Skip to content

Gemeente Nederweert: ‘Naleving milieunormen Windpark Ospeldijk onderzocht’

Redactie
1 maart 2023 | 12:57

Advertentie

Het college van burgemeester en wethouders heeft onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de naleving van de milieunormen door Windpark Ospeldijk. Sinds de windturbines in gebruik zijn, omstreeks juni 2021, ontving de gemeente Nederweert vijf verzoeken om handhaving en een veelheid aan klachten. Gisteren kwamen Zuidenwind en WML met een persbericht naar buiten.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit:

  • een onderzoek naar de bronsterkte en geluidsemissie van de windturbines op basis van een meetcampagne en inzicht in laagfrequente geluidsbelasting
  • een onderzoek naar de werking van de automatische stilstand-voorziening in verband met slagschaduw
  • een visie op de aspecten fijnstof, erosie en SF6
  • een visie op externe veiligheidseffecten
  • aanbevelingen voor vervolgonderzoek en maatregelen

Bronvermogen windturbine 1 wijkt af
Vastgesteld is dat het bronvermogen van windturbine 1 afwijkt van hetgeen bij de laatste melding is gemeld. Het gemeten bronvermogen is 2 decibel (A) hoger dan de opgave van de fabrikant. Dit betekent dat de situatie afwijkt van de vergunde en gemelde situatie. Dit is in strijd met het Activiteitenbesluit.

Verschillende geluidsemissies windturbines 1 en 3
Op basis van de metingen aan de twee windturbines wordt ook geconcludeerd dat er verschillende geluidsemissies bestaan tussen de bemeten windturbines 1 en 3. Omdat niet van alle windturbines de emissie gemeten is, kan – op basis van deze meting – niet met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van overschrijding van de geluidsnorm van 47 decibel Lden op de maatgevende woningen.

Nieuwe bronsterktemeting voor vier windturbines
Omdat er sprake is van een mogelijke overschrijding van de geluidsnorm, laat het college op korte termijn een nieuwe bronsterktemeting uitvoeren van alle vier de windturbines. Alleen zo kunnen de daadwerkelijk optredende waarden ter plaatse van de maatgevende woningen in de omgeving van het windpark worden berekend.

Tijdelijke handhavingsmaatregel opleggen
Het college acht het noodzakelijk om ter bescherming van de omwonenden een tijdelijke handhavingsmaatregel op te leggen in verband met een mogelijk dreigende overschrijding van de geluidsnorm. Zo wordt extra geluidsoverlast, in de periode totdat de resultaten van de nieuwe bronsterktemeting bekend zijn, zoveel als mogelijk voorkomen.

Verzoeken handhaving geluid toewijzen
Op basis van de onderzoeksresultaten besluit het college, voor wat betreft het onderdeel geluid, dat de verzoeken om handhaving voor toewijzing in aanmerking komen. De overige onderdelen van de verzoeken komen niet in aanmerking voor handhaving, omdat er geen sprake is van overtreding van een wettelijk voorschrift.

Onderzoekrapport downloaden
Via deze link kun je het onderzoeksrapport downloaden.

Advertentie

8 Reacties

  1. Dat is dus heel wat anders dan wat in het bericht staat de de Coop Zuidenwind op Weert de Gekste en op Nederweert meldt, ze moeten zich schamen daar om de publieke opinie met onwaarheden te voeden.. schande schande, zet die horizon vervuilers per direct stil en breek ze zo gauw mogelijk weer af.

  2. 2Dba is een forse overschrijding want 3dba is een verdubbeling van lawaai.
    En dat al bijna twee jaar lang!
    Onacceptabel gezien het aantal meldingen en klachten rondom deze winstturbine.

  3. Bewoners melden al twee jaar overlast van slapeloze nachten met klachten die daaruit ontstaan. Op dit ogenblik wordt blootstelling door vast gestelde overtreding in stand gehouden bij de meest westelijke turbine. Dit is de machine die richting Nederweert staat. Onze gemeente handhaaft beter meteen op het hele industrie gebied. Het derde apparaat registreert ook een te hoge meting. De andere twee machines van de windhandel zijn niet gemeten. Er is hier toch maar één conlusie te trekken. Stilzetten die handel en stop dit geweld. Leg maar zonnepanelen.

  4. En het wordt er niet mooier en beter van.
    En zeker niet in het landschap en bij de natuur.
    Toch zie je op plaatsten dat deze dingen
    op de industrie terreinen staan. Dan moet
    dat in onze gemeente ook kunnen gewoon
    verplichten dat ze op de industrie terreinen
    moeten staan. Het beste is helemaal geen.

  5. Afbreken al die windturbines.
    De helft van de tijd doen ze niks af
    of staan ze stil. En of het allemaal wat uithaalt
    is ook nog maar de vraag.

  6. Ik vraag mij af wat de plaats is waar gemeten wordt.
    Geluid neemt ook af per x meter afstand.

  7. Wat ik niet geheel snap is van dit onderzoek hebben zij ook gekeken hoe de systemen ingesteld staan want op de TV uitzending werd duidelijk gemaakt dat men van afstand de bladen kan instellen wat dus of meer of minder geluid veroorzaakt. Ik geloof eerder de mensen eromheen dan een onderzoeksbureau dat al meerdere keren het fout bleek te hebben. want tja als ik van te voren aangeef dat ik kom kijken en de eigenaar van de windmolens doet via afstand de blaad stand aanpassen dan meet ik indd ineens hey dit is goed. dan is inspectie weg en dan zet ik ze weer naar de hogere stand.. maar ja natuurlijk zijn die systemen niet toegankelijk. haal die molens weg en leg gewoon op de Nieuwe XXL loodsen in nederweert/weert van dhl vol met panelen en je hebt meer opbrengst op grond die toch al benut werd en niemand heeft er last van. (lees mens en dier)

  8. Ik vraag me af waarom er ter voorkoming van storingen door laagfrequente trillingen en infrageluid 12 km. rondom het meetstation de Einstein Telescoop geen winstturbine mag worden gebouwd. Geluid en trillingen van machines als deze pulseren mijlenver door alle gronden en materialen heen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie