Skip to content

Je bent hier nul verantwoordelijk voor

Redactie
26 maart 2023 | 10:00

Advertentie

Merken waar je invloed op hebt en beseffen waar je geen invloed op kunt hebben, is een belangrijke ontdekking die mensen in een proces van bewustwording doen. Zowel in coach- als in mindfulnesstrajecten.

Je bent hier nul verantwoordelijk voor

Begrijpen door ervaring dat gedachten, emoties en lichamelijke sensaties willekeurig en automatisch opkomen als reactie op een prikkel, is essentieel om de volgende stap te maken. Deze zelfkennis over je brein wordt door neurowetenschappen onderbouwd en is voor velen misschien wel een van de meest bevrijdende inzichten. Vanaf dat moment kun je naar het volgende level.

We zijn niet verantwoordelijk voor de geconditioneerde patronen die automatisch en willekeurig gebeuren bij een prikkel, maar wél voor wat we er vervolgens mee doen. Je kunt het groter of kleiner maken. En ook dat is vaak weer een automatische reactie op een automatisch patroon. Een andere manier is, zelf aan het stuur gaan zitten en wijs navigeren.

Is er sprake van stress dan is de kans groot dat dit niet zo goed lukt omdat het denkend vermogen vertroebeld is en daardoor niet goed meer werkt. Toch proberen mensen in eerste instantie alles met hun hoofd op te lossen en kunnen daarin verstrikt raken. Het gebied in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor onze denkprocessen is de neocortex. Er wordt ook wel aan gerefereerd als, het menselijk brein hetgeen ons onderscheid van dieren. Daaronder ligt de laag van het limbisch systeem, ook wel het emotionele brein genoemd. En daaronder ligt het alleroudste brein, de hersenstam. Hier worden onze levensfuncties zoals ademhaling, hartslag, bloedomloop door het autonome zenuwstelsel autmatisch op gang gebracht. Hier ervaren we lichamelijke sensaties en wordt ook ons stress responssysteem aangestuurd, let wel; vanuit onze alleroudste conditionering…

Al deze drie lagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik vergelijk het weleens met een spinnenweb. Zodra je één draad aanraakt beweegt het hele web. Ervaar je spanning, pijn, blijdschap, verdriet of wat dan ook dat zijn daarbij alle drie de lagen van het brein betrokken. Hoe dit zich uiteindelijk manifesteert is bij iedereen anders. De een krijgt bij overbelasting kortsluiting in de hersenen en is (extreem) vergeetachtig, krijgt zelfs de meest eenvoudige dingen niet meer voor elkaar. Een ander heeft misschien eerder last van ongemak in het lichaam zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, darmkrampen, maagpijn, hartkloppingen. Of het manifesteert zich misschien meer in emoties. Je bent misschien sneller geïrriteerd of moet vaker huilen. Het kan dus zijn dat er één gebied is dat vooral de aandacht trekt. Dit wil echter niet zeggen dat er in die andere gebieden geen beweging is.

Wat is hier de rol van mindfulness?
In het menselijk brein ligt een gebiedje direct achter je voorhoofd dat de prefrontale cortex wordt genoemd. Dit gebied spreken we aan met meditatie / mindfulness. Een gezonde prefrontale cortex wil zeggen dat je daarmee ook het vermogen hebt om met je aandacht wijs te navigeren. Dit alles ontdek je in de eerste stap in je proces van bewustwording.

In het programma, hart van mindfulness, refereer ik aan een spreuk van Viktor Frankl die ik voor het eerst in 1995 tegenkwam in een boek van Stephen R. Covey. “Between stimulus and respons there is a space. In that space is our power to response. In our response lies our growth and our freedom.” In dat ene moment, in die ruimte, ligt het moment waarop je vrij kunt beslissen waar je aandacht aan schenkt.

Schuif je aan?
Op donderdag 13 april start ik met het uitgebreide mindfulness programma Hart van Mindfulness dat zijn naam te danken heeft aan de professionele vorming die ik bij Edel Maex mocht volgen. Eerdere ervaring met mindfulness is niet nodig. Wel de bereidheid om actief mee te doen. Heb je al eerder een mindfulness programma gevolgd dan is de ervaring dat het verdieping brengt. In dit programma niet alleen materiaal van Edel Maex maar ook van Mar Williams, Thich Nhah Hanh en anderen. Als bonus worden coachtools aangereikt die bij deze thema’s aansluiten en ook kun je gedurende de loop van dit programma tegen een zeer gereduceerd tarief gebruik maken van coachgesprekken. Dit programma is overigens ook individueel te volgen.

Aankondiging: Naar het hart van mindfulness
Op donderdag 13 april gaat dit uitgebreide programma van start. Wil je nog aanschuiven? Stuur me dan een bericht.

Je kunt hier een afspraak maken voor coaching of mindfulness.

pastedGraphic.png

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie