Skip to content

Verdrongen trauma: hoe zit dat nou?

Redactie
19 april 2023 | 18:30

Advertentie

In de huidige maatschappij wordt er vaak nog ‘raar’ opgekeken wanneer verdrongen trauma terug omhoog komt. Op de een of andere manier heerst er een stigma in de huidige maatschappij. Hierdoor wordt de persoon al snel niet geloofd of serieus genomen; wat voor nog een extra deuk kan zorgen. Er komen dan opmerkingen zoals ‘zo iets kun je je negentien jaar later niet meer herinneren’, ‘dat wat omhoog gekomen is zijn waanbeelden’, ‘deze persoon is een leugenaar’. In dit column ga ik je het mysterie van het verdrongen trauma op een begrijpelijke manier uitleggen; ik gebruik hierbij ook feiten afkomstig van jarenlang onderzoek. Want om de zoveel jaar steekt verdrongen trauma bij meerdere mensen weer de kop op.

Myrthe Pellemans

In welke gevallen wordt trauma (volledig) verdrongen?
Geloof het of niet, maar het bestaat echt. Als je alleen al naar de afgelopen eeuw kijkt zijn er god weet hoeveel wetenschappelijke artikelen en boeken hierover geschreven. Wanneer je gaat kijken bij de soorten trauma’s waar het verdrongen trauma op van toepassing zijn, zijn deze als volgt:

  • Natuurrampen
  • Ongelukken
  • Oorlog slachtoffers
  • Kidnapping
  • Marteling
  • Mensen die het concentratiekamp overleefd hebben
  • Lichamelijke mishandeling
  • Seksueel misbruik

Je kunt zeggen dat er dan een hoop mensen mogelijk met verdrongen trauma rondlopen. Totale verdringing vind het meest plaats na seksueel misbruik in de (vroege) kindertijd. Dit is variërend van negentien procent tot achtendertig procent van de gevallen. In 1980 heeft zelfs de DSM-3 het bestaan van verdringing/geheugenverlies bij traumatische gebeurtenissen (zoals seksueel misbruik) in de diagnostische criteria erkend.

Verdrongen trauma
Verdrongen trauma is letterlijk vertaald ‘een onvermogen om belangrijke persoonlijke informatie te herinneren, meestal van een traumatische/stressvolle aard, anders dan gebruikelijk is voor het normaal vergeten van dingen’. Wanneer je kijkt naar PTSS, is geheugenverlies zelfs een van de criteria die bij deze stoornis hoort. Wanneer je kijkt naar seksueel misbruik, is dit een trauma wat te hevig is voor een kind om te dragen. Er wordt gemanipuleerd en vaak gezegd ‘dit mag je tegen niemand vertellen en als je het verteld dan zal niemand je geloven/zullen je ouders boos worden/heb je een groot probleem etc. Het kind neemt dan een besluit om het zo diep als mogelijk weg te stoppen. De omgeving zal dan niet snel iets merken en in het beleving van het kind is er dan in feite ‘niks gebeurd’. In sommige gevallen zijn er mensen die het zich wel nog (vaag) herinneren. Bij trauma kan het dus beide kanten op.

Dr. Linda Meyer Williams deed een onderzoek naar verdrongen trauma bij seksueel misbruik slachtoffers. Dit gebeurde via de spoedeisendehulpafdeling in het ziekenhuis. De laboratorium onderzoeken en interviews werden bewaard in de medische dossiers. 17 jaar later lukte het haar om 136 meisjes, toen volwassen vrouwen, weer op te sporen en kwamen er vervolg interviews. Achtendertig procent van deze vrouwen kon zich het misbruik niet meer herinneren, twaalf procent vertelde als kind nooit misbruikt te zijn. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die het jongst waren toen het misbruik plaats vond door een bekende, het meeste kans liepen om het trauma te verdringen. Hoe diep trauma ook verdrongen kan zijn; jaren later kan het nog naar boven komen. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Wat te doen wanneer verdrongen trauma omhoog komt?
Wanneer het verdrongen trauma uit het niets omhoog komt is het fijn om te weten wat je kan doen. Ik zeg ‘uit het niets’ omdat ik tijdens een hypnose sessie of een ayuashca ceremonie hierbij niet mee tel; dit kan soms beïnvloed worden. Laat ik beginnen met dat dit heftig is voor zowel degene waarbij het verdrongen trauma omhoog komt als bij de omgeving. Wat vooral belangrijk is, is dat je degene serieus neemt. Kap hem/haar niet af, maar luister. Oordeel of veroordeel de persoon niet, maar heb een open houding. Na het lezen van dit column weet je dat het echt bestaat. Een luisterend oor zijn is het aller belangrijkste, maar ook je eigen ruimte in durven nemen. Neem een moment voor jezelf in rust, en laat het allemaal bezinken, kom er vervolgens wel op een later moment weer op terug. Wanneer alles is kunnen zakken kun je kijken naar de vervolg stappen; wat wil jij ermee doen? Wat ook niet belangrijk is om te melden is dat je steun bij naaste mag vinden, maar ook een deskundige in te schakelen. Niet alleen voor diegene waarbij het verdrongen trauma omhoog gekomen is, maar ook voor de omgeving.

Wil jij meer informatie over verdrongen trauma? Is er verdrongen trauma omhoog gekomen en weet je niet wat je ermee kunt doen? Dan mag je altijd contact met mij opnemen via een appje of belletje naar 06-83788636 of per mail info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

(In dit column gebruik ik feitelijke informatie uit Trauma sporen – Prof. dr. Bessel van der Kolk)

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie