Op twee zondagen kun je een rondleiding bijwonen bij de zusters Birgittinessen en in de Paterskerk in Weert.
Rondleidingen
Rondleiding zusters Birgittinessen
Zondag 26 maart worden de deuren exclusief geopend van abdij Maria Hart aan de Maasstraat. De abdij werd gesticht in 1442 en in 1525 legde graaf Jacob van Horne de eerste steen voor een nieuwe kapel. In 1843 werd het klooster betrokken door de (slot)zusters Birgittinessen die er inmiddels 180 jaar onafgebroken bidden, leven en wonen.
De rondleiding start in de prachtige kapel die rond 1843 werd gebouwd. Daar word je ontvangen door zuster Concezione, moeder-overste van de orde die een toelichting geeft op de huidige kloostergemeenschap en over de stichtster van de orde de H. Birgitta. Vervolgens lopen we door naar de oude ontvangstruimte met het getraliede raam van waarachter de slotzusters vroeger bezoek ontvingen. Aansluitende bezoeken we de bovenkapel met biechtkamer van de zusters en de daarnaast gelegen kapittelzaal. Van daaruit nemen we een kijkje op de zoldergewelven van de kapel.
Dan is het tijd voor een mini-pavlova (uit de eigen kloosterkeuken) en een kop koffie. Vervolgens lopen we de kloostertuin in en krijg je een toelichting op de afgebroken ‘Hoogkerk’. Daarna brengen we een bezoek aan de kloostertuin met het kerkhofje en de Lourdesgrot. Als afsluiting kun je het gastenverblijf bezichtigen en een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat geheel naar de restauratie en exploitatie van het klooster.
De rondleiding start op zondag 26 maart om 13.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon. Inclusief een kopje koffie en een Pavlova uit de kloosterkeuken.
Rondleiding Paterskerk, de dynastieke kerk van de graven van Horne
Op zondag 2 april is er rondleiding in de voormalige Aldenborgh (kasteel van de graven van Horne) de huidige Paterskerk. De wandeling start in de grote kerk met een korte presentatie over geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne. Aansluitend brengen we een bezoek aan de onlangs ontdekte grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van kasteel de Aldenborgh. Via de kerk, met het neogotisch monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum die in 1572 (450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord, lopen we richting kapel / priesterkoor.
Boven de koorafsluiting, een geschenk van Jan van der Croon, is een orgelkas zichtbaar. Dit orgel is destijds gebouwd door Van Dinter in 1851. In 1864 bouwde dezelfde firma een rugwerk voor het orgel. In 1921 bouwde firma Vermeulen een nieuw orgel in de bestaande orgelkas inmiddels functioneert het orgel in de kerk niet meer. Orgelbouwer Vermeulen bouwde in 1968 een nieuw orgel aan de zijde van het (priester)koor. Het (priester)koor heeft een 17de eeuws barok hoogaltaar met een verwisselbaar altaardoek en achtergelegen kapellen (1930) en Portiuncula kapel (1652). In deze kapel kon je op 2 augustus een Portiuncula-aflaat verdienen,, waarmee zielen uit het vagevuur werden verlost. Als bijkomende voorwaarden werd gesteld dat de verkrijger had gebiecht, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden.
Van daaruit bezoeken we tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13de eeuwse slotgracht (onderdeel van de Bocholterbeek). Als afsluiting gaan we via een middeleeuwse wenteltrap naar de zolder die er uit ziet als een omgekeerd houten schip. Hier bekijken we de bouwsporen uit het verleden en de geheime schuilkamer van de minderbroeders franciscanen die tijdens de Franse Revolutie in gebruik was.
De rondleiding start op zondag 2 april om 13.00 uur, duurt ca 2 uur en kost € 15,- per persoon.
Inclusief een ‘eigen’ kloosterbiertje na afloop.
Er zijn nog geen reacties geplaatst