Het buitengebied is volop in beweging. Om te zien met welke uitdagingen ondernemers te maken hebben, bezocht een delegatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week een aantal agrarische bedrijven in onze gemeente. De ondernemers schetsten hoe ze hun eigen rol zien in de transitie van het buitengebied, tegen welke onzekerheden ze aanlopen, maar ook welke kansen er zijn.
LNV
Delegatie
De delegatie van het ministerie bestond uit zes personen, onder wie Johan Osinga, Directeur Generaal Transitie Landelijk Gebied. Daarnaast was er een vertegenwoordiging van de Provincie Limburg, Waterschap, Limburgs Landschap, LLTB, PIO Weerterland en Platform Vitale Veehouderij bij aanwezig. Namens de gemeente Nederweert waren de bedrijfscontactfunctionaris buitengebied, de regisseur buitengebied en wethouder Robert ten Kate aanwezig. Het gebiedsbezoek komt voort uit de contacten die wethouder Ten Kate heeft met het ministerie van LNV.
Verbinding en begrip
Het werkbezoek kende meerdere doelen. Allereerst is het belangrijk om verbinding te krijgen tussen diverse partijen en begrip over en weer. Wethouder Ten Kate: “Agrarisch ondernemers hebben bijna dagelijks te maken met verschillende overheden. Het is belangrijk dat we als overheden onze kennis opdoen in de praktijk en ons beleid goed op elkaar afstemmen. Alleen op die manier komen we tot écht praktisch uitvoerbaar beleid die goed is voor de omgeving én waar ondernemers daadwerkelijk mee uit de voeten kunnen.”
Van varkens naar krekels
Na een korte briefing in het gemeentehuis werd ondernemer Paul Smolenaers bezocht. Smolenaers deed met zijn intensieve veehouderijbedrijf mee aan de regeling Warme Sanering Varkenshouderij. De varkensstallen zijn inmiddels grotendeels gesloopt. De ondernemer is gestart met het kweken van krekels voor eiwitproductie. Paul nam de afgevaardigden van de verschillende organisaties mee in de keuzes en stappen die hij heeft gezet om tot een nieuwe invulling van zijn bedrijf te komen. Een intensief traject. Voor de aanwezigen een leerzaam praktijkvoorbeeld bij het opzetten van toekomstige regelingen voor stoppende agrarisch ondernemers.
Van middel- naar doelvoorschriften
Het tweede bedrijf van de ochtend was varkenshouderij Vevar aan de Neulensteeg in Ospel. Een modern en circulair bedrijf dat in samenwerking met Connecting Agri&Food zowel in de stal als daarbuiten de eigen uitstoot gaat meten. Zo wordt onderzocht of een vergunning op basis van daadwerkelijke uitstoot mogelijk is in plaats van berekende emissies. Ondernemer Maartin van der Velden deelde vol enthousiasme zijn toekomstvisie over zijn bedrijf, maar deelde ook zijn zorgen rondom het stikstofdossier voor agrarische ondernemers.
Melkveehouder en landschapsbeheerder
De ochtend werd afgesloten bij melkveebedrijf Koe en Koe. De ondernemers Henk Aarts, Cecile Snijders, Joost Wijnen en Ankie Wijnen liggen met hun bedrijf precies op de grens van twee gemeenten (Nederweert en Asten) én twee provincies (Limburg en Brabant).
Los van de uitdagingen die dit geografisch en beleidstechnisch met zich meebrengt, ging het gesprek vooral over landschapsbeheer en water. Welke opgaves liggen er vanuit de overheid en welke rol kunnen de agrarische ondernemers in het gebied hierin vervullen om het gebied te versterken?
In contact blijven
Wethouder Ten Kate kijkt terug op een nuttig bezoek. “Het is prachtig om te zien dat je in één ochtend zó veel inzichten kan opdoen vanuit verschillende perspectieven als je praktische kennis en ervaringen met elkaar deelt. Dit sterkt ons allemaal in de overtuiging dat goed beleid wordt gemaakt in de praktijk en niet achter een bureau. Daar gaan we de komende tijd dus mee door”, aldus de wethouder.
Ben jij ondernemer in het buitengebied en heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem contact op met de bedrijfscontactfunctionaris buitengebied van de gemeente Nederweert.
Er zijn nog geen reacties geplaatst