Skip to content

VIDEO | Caroline van Green2Go geeft handige wintertips voor je elektrische auto

Redactie
25 november 2022 | 19:00

Advertentie

Wintertijd… De één vindt het geweldig, de ander moet er niets van hebben. Maar hoe zit dit nou met je elektrische auto? Die heeft het een stukje moeilijker in de kou. Het accupakket presteert namelijk optimaal bij een temperatuur van rond de 20 graden. Zodra de temperatuur gaat dalen in het najaar en winter, daalt ook de actieradius. Dit kan zomaar 20-30% schelen. Om er voor te zorgen dat je zonder problemen op je bestemming komt, helpt Caroline van Nieuwenhoven van Autobedrijf van Nieuwenhoven en Green2Go in Nederweert-Eind jou met een aantal handige tips.

Anne ging met de elektrische Volkswagen ID3 naar Caroline om antwoord te krijgen op een aantal vragen.

Alle tips op een rijtje

1. Bereid je goed voor.
Ga je met koud weer een lange afstand afleggen en wil je laadstress zoveel mogelijk voorkomen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Zoek uit hoe groot de actieradius van je auto ongeveer is bij deze omstandigheden, welke route neem je, weet waar de oplaadpunten onderweg zijn en neem de tijd. Dit geeft een hoop rust.

2. Hou de auto aan de stekker
Hou je auto zoveel mogelijk aan de stekker, ’s nachts maar ook tussendoor. Dan vertrek je elke ochtend en na een tussenstop met een (nagenoeg) volle accu. Neem voor de zekerheid altijd de laadkabel mee in de auto, voor het geval je bestemming veranderd en net even wat verder ligt dan dat je actieradius hebt.

Voorkom ten allen tijden dat je accu onder de 20% komt. Een leeg accupakket bevriest al bij nul graden terwijl een geladen accupakket pas bij -58 bevriest.

3. Voorverwarmen
Verwarm je auto alvast voor terwijl hij aan de laadpaal is gekoppeld voordat je de deur uit gaat. Dan kan je nog even de stroom van het oplaadpunt gebruiken om de auto te verwarmen en ga je met een volle accu de weg op. Scheelt een hoop stoom.

4. Stoelverwarming
Het overgrote deel van de elektrische auto is voorzien van stoelverwarming. Gebruik de stoelverwarming i.p.v. de kachel om direct je lichaam te verwarmen. Dit voelt comfortabel en is veel efficiënter. Je kan er enorm veel stroom van de batterij mee besparen. Weer wat kilometers gewonnen!

5. Laadkabel vastgevroren
Het is heel vervelend als je bij je auto komt en de laadkabel zit vastgevroren. Dat komt omdat vocht alsnog onder het randje kan komen en bevriest. Zorg ervoor dat je de stekker volledig droog in de aansluiting steekt. Of dek de stekker af. Zit je kabel toch vastgevroren, blaas hem dan rustig warm met een haarföhn of wikkel er een warme doek omheen. Gebruik nooit warm water, slot- of ruitontdooier. De laatste twee kunnen licht ontvlambaar zijn. Tip! Leg een paar Hotpacks (voor in kleding of handschoenen) voor de zekerheid in de auto. Dan heb je altijd een veilige warmtebron bij de hand om de stekker te verwarmen. Krijg je de laadkabel dan nog steeds niet los, bel je Pechhulp.

6. Rijstijl
Pas je rijstijl aan. Doseer het accelereren en rem zoveel mogelijk af op de motor. Rij bij lange stukken zoveel mogelijk op de cruise-controle en pas je snelheid aan.

7. Eco-modus
Gebruik zo veel mogelijk de eco-modus. Dit helpt je bij het doseren van het vermogen van de elektromotor en van de airco. Die heb je met kou toch minder nodig en het bespaart actieradius.

8. Elektronica uitzetten
Ben zuinig met het stroomgebruik in de auto. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je telefoon, gebruik airco, kachel en de achterruitverwarming. Deze verbruiken een hoop stroom. Het wordt allicht minder comfortabel, maar je krijgt er de nodige kilometers voor terug.

9. Winterbanden
Deze tip is niet specifiek gericht op EV’s, maar wel goed om toch te benoemen. Winterbanden geven je extra grip wanneer de ondergrond glad is. In Nederland is het niet verplicht om op winterbanden te rijden, maar toch zijn ze aan te raden. Winterbanden werken namelijk al bij 7°C. Check meteen regelmatig je bandenspanning. De sensoren doen dit ook maar er zit vaak een kleine marge in en rij niet door als je sensoren aangeven dat er lucht bij moet. Te lage bandenspanning heeft veel invloed op de actieradius.

10. Ruitensproeiervloeistof
Tot slot. Gebruik de juiste kwaliteit ruitensproeiervloeistof met een hoge vorstbeveiliging (-22). Liefst heel het jaar door. Meng je namelijk de restant zomervloeistof met de wintervloeistof, dan verdun je de wintervloeistof waardoor de vorstbeveiliging verslechtert. Als je de ruitensproeier dan gebruikt in de winter loop je het risico dat de ruit alsnog bevriest en dan moet de voorruitverwarming aan en die verbruikt stroom. Bovendien ontbreekt bij een EV een warm motorblok. Met een lage vorstbeveiliging loop je sneller kans dat het reservoir en de slangetjes bevriezen. Dus gebruik een kwalitatief hoogwaardige ruitensproeiervloeistof met een hoge vorstbeveiliging.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-Nederweert-2023-24
Vrijdag 18 oktober
12 september 2024 | 16:14
Waat unne Kraom Anne en Baoz
Ook worden er enkele medische kwaaltjes besproken
31 augustus 2024 | 17:00
62-1
Abonneer op ons Youtube-kanaal voor meer video’s
31 augustus 2024 | 12:00
Lieke-en-Foss-waat-unne-kraom-1
Lievelingseten & vakantietips!
24 augustus 2024 | 17:00

Advertentie