Skip to content

JAN | Vragen aan college over nieuwe intitiatieven zon- en windmolenparken in Nederweert

Redactie
12 maart 2023 | 17:00

Advertentie

Lokale politieke partij JAN stelt schriftelijke vragen aan College van B&W over nieuwe initiatieven zon- en windmolenparken in Nederweert.

JAN

Nederweert, 12 maart 2023

Aan: Het College van B&W van de gemeente Nederweert.

Betreft: Vragen volgens artikel 41 van het Reglement van Orde inzake zon en windmolenparken in Nederweert

Geacht College,

Op 30 januari heeft de gemeenteraad van firma Edelweiss Renewables Advisors B.V een projectinitiatief ontvangen voor het realiseren van een wind en zonnepark met minimaal 5 windturbines tussen Nederweert-Eind en Leveroy. Inmiddels zijn er al meerdere initiatieven bij de gemeente Nederweert ingediend voor het realiseren van zon en windparken in onze gemeente. De fractie JAN wil goed geinformeerd worden over het proces rondom deze initiatieven en een duidelijke kijk hoe de gemeente hier nu mee om gaat en wat onze rol als gemeenteraad is en wie in de besluitvorming het bevoegd gezag is. Zodoende hebben wij onderstaand enkele vragen geformuleerd waar we graag schriftelijk antwoord op willen.

1. Welke verzoeken van wind en zonneparken zijn er inmiddels binnen de gemeente als initiatief bekend of ingediend?
2. Zijn er ook al verzoeken bekend bij onze buurgemeenten? Zo ja, graag duiding geven over de mogelijke locaties.
3. Hoe gaan wij om met zulke verzoeken in relatie tot het coalitieakkoord? Hoe kijkt de gemeente aan tegen deze verzoeken?
4. Wie is bevoegd gezag in deze verzoeken? Graag nader toelichten.
5. Wat is de rol van de gemeente/College, Gemeenteraad en Provincie bij deze verzoeken en kan er een nadere uitleg gegeven worden aan het verloop van het proces nadat een initiatief is ingediend bij de gemeente?
6. Op welke wijze wordt de gemeenteraad hier actief in meegenomen en hoe verloopt in dit proces de communicatie naar de inwoners?
– Op basis waarvan maakt het bevoegd gezag een besluit en hoe wordt hierbij het kader grootschalige zonneparken (niet vastgesteld door de raad), de Omgevingsvisie en de RES uitgangspunten betrokken?
7. Waar dient een plan aan te voldoen volgens de gemeente? Hoe kijkt de gemeente aan tegen het percentage lokaal eigendom wat een plan minimaal dient te hebben?
8. Wat is de status van het omgevingsplan Energietransitie?
9. Welke rol speelt de omgevingsvisie in eventuele besluiten rondom de ingediende verzoeken?
10. In hoeverre speelt het resultaat van het onderzoek rondom windpark Ospeldijk mee met deze verzoeken? Verandert de gedane onderzoeken bij dit windpark de kijk op de ingediende verzoeken?

Met vriendelijke groet,
De Fractie JAN
Marcel Vossen, Kevin Bax, Carin Sieben , Peter van Lierop

Advertentie

8 Reacties

  1. Goed bezig JAN, goed dat jullie aan de voorkant handelen. Eis ook een milieu effect rapportage en een landbouw effect rapportage, als deze uitgevoerd zijn zullen de plannen zeker niet doorgaan.

    En aan de grondeigenaren, weet wat je de buren aandoet.

  2. dankjewel Jan. goede vragen en goede actie.
    er wordt nu inderdaad meer aan de voorkant werk van gemaakt dan destijds bij windpark Ospeldijk. Chapeau.

    Al is t nog steeds een vreemde en in rechte ook foute volgorde, mede veroorzaakt door de Regionale Energie Strategie, nl:
    – aanwijzen geschikte zoekgebieden – draagvlak onderzoek – exploitatie.
    Kortom: aanwijzen zoeklocatie is exploitatie.
    Daarover is jurisprudentie en wijs ik op die fout in het systeem aan de voorkant.
    U heeft eigenlijk maar 1 optie: de opdracht teruggeven aan de landelijke RES en na aanpassing van de volgorde opnieuw beginnen.
    Dus: draagvlak onderzoek – aanwijzen zoekgebieden – exploitatie.
    Maar hoe dan ook wel heel fijn dat U aan de bel trekt. Nu nog doorpakken.

    Na de niet gemeende maar wel gemene Kerstgroet van Zuidenwind werd duidelijk dat zij niet alleen de burger, maar ook de gemeente dus passeren en rechtstreeks aan tafel denken te kunnen gaan bij de Provincie.
    Gelukkig zijn er as woensdag verkiezingen en is het hopenlijk afgelopen met het gelobby aan de voorkant!

    Ook stichting Behoud Leefmilieu Limburg heeft na de bewuste Kerstgroet aan de bel getrokken bij de gemeente + de gemeenteraad en kreeg op haar vragen over de exploitatiedrift van Zuidenwind de volgende antwoorden van B&W
    ( JAN ook naar wij aannemen?)
    1. Wordt deze raadsperiode door de gemeente Nederweert geen enkele medewerking verleend aan nieuwe initiatieven duurzame energie?
    antw.: In het coalitieakkoord is opgenomen dat geen ruimte wordt geboden voor nieuwe grootschalige initiatieven voor energieopwekking via zonneweides en windmolens. Dit op basis van de huidige inzichten. Uiteraard zetten wij in op verduurzaming, bijvoorbeeld door het stimuleren van isolatie en energiebesparing, maar ook de opwek van duurzame energie via zon op dak.
    2. Over welke nieuwe initiatieven spreekt Zuidenwind t.a.v. wind- en zonne’parken’?
    antw.: Over plannen voor een zonnepark van 35 hectare en windmolens nabij het Weerterbos.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Zuidenwind.
    3. Is het zo dat Zuidenwind hierin de gemeente kan “overslaan” en rechtstreeks de provincie benadert? Dus feitelijk dat de initiatiefnemer van de windindustrie de vraag creëert i.p.v. de burgers met haar vertegenwoordigers c.q. bestuurders?
    antw.: Gemeenten zijn bevoegd gezag voor windparken of windturbines met een opgesteld vermogen tot 5 MW. Provincies zijn bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning voor windparken met een opgesteld vermogen tussen 5 en 100 MW. Deze bevoegdheid vloeit voort uit artikel 9f tweede lid Chw (Crisis- en Herstelwet) en betekent een afwijking van de standaard bevoegdheidsverdeling op grond van de Wabo. De provincie kan op grond van 9f lid 6 van de Elektriciteitswet bepalen dat zij de bevoegdheid voor windparken met een groter vermogen van 5 MW overdraagt aan de gemeente.
    Met vriendelijke groet,
    Het college van burgemeester en wethouders van Nederweert.

    Tja, en dan blijken er zelfs nog meer kapers ( van onze woonomgeving en ons buitengebied) op de kust van Leveroy. De gemeente wist dit overigens al toen ze onze vragen hierboven ( dus niet) beantwoordde..
    Wat heeft een bedrijf als Edelweiss Renewebels uit Voorburg hier te zoeken in t buitengebied van Nederweert Eind en Leveroy?
    We lezen dat ze op ambtelijk niveau de zaak warm gehouden hebben bij de gemeente al sinds 2017 en doen een sympathiek voorstel:
    “Graag treden wi j in nader over leg voor de verdere vormgev ing van de plannen en de in te
    zet ten procedure. Wi j achten de samenwerking met zowel u als omwonenden van grote
    waarde en z i jn voornemens om met de gemeente, Nederweer ter energie coöperat ie
    Newecoop of een nog op te r i chten energie-coöperat ie in de gemeente Nederweer t de
    par t i c ipat ie nader vorm te geven.”

    De tekst van de volgende brief kan ik blind typen: lokaal – draagvlak creeeren – communicatie en paricipatieplan – omgevingsfonds- blablablabla .
    Het wordt tijd dat iemand de organisatie- en businessmodellen van deze bedrijven eens doorlicht.
    Uit voorzorg voor het Behoud van ons Leefmilieu Limburg

  3. Beter zou zijn dat er windmolens tegen woonwijken komen in Nederweert. Dan kunnen vele klagers die vinden dat mensen in Ospeldijk klagen ,eens ervaren wat die dingen voor ellende geven.

  4. Een man een man, een woord een woord.

    Ik kan me herinneren dat Marcel Vossen tijdens het llijsttrekkersdebat vorig jaar grapte dat hij samen met zijn collega Yorik Franssen de turbines wel eigenhandig om zou willen zagen om de overlast voor de omwonenden te laten verdwijnen. De grap was een inleiding voor serieuze, krachtig gesproken woorden die overtuigden dat de gemeente binnenkort onderzoek uit laat voeren en als daaruit blijkt dat de turbines niet in orde zijn; Afbreken die handel!

    Graag zie ik deze belofte ingelost.
    Het onderzoek toont aan dat de turbines niet in orde zijn.
    De overlast van omwonenden is gegrond.

  5. Fijn JAN,
    dat jullie goede vragen heb gesteld over de windmolens. Echter er spelen veel meer problemen/zaken in Nederweert welke de gezondheid van de burgers betreffen. Het zou fijn zijn als jullie hier ook goede vragen over zouden stellen, zoals over de:

    DE LUCHTKWALITEIT IN NEDERWEERT. Deze is gewoon slecht. De normen worden heel vaak overschreden. Als er in de woonwijken houtstookstoffen vrijkomen is het gewoon bar en boos. Ik hoop dat jullie partij niet tot de ontkenners en de wegkijkers behoren en alleen gaan voor het vergaren van stemmen. Want er zijn voor een goede luchtkwaliteit maatregelen nodig die niet altijd populair zijn.

    Ook mee stemmen met de coalitie als er weer keuzes gemaakt worden, welke de luchtkwaliteit niet ten goede komt en de gezondheid van ALLE burgers NIET op nummer een zet is geen goede zaak. JAN je kan ook mee denken in kansen om de daadwerkelijk luchtkwaliteit te verbeteren. Je gezondheid is een groot goed. Niet het geld. Dit geldt zeker voor de mensen die het niet meer kunnen na vertellen.

    We zien de vragen wel tegemoet. Dit alles voor een Behoud van een goed Leefmilieu Nederweert.

  6. Ben ik de enige die stichting leefmiliebehoud limburg en haar aan anderen opgedrongen idealen beu is?
    Windmolens à la, maar voor de rest…poeh poeh.

  7. Beste behoud van goed leefmilieu . Waarom de mensen die hun kachel stoken alleen aanpakken? Er zijn ergere vervuilingen die het hele jaar doorgaan. Kijk de randweg, de grote blokkendozen waar dagelijks tig vrachtwagens komen om te laden en te lossen. En dat niet 4 mnd per jaar maar het hele jaar door…dacht je dat die milieu vriendelijk zijn ?straks het crematorium met tig auto s die door natuur gebied rijden , waar allerlei dieren leven. Is dat milieu en diervriendelijk ? En dan het zonnepark ,dat het land waar het op komt dood gaat omdat er geen licht en zo’n door komt. Ik denk dat de meeste haardenstokers wel degelijk rekening houden met stoken, en als er bij jou in de buurt mensen wonen die de kachel stoken, ga dan gewoon met die mensen praten. Ik denk dat jij nog nooit iets gedaan hebt wat het milieu schaad .

  8. Vandaag in De Volkskrant:
    Onderzoek: geen extra windmolens op land en zonneparken nodig voor halen klimaatdoel
    Nederland hoeft geen nieuwe plannen meer te ontwikkelen voor windmolens op land om in 2050 de CO2-uitstoot tot nul terug te dringen. Ook de aanleg van extra zonneparken op landbouwgrond is niet noodzakelijk. Dit concludeert onderzoeksbureau CE Delft in een rapport in opdracht van twee actiegroepen die zich verzetten tegen het plaatsen van windmolens op land.
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onderzoek-geen-extra-windmolens-op-land-en-zonneparken-nodig-voor-halen-klimaatdoel~b9e84be3/

    Lijkt mij duidelijk wat dan het antwoord van de gemeente aan Edelweiss Renewables Advisors B.V en consorten moet zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie