Skip to content

Narcisme: een web waar je snel in vast zit

Redactie
10 mei 2023 | 18:30

Advertentie

In de volksmond wordt steeds vaker een persoon ‘narcist’ genoemd op het moment dat een relatie niet lekker loopt of een relatie op z’n einde loopt. In sommige gevallen is het gewoon makkelijk om iemand een narcist te noemen. Wanneer je in een relatie zit met iemand die echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft is het een wereld van verschil. Want een narcistische persoonlijkheidsstoornis gaat vaak in combinatie met de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en zorgt dus voor veel leed en schade.

Myrthe Pellemans

De verschillende fases
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis loopt verschillende fases door om jou volledig in zijn/haar web te kunnen spinnen. Wanneer ik schrijf over de verschillende fases heb ik het over: lovebombing, gaslighting en hoovering. 

De lovebombing fase is een fase waar je overspoelt wordt met lieve woorden, complimentjes en meer. Dat alles waar jij ooit onzeker over was vervaagt op die manier in een klap. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan jou het gevoel geven dat je de speciaalste persoon op de wereld bent. Hij of zij zal alles voor je doen om jou een fijn gevoel te geven. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft ‘voelsprieten’ hiervoor en zoekt de mensen uit die hier gevoelig voor zijn. 

Daarna komt de fase van gaslighting. Je zit op een grote roze wolk door de lovebombing fase en dan begint de ellende. Je kunt niets goed doen, er ontstaan ruzies, alles wat er gebeurd is jouw schuld: de persoon die je hebt leren kennen is weg en herken je niet meer terug in deze fase. Deze fase kan soms ook gepaard gaan met agressie zowel richting jou als persoon als naar spullen in huis. Hoe harder je er tegen in gaat hoe erger dat het wordt in deze fase. 

De hoovering fase is een fase waarin de narcist pakt wat hij/zij pakken kan. Jouw kostbare en pure energie wordt als het ware uit je gezogen en je geeft en geeft maar. Je bent niet voor niks verwikkeld geraakt in deze relatie: hij/zij heeft jou uitgezocht. 

Je kunt je voorstellen dat deze fases veel gevolgen kunnen hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid.

De gevolgen van de drie fases
De gevolgen zijn groot al heb je ze niet bewust door. Door de lovebombing, gaslighting en hoovering fases wordt er gespeeld met jouw hormoonhuishouding. De schommeling tussen oxytocine, dopamine en cortisol brengt heel jouw systeem in de war. Vanuit deze schommeling wordt er dan ook een verslaving ontwikkelt aan de narcist. Dit maakt het dan ook zo lastig om van hem/haar los te kunnen komen. Ook is er wetenschappelijk bewezen dat de hippocampus van mensen die een relatie hebben of hebben gehad met een narcist gekrompen is. Je kunt dus letterlijk ‘brain damage’ krijgen. 

Wat kunnen nog meer gevolgen zijn? 

  • Je wordt lichamelijk ziek doordat een narcist letterlijk de levensenergie uit je zuigt. Dit kan starten met rare lichamelijke klachten, onwijs veel afvallen in korte tijd etc
  • Er wordt een traumabond ontwikkelt
  • Je raakt belangrijke mensen om je heen kwijt doordat de narcist je isoleert van alles en iedereen om je heen OF doordat je telkens weer opnieuw terug gaat naar hem/haar; de omgeving begrijpt dit niet
  • Je komt in je redders complex en denkt dat je hem/haar kunt helpen
  • Je bent verliefd op de fantasie die zich in je hoofd afspeelt dat de persoon die je hebt leren kennen ooit nog terug komt

Het enige wat je kunt doen om los te komen van een narcist is je eigen proces aangaan. Wat maakt het dat het jou gebeurd is dat je hiervoor bent gevallen? En.. wat maakt het dat je vastzit en niet loskomt? Vaak is er goede professionele hulp nodig om los te kunnen komen. Zit je momenteel vast en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens een kijkje op mijn website (www.myrthepellemans.nl). Ik kijk graag met je mee, want ik weet uit eigen ervaring hoe verlossend het kan zijn om eindelijk uit de ban van de narcist te zijn.

Je mag ook altijd eens contact met mij opnemen door te appen of bellen naar 06-83788636 of mailen naar info@myrthepellemans.nl . 

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie