Dankbaarheid zit al in kleine simpele dingen. In de waan van alledag sta je daar misschien niet zo bewust bij stil. Het wordt dan al snel als een vanzelfsprekendheid ervaren. En je krijgt misschien het idee er recht op te hebben. Maar is dat wel zo?
10 Vinger oefening
Een dankjewel, vergezeld met een vriendelijke glimlach waarbij je met die ander oogcontact maakt, verwarmt niet alleen het hart van die ander maar ook je eigen hart. Dit lijken we soms te vergeten. Ik merkte dat tijdens mijn reis in Australië. De vriendelijkheid en vele ‘dankjewels’ waarmee mensen me bejegende. Oog voor kleine, vaak simpele dingen geeft het leven ook wat meer kleur. Zelfs op een Nederlandse donkere grijze winterdag.
Je dankbaarheid uitspreken heeft een positief effect op je mentaal welbevinden. Ja, zelfs dát is wetenschappelijk onderzocht. Ik nodig mensen echter graag uit hun eigen ervaringen te maken. Experimenteer en kijk wat het met jou doet. Mijn ervaring tijdens de mindfulness trainingen en coaching is dat; mensen die hier bewust mee bezig zijn merken dat het een groot impact op ze heeft. Het is dan ook een vast onderdeel in een mindfulness training.
Mindful moment – tien vingeroefening
Een oefening die je thuis kunt doen is de tien vinger oefening. Zet de wijsvinger van je ene hand, op het topje van je duim van je andere hand en spreek (hardop) uit waar je dankbaar voor bent. Voel wat dit met je doet voordat je verdergaat. Op een uitademing laat je jouw wijsvinger, in contact met de zijkant van je duim, langzaam naar beneden glijden en op een inademing breng je hem langs de zijkant van je wijsvinger weer omhoog. Zodra je het topje van de wijsvinger hebt bereikt benoem je iets anders waar je dankbaar voor bent en ook nu maak je even ruimte om te voelen wat dit met je doet. Op een uitademing breng je jouw wijsvinger langs de andere kant van je wijsvinger naar beneden en op een inademing omhoog naar je middelvinger en zo ga je verder. Telkens als je op het topje van een vinger bent aangekomen benoem je iets waar je dankbaar voor bent. Eerst de ene hand en vervolgens de andere hand. Totdat je alle vingers hebt gehad. Deze oefening kun je ook heel makkelijk aan kinderen leren. Hij zit zelfs in het mindfulness programma’s voor jongeren.
In het begin gaat het je misschien makkelijk af om dingen op te noemen. Het is echter niet de bedoeling dat je elke dag dezelfde dingen opsomt, zoals bij een versje of een gebed. Al is het helemaal prima als zich sommige dingen herhalen. Deze oefening nodigt je juist uit om elke dag oog te hebben voor iets nieuws of iets wat er altijd al was maar je niet eerder hebt gezien. Zelfs op zwarte dagen is er altijd nog wel iets wat positief kan zijn. Zoals Leonard Cohen zingt: there’s a crack in everything and that’s where the light gets in.
Dat licht kan een kleine positieve ervaring zijn waar je anders misschien aan voorbijging.
Vanaf deze plek wens ik eenieder alle goeds. Voor nu en elke andere dag die komen gaat.
Agenda:
- In 2023 ook nu weer 2x per maand Ont-Moeten.
- In 2023 Mindfulness trainingen fysiek en online.
- Coaching fysiek en online.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst