De Zuid-Willemsvaart was niet alleen in de vorige eeuw belangrijk voor Weert. Ook nu kan het kanaal een rol spelen in het energieneutraal maken van de stad. Het gaat om de warmte van het water. Met die warmte zou je bijvoorbeeld huizen of bedrijven kunnen verwarmen, zonder CO2 uit te stoten. Een van de redenen waarom er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aquathermie is. Wim Op den Buysch, lid van het Kennisplatform van WeertEnergie vertelt op donderdagavond 2 februari om 19.30 uur over de werking en innovatieve toepassingen ervan in de Warm Wonen Winkel, aan de Meikoel 3 in Weert.
Zuid-Willemsvaart
“Waarom zouden we deze natuurlijke warmtebron niet benutten”, zegt Wim Op den Buysch. Een aantal jaren nam hij handmatig watermonsters uit het kanaal. Wat blijkt? ’s Winters blijft de temperatuur van het water rond de zes graden Celsius schommelen. ’Maar ’s zomers kan die oplopen tot wel vijfentwintig graden. “Deze warmte laten we zomaar voorbij stromen. Met aquathermie zouden we die warmte ook in de zomer kunnen opslaan en in de winter gebruiken om gebouwen mee te verwarmen.” De presentatie is gratis bij te wonen.
Aanmelden kan via www.warmwoneninweert.nl.
1 Reactie
Ik heb 20 jaar geleden al een aanvraag gedaan om leidingen in de sluis van de Noordervaart te leggen om door circulatie warmte op te wekken voo en door mijn warmtepomp, dan had ik de dure grondboringen niet nodig gehad, het gedeelte van de sluis waar de leidingen gepland waren was niet bevaarbaar voor eventuele schepen die geschut moesten worden omdat de leidingen aan de onbevaarbare zijde van de meerpalen geprojecteerd waren, nu is de sluis al jaren niet meer in gebruik, is lekker diep en het water is altijd op een constante temperatuur onderin de sluis.
Maar ja, goede ideeën kun je bedenken maar de uitvoering wordt geblokkeerd door een onwelwillende Rijkswaterstaat.Succes met het bedenken, het uitvoeren is meestal een utopie!
Frans Everaerts