Skip to content

Frits ‘van Lewiese’ Knapen vierde 99e verjaardag

Redactie
5 november 2022 | 10:00

Advertentie

Er zijn er niet zo heel veel: Nederweertenaren die geboren werden in een tijd dat er nog geen elektriciteit was en het aantal auto’s in deze gemeente op de vingers van één hand geteld kon worden. Frits Knapen (1923) is er een voorbeeld van. Op 18 oktober vierde hij zijn 99e verjaardag.

Frits ‘van Lewiese’ Knapen

Geschiedschrijving
Frits ‘van Lewiese’ (zoals menigeen in Nederweert hem kent) heeft ook op hoge leeftijd nog een uitstekend geheugen. Hij weet niet alleen veel over de plaatselijke historie maar heeft er ook het nodige over geschreven. Nog steeds is hij bestuurslid van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en tientallen jaren lang heeft hij meegewerkt aan de boekenserie Nederweerts Verleden. Velen kennen hem als zaakvoerder van de toenmalige Boerenbond. Frits is in het verleden ook heel actief geweest bij schutterij St. Lucie en werd maar liefst driemaal schutterskoning.

Ouderencentrum
De verschijning van het nieuwe boek “Vizier op Nederweert” werd de aanleiding om Frits op te zoeken in Ouderencentrum St. Joseph. Behalve de felicitaties voor zijn verjaardag werd hem daar ook een van de van de eerste exemplaren van het boek overhandigd. De minireportage van Nederweert24 over dat bezoek werd donderdagavond vertoond tijdens de succesvolle cultuurhistorische “Guulke’s Wintergasten”-vertelavond.

Boek
Ook benieuwd naar het nieuwe boek? Vanaf heden te koop bij Bruna Nederweert of Shop24 voor € 24,50.

Advertentie

2 Reacties

  1. Geweldig Alfons, namens pap hartelijke dank voor het bezoek en het prachtige boek.

  2. Een opmerkelijke man, die na zijn pensioen van de Boerenbond aan een tweede carrière begon als vastlegger van het Nederweerter verleden en – opgeteld – jaren van zijn leven doorbracht in stoffige archieven, zoekend naar informatie die voor Nederweert van belang was en alleen al het lezen van die vaak ambtelijke stukken is een indrukwekkende prestatie, want veel van die stukken werden met de hand geschreven, want schrijfmachines kwamen pas in de jaren20 in gebruik.De meesten van ons zouden zeggen, “onbegonnen werk”, maar niet Frits, die worstelde zich door de papierbergen heen en zeefde er uit wat interessant was.In de tussentijd leidde hij nog een hele generatie heemkunde enthousiastelingen op en zorgde zo voor zijn eigen opvolging.Mocht er iemand in Nederweert een straatnaam verdienen, dan is het wel Frits Knapen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie