Welke betekenis geef jij aan levensvreugde? Voor mij hangt dit samen met me laten raken. Voelen dat ik leef. De ene keer met een lach, een andere keer met een traan. De ene keer hartstikke fit maar ook soms moe.
Van hart tot hart
De meeste mensen hebben het alleen over alle leuke en vreugdevolle dingen die er in hun leven zijn gebeurd of nog staan te gebeuren. En natuurlijk maakt dat een belangrijk deel uit van die levensvreugde. Maar door de jaren heen heb ik gemerkt dat het daar niet alleen over gaat maar ook te maken heeft met hoe ik het leven sta. De intensiteit waarmee ik iets beleef. Geraakt worden door iets wat ik meemaak.
Intense gebeurtenissen die niet altijd vrolijk waren maar, wel van onschatbare waarde en gevoelens van dankbaarheid en onvoorwaardelijke liefde deden open bloeien. Ze leveren dan ook net zo’n belangrijke bijdrage aan mijn levensvreugde als alle blije en fantastische leuke ervaringen die ik ken. Het kan overigens best zijn dat je dit pas achteraf beseft en niet meteen op het moment dat je er middenin zit. Voor mij zag ik dat pas echt duidelijk toen ik voor het eerst met mindfulness begon.
Je innerlijke houding, de manier waarop je in het leven staat en er ernaar kijkt, speelt hierbij een belangrijke rol. De uitnodiging is dan ook om af en toe een stapje terug te doen en van een afstandje te kijken naar wat er gebeurt zonder er meteen commentaar op te leveren. Want dat is dan weer meteen een like of dislike waarin je meegaat. Eerst open kijken. Dan zie je vervolgens ook wat je volgende stap zal zijn.
Dit doet me nu aan mijn vader denken, die als schilder om zijn precisie en vakmanschap werd geprezen. Ook na zijn pensioen ging hij nog door. Het schilderen gaf hem levensvreugde. Tijdens zijn werk deed hij regelmatig een stapje terug. Bekeek zijn werk, nam soms even de tijd om een ‘shaggie’ te draaien, keek nog een keer en wist vervolgens wat zijn eerstvolgende stap zou zijn. Dat is hoe het werkt. Even stoppen, kijken en dan weer verder. Stap voor stap.
Je kunt hier een afspraak maken voor coaching of mindfulness.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst