Een van de keynote sprekers op het mindfulness symposium dat vorige week in Antwerpen plaatsvond was Dr. Binu Singh. Als kinder- en jeugdpsychiater is ze verbonden aan het universitair psychiatrisch centrum, KU-Leuven. De titel van haar lezing; Slowfulness. Ik deel in dit column een klein stukje van haar lezing waar slowfulness mindfulness raakt.
Van hart tot hart
Ze vertelt het woord zelf verzonnen te hebben en dat dit het meest dicht bij hetgeen komt wat zij hiermee wil uitdrukken. Ik haal uit het woord slowfulness de woorden: langzaam en ten volle. Maar het gaat hier niet persé over langzaam maar eerder over; van moment-tot-moment ten volle bewust aanwezig zijn. Even later omschrijft ze slowfulness dan ook als een intense hart-tot-hart verbinding.
Aanwezig zijn bij wat er zich van moment tot moment ontvouwt ís intens. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het beoefenen van mindfulness. Maar daar gaat deze lezing niet alleen over. Het gaat ook over synchroniseren. Je, in relatie tot de ander afstemmen zodat je precies op het juiste moment kunt geven wat nodig is. Niet te veel en niet te weinig. Niet alleen aan een ander, maar ook aan jezelf. Een basis om jezelf elke dag weer een goeie start te geven.
Slowfulness
Intens verbinden met jezelf, met de ander én met wat er om je heen gebeurt en dan van daaruit doen wat er gedaan moet worden. Intens staat hier voor; bewust aandachtig aanwezig zijn in het nú. Zoals we dat met mindfulness doen.
Waarom dit zo belangrijk is?
Je kunt het beste met de ander voor hebben, maar alle goeds dat je te bieden hebt komt niet aan als je niet kunt afstemmen op de ander. Dat geldt zeker voor hele jonge kinderen omdat in hun wereld alles nieuw voor ze is. Maar hoe is dit voor jou als (jong) volwassene?
Een intense verbinding van hart tot hart
Écht aanwezig zijn en vanuit die verbinding met jezelf in verbinding gaan met de ander en daarin afstemmen. De kwaliteit van aandacht waarmee je dit doet is het sleutelwoord met daarbij de bereidheid om je te openen en geraakt te worden. Experimenteer maar eens. En wellicht merk je hoe dit je leven kan verrijken.
Gun jij jezelf een coach als je hier wat hulp bij kunt gebruiken. Je bent van harte welkom. Kennismaking is zoals altijd gratis.
- Start mindfulness training ‘Leven in de maalstroom’ bestaande uit 8 sessies en 1 bijeenkomst Ont-Moeten.
- Ont-Moeten op 23 februari en 6 maart bij IKC Laar.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst