“Ineens hoorde ik niks meer van hem. Tot ik opeens, drie jaar later een uitnodiging kreeg voor hun 25-jarig huwelijksfeest. Ik ben blij dat ik ben gegaan anders had ik nooit geweten wat er toen was gebeurd. Nu drinken we weer regelmatig samen een kopje koffie en hebben mooie gesprekken.”
Haar man was een aantal jaren geleden plotseling overleden. Ze had het in die tijd moeilijk gevonden de draad weer op te pakken. Hij, als een van hun beste vrienden, liet opeens niks meer van zich horen en leek wel van de aardbodem te zijn verdwenen. Hij reageerde niet meer op tekstberichten en nam ook de telefoon niet op. Ze had het idee dat hij haar ontweek en het daarbij gelaten. Het deed haar veel verdriet en ze kreeg het gevoel niet alleen haar man verloren te zijn maar, ook nog een van hun beste vrienden. Dat deed op dat moment onwijs veel pijn. Ze was dan ook heel verrast door de uitnodiging.
Wat ze toen nog niet wist was, dat die vriend ontzettend veel moeite had zich staande te houden. Hij had sterk willen zijn voor haar en haar willen steunen. In het begin lukte dat ook. Ze haalden herinneringen op en konden samen ook huilen. Maar hij zei niks over wat het met hém deed. Hij wilde haar niet belasten met zijn eigen verdriet. Zij had het immers al zwaar genoeg. Maar hij begon er steeds meer last van te krijgen. Hij stond bekend als een sociaal en empathisch man. Juist dat meevoelen was voor hem nu een groot probleem geworden waarin hij vastliep. Schaamte deed de rest.
Hun verhalen zijn niet uniek.
Het komt vaker voor dat mensen het idee hebben dat vrienden en familie in hun omgeving afhaken terwijl zij nog midden in de misère zitten en alle steun welkom is. Maar vaak is er ook nog een ander verhaal en blijkt het tegenovergestelde waar te zijn.
Juist het meevoelen met de pijn van anderen en daarin vastlopen is een reden waarom mensen (tijdelijk) afhaken.
Meevoelen, je inleven in de ander, zijn mooie kwaliteiten. Maar wat doe je met al die gevoelens die bij jou binnenkomen en je raken?
Wanneer je niet de capaciteiten en vaardigheden bezit hiermee om te gaan, kom je in de problemen. Met mindfulness cultiveren we dan ook mededogen en zelfcompassie. Want het gaat niet alleen om die ander maar ook om jou.
Mededogen en zelfcompassie zijn vaste terugkerende thema’s bij mindfulness dat wordt aangeboden in privé setting en in een groep. Een nieuwe groep start in week 36. Wil jij erbij zijn? Of twijfel je of het voor je geschikt is? Neem even contact op.
Klik hier voor de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké.
- Dinsdag 30 mei Het communicatiekompas – besloten groep School voor Praktische filosofie Eindhoven
- Woensdag 7 juni Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
- Zaterdag 10 juni Hart van Mindfulness – thema Waarnemen – besloten groep.
- Donderdag 22 juni Hart van Mindfulness – thema Het Ego – besloten groep.
- Dinsdag 4 juli Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
- Week 36 start groepstraining Mindfulness – open inschrijving.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
1 Reactie
Net zo als mensen die als wappie uit werden gemaakt en verstoten werden, met de corona.
Plots hoorde je niks meer van bepaalde mensen en welkom was men niet meer.