Skip to content

6 factoren die bijdrage aan stress

Redactie
29 november 2022 | 16:00

Advertentie

6 factoren die bijdrage aan stress

Verkeerde balans tussen werk en privé
Een veertigurige werkweek zonder vrije tijd of tijd om te ontspannen zorgt voor stress. Als je je week te volpropt, houd je geen tijd meer over om tot rust te komen. Als je dan ook nog je relaties, hobby’s en beweging parkeert of steeds weer een week verschuift, loop je een groot risico op stress (klachten). Dit ligt dan niet aan de eisen van het werk maar aan een levensstijl die uit balans is geraakt. Het is juist heel belangrijk dat je activiteiten doet die stress verminderen en je emotionele batterij weer opladen.

Geen hulpbronnen hebben
Als je te veel verantwoordelijkheden op je neemt die je niet samen met anderen kunt dragen, dan zorgt je ervoor dat meer mensen stress gaan ervaren. Ook het gevoel van niet gemist kunnen worden, zelfs niet voor een uurtje verhoogd je stress. Je hebt van tijd tot tijd hulp nodig van anderen in de vorm van back-up of steun. En we hebben anderen nodig die we kunnen vragen ons te helpen.

Te weinig vrije tijd
Het hebben van vrije tijd is iets anders dan het hebben van een hobby. Als je hard werkt moet je soms afstand kunnen nemen. Het is belangrijk om tijd te hebben waarin je niks moet maar alleen mag zijn, gewoon even lekker niksen op de bank en nergens over na te hoeven denken.

Te weinig sociale steun
Je hebt niet alleen mensen nodig met wie je van tijd tot tijd jouw taken kan delen. Maar je hebt ook mensen om je heen nodig met wie je jouw emoties kunt delen. Met een vriendin praten over wat er speelt of een gezellige tijd met anderen hebben en lekker kletsen over alledaagse dingen (zoals je hobby’s, kinderen, werk ect.) Het is heel belangrijk om je verbonden te voelen met anderen.

Geen tijd voor hobby’s
Ontspanning is belangrijk en even met je gedachten op iets anders kunnen focussen zoals lezen, schilderen, hardlopen, paardrijden, wandelen noem maar op zorgen weer voor rust. Het maakt dat je een leven hebt buiten je werk waarin je mentaal en emotioneel een pauze kunt nemen van je werk en de bijbehorende stress. Een hobby die je leuk vindt geeft je extra energie in tijden waarin het allemaal wat minder gaat.

Te weinig slaap
Uit onderzoek is steeds duidelijker geworden hoe belangrijk slaap is. Als je niet voldoende slaapt, herstel je niet voldoende wordt minder productief, word emotioneler en ben je minder goed in staat om met stress om te gaan.

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38
default
Maandag lezing
5 oktober 2024 | 19:00

Advertentie