Iedereen kent wel iemand die ontslagen wordt of dreigt zijn baan te verliezen. Het aantal werklozen in Nederland stijgt gestaag en het einde is nog niet in zicht. Wat velen niet beseffen is, dat ontslagen worden of je werk verliezen in de top 10 staat van meest heftige gebeurtenissen in een mensenleven. Toch is het belangrijk dat je op het moment van ontslag de juiste handelingen uitvoert.
Wat te doen bij ontslag?
Als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt is het verstandig dat je gewoon naar je werk blijft gaan. Het is niet jouw keuze geweest om te stoppen, dus straal dat ook niet uit in je gedrag. Pas als je baas je verplicht naar huis te gaan is het goed om dat te doen.
Als je in gesprek gaat met je baas over een eventuele ontslagregeling kan het een steun zijn als je iemand meeneemt die het verhaal objectief aanhoort. Twee horen meer dan een en het kan jou meer rust en zekerheid geven, dat straal je dan ook uit. Mocht je tot een ontslagregeling komen, breng dan wel eerst enkele zaken voor jezelf in kaart alvorens akkoord te gaan. Dit kan zijn; het aantal vakantiedagen dat je nog over hebt, een eventueel concurrentiebeding, getuigschrift of toekomstige referentie, een vaste bonus die je jaarlijks hebt ontvangen, de uitwerktermijn en overbrugging tot een WW uitkering, enz. Het is verstandiger even goed over het voorstel na te denken dan direct te antwoorden of je mening te ventileren.
Denk ook goed na over de periode dat jij en je werkgever uit elkaar zijn. Hoe gemakkelijk zal het voor je zijn om direct weer aan de slag te kunnen bij een nieuwe werkgever? Wat is jouw ervaring en kennis van solliciteren? Je zou dan eventueel een outplacementtraject kunnen bedingen als extra op je ontslagvergoeding. In een outplacementtraject word je geholpen en begeleid bij het verwerken van je ontslag en het zoeken naar een nieuwe baan. De loopbaanadviseur begeleid je dan intensief, het zijn trajecten variërend van 6 tot 12 maanden.
Laat je ontslagvergoeding niet direct uitbetalen, neem ook daar de tijd voor om te kijken welke financiële constructie het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Eenmaal uitbetaald kun je het niet meer overdoen.
In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan.
Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris.
Kijk hier voor Vacatures in de omgeving van Nederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst