Skip to content

De strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Redactie
2 december 2022 | 9:00

Advertentie

Het bestuur van de Heemkundevereniging Nederweert nodigt iedereen uit om op dinsdag 13 december, 20.00 uur, een bijeenkomst in de Pinnenhof bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomst zal Sophie Elpers een lezing houden over “Wederopbouwboerderijen. De strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog”.

Heemkundevereniging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw.

Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen. Sophie Elpers zal de verschillende standpunten belichten en zal een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. Daarbij komen ook voorbeelden uit Nederweert en omgeving aan bod.
Sophie houd zich zeer aanbevolen als wij haar foto’s ter beschikking kunnen stellen van de wederopbouwboerderijen. Indien mogelijk deze graag digitaal doorsturen naar info@heemkundenederweert.nl.

Prof. dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien Hoogleraar Immaterieel Erfgoed en Etnologie verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33
Mobiele milieustraat
Bekijk hier waar en wanneer je terecht kunt
17 september 2024 | 14:00
2024_09_17 Smeden en motorendag Eynderhoof
Dagje uit
17 september 2024 | 13:30

Advertentie