Skip to content

Asbest eraf, zonnepanelen erop

Redactie
2 juli 2013 | 11:34

Advertentie

Dat is in het kort de bedoeling van een nieuwe provinciale subsidieregeling voor agrarische bedrijven die op 1 juli is ingegaan. Zowel de verwijderingskosten als de gezondheidsrisico’s nemen toe met de ouderdom van het asbest. Door het invoeren van deze regeling wordt het saneren van asbestdaken gestimuleerd. De twaalf provincies hebben hiervoor een convenant gesloten met het Rijk. In Limburg is voor dit project in totaal € 1,3 miljoen ter beschikking gesteld.

De regeling richt zich op sanering van asbestdaken op agrarische bedrijven, in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. De subsidie bedraagt € 3,- per m² asbestdak. Dit is ongeveer een derde van de kosten van het verwijderen en afvoeren van asbest. Alleen bedrijven met een agrarisch inkomen (minimale standaardopbrengst 25.000 euro) komen in aanmerking voor de subsidie. Voorwaarde is ook dat er een minimumoppervlakte van 400 m² asbestdak moet worden gesaneerd. Sanering van asbestdaken van gebouwen die voor nevenfuncties in gebruik zijn is mogelijk, mits op hetzelfde bouwvlak. In totaal kan per aanvrager maximaal € 7.500,- subsidie verstrekt worden.

Asbest eraf, de regeling loopt tot 31 oktober 2014

De aanvrager moet in de subsidieaanvraag wel kunnen aantonen dat hij zonnepanelen op het dak laat plaatsen. Een duurzame investering dus. Ook hiervoor zijn fiscaal aantrekkelijke regelingen, zoals de MIA, VAMIL en EIA. Er is verder een minimumeis van 15 kW piek geïnstalleerd vermogen. Plaatsing op een ander dak dan het gesaneerde dak is mogelijk, op voorwaarde dat het gebouw zich op het bouwvlak uit de aanvraag bevindt.

De uitvoering van de regeling loopt tot 31 oktober 2014. Agrariërs kunnen tot 1 september volgend jaar een aanvraag bij de provincie indienen, mits het subsidieplafond nog niet is bereikt. De aanvrager kan ook een asbestinventarisatierapport laten opstellen. Asbestdaken worden naar verwachting in 2024 definitief verboden.

Kijkt u voor alle informatie en de aanvraagformulieren op asbestvanhetdak.nl. Hier kunnen geïnteresseerden ook terecht om zich aan te melden voor de digitale nieuwsbrief. Bellen kan met de Helpdesk, tel. 079-3252385

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30
Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50

Advertentie