Skip to content

Code oranje: Het KNMI waarschuwt voor ijzel op zondag

Redactie
18 december 2022 | 12:47

Advertentie

Het KNMI waarschuwt voor ijzel vanaf het eind van de middag, het heeft daarom waarschuwingscode oranje uitgevaardigd voor het hele land.

Code oranje

Vanaf het eind van de middag trekt een neerslaggebied van zuidwest (Zeeland) naar noordoost (Groningen) over het hele land. Aan de voorzijde van dit gebied kan het verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag op een bevroren ondergrond. De gladheid kan enkele uren aanhouden.

Gladheid door ijzel levert elk jaar in het winterseizoen veel ongelukken en schade op. IJzel is regen die bevriest zodra deze de grond bereikt. Een kleine hoeveelheid kan al zorgen voor gladheid.

Wat betekenen de waarschuwingscodes van het KNMI?
Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, en moeten weggebruikers extra goed opletten. Deze situaties komen vaak voor. Bij code oranje is er volgens het KNMI “grote kans op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.”
Bij code rood of een weeralarm is er sprake van “extreem weer met een grote impact op de samenleving. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie