopt niet met fotograferen. In tegendeel! Voortaan richt hij zich beroepsmatig alleen op bedrijfsfotografie op locatie.

Smile Fotografie

Alfons heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat is voor hem geen reden om de camera neer te leggen. Deze gepassioneerde fotograaf heeft meestal een camera bij zich, groot of klein, zodat hij de wereld om zich heen kan vastleggen. Zijn hart gaat uit naar portret-, straat- en reisfotografie. “Je weet nooit waar je aan begint, welke situaties zich voordoen en wie je voor de camera krijgt. Dat maakt het zo bijzonder!

Alfons: “De passie voor dit vak is ontstaan toen ik bij mijn oudste broer mocht meekijken in de doka (donkere kamer). Hij ontwikkelde de foto’s die hij gemaakt had tijdens een concert van Chuck Berry. Ik was toen tien jaar. Ik zag hoe de afbeeldingen ontstonden in de ontwikkelvloeistof. Het was een magische beleving. Dat gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Ik was begin twintig toen ik aan de Fotovakschool in Apeldoorn begon. Vier jaren later had ik het diploma op zak en was ik officieel vakfotograaf. In die tijd was het moeilijk om als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Daarom nam ik een baan aan bij een fotolaboratorium in Eindhoven. Het was een kans om in de keuken te kijken van een van de vele grote fotostudio’s. Ik stak er veel op over kleurenleer en speciale afdruktechnieken. Al snel wisten gerenommeerde vakfotografen van Eindhoven tot Amsterdam mij te vinden en werd ik hun vaste fotoprinter.

Na verloop van jaren werd het vak steeds digitaler. De vraag naar handmatige fotobewerkingen verminderde. Bovendien wilde ik na zoveel jaren in loondienst als zelfstandig fotograaf aan de slag. In 1999 zegde ik mijn baan gedag en begon ik voor mezelf. Ik startte met fotografie voor de particuliere markt: gezinsfoto’s, babyfoto’s, trouwerijen. Dit was een mooie opstap naar de bedrijfsfotografie. In ieder gezelschap zit namelijk wel een ondernemer die zijn bedrijf of product opeen professionele manier op de foto wil zetten. Ik huurde met regelmaat een ruimte voor studiofotografie. Toen zich in 2005 de gelegenheid voordeed om aan de Eindhovensebaan in Nederweert een pand te kopen, heb ik daar niet lang over nagedacht. Mijn studio van 22 x 7 x 6,5 meter werd jarenlang dé plek waar menig familie, vriendengroep, bedrijf en particulier foto’s liet maken.

In 23 jaren Smile Fotografie bouwde Alfons een interessant netwerk op. Via via komen immers de meest waardevolle contacten tot stand. Hij fotografeerde jarenlang voor de Rabobank Weerterland en andere regionale klanten. Zijn netwerk bracht hem ook in contact met bedrijven in de design- en interieurbranche. Toonaangevende bedrijven zoals Jasno Shutters, Hunter Douglas, Artex en diverse bekende designers wisten zijn kwaliteiten te waarderen. Voor het magazine The Art of Living zette Alfons menig imposant pand, interieur, klassieke raceauto en kunstenaar op de kiek. Google maar eens een van voornoemde bedrijven en realiseer je dat wat je ziet rechtstreeks voortkomt uit Alfons’ camera.

Overigens, een goede foto maken is vaak hard werken. “Voor een opdrachtgever rijd ik soms wel uren rond op zoek naar het juiste licht, het juiste perspectief of de juiste positie. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Dat kun je niet aan het toeval overlaten.” Aldus fotograaf Alfons.

Neem een kijkje op de website van Smile Fotografie. Daar brengt Alfons zijn en andermans verhaal in beeld.

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Hoi Alfons blij verrast las ik het artikel over jouw fotografie en dat het ook jouw hobby was.
    Ja 65 en nog vol passie!
    Veel succes verder gewenst van Wil en Mia uit Meijel ‍♀️


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie