Skip to content

Mijn kind wordt gepest: wat kan ik doen?

Redactie
31 mei 2023 | 18:30

Advertentie

Het is voor mij al 10 jaar geleden dat ik nog op de middelbare school zat, en heel wat jaren geleden dat ik op de basisschool zat. In de klas was ik een stil en onzeker meisje en was ik makkelijk slachtoffer voor de pesters uit de klas. Ik werd uitgescholden door mijn uiterlijk, mijn schoenen en kleren werden kapot gestampt of getrokken en ook werden er met de winter wel eens ijsballen in mijn gezicht gegooid.

Myrthe Pellemans

Het was niet alleen dat de pesters mij mentaal konden slopen; dit gebeurde ook fysiek. Het vervelende wat 10+ jaar speelde was dat ze op school zonder bewijs niets konden doen. Wanneer ik dan toch iets terug deed of ik zelf iets zei tegen anderen was ik diegene die hierop aangekeken werd. Ik als diegene die gepest werd kreeg dan de schuld, en de pesters konden gewoon hun gang blijven gaan.

De huidige tijd
Tegenwoordig komen er steeds meer tieners en kinderen binnen die gepest worden op school. Het zijn tieners/kinderen die nog niet helemaal sterk in hun schoenen staan, maar toch hun best doen om het voor zich zelf op te nemen. Het beleid op scholen heeft nog niet echt een verandering doorgemaakt als ik zo de verhalen van mijn cliënten en hun ouders/verzorgers hoor. Wanneer ze het voor zich zelf opnemen of stoom afblazen tegen klasgenoten worden de verhalen verdraaid waardoor de gepeste op het matje moeten komen bij een docent, teamleider of directeur. Het is de omgekeerde wereld. Natuurlijk is het voor scholen erg moeilijk om hier het juiste beleid op in te zetten omdat het iets lastigs blijft. Echter, als je het aan mij vraagt kan er een sterkere controle op komen. Wellicht iets van voorlichtingen in klassen wat het met iemand doet en kan er beter in de gaten gehouden worden in wat voor thuissituatie een kind zich bevind waar mogelijk het gedrag uit voor kan komen. Er zijn genoeg dingen die er wel kunnen gebeuren.

Wat kan ik doen als mijn kind gepest wordt?
Het is logisch dat je het beste wilt voor je kind. Ook is het logisch dat wanneer jouw kind zich in een situatie begeeft waar hij/zij gepest wordt dat je ook wel eens met je handen in het haar zit. De ene ouder zal zeggen ‘sla er een keertje op los’, de andere ouder zal zeggen ‘zeg maar gewoon niets, dan stopt het vanzelf’. In beide opmerkingen ontbreekt de veiligheid die het kind wel nodig heeft. Een goed of fout is er niet in zo een situatie. Wat is mijn advies naar jou? Stimuleer jouw kind om het zo voor zichzelf op te kunnen nemen zonder dat hij/zij er zelf op aangekeken wordt door klasgenoten of de school zelf. Stimuleer ook jouw kind om zijn/haar proces aan te gaan zodat hij/zij sterker in de maatschappij komt te staan. Betrek school erbij in overleg met jouw kind en zoek gepaste hulp. Een goede coach/therapeut/ervaringsdeskundige kan jouw kind begeleiden bij dit proces.

Communicatie is het belangrijkste. Als dit betekend dat je de deur plat dient te lopen op school zou ik zeggen: doe het gewoon!

Wordt jouw kind momenteel gepest op school en ben je als ouder ten einde raad? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Ik kijk graag met je mee, want ik weet uit eigen ervaring hoe bevrijdend het kan zijn wanneer je met een ervaringsdeskundige in gesprek gaat rondom dit thema.

Je mag ook altijd eens contact met mij opnemen door te appen of bellen naar 06-83788636 of mailen naar info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Als het aankomt op mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen dan denk ik altijd met veel nostalgie terug aan de boodschap die mijn Amerikaanse grootvader, een veteraan uit de Vietnam oorlog, mij in mijn jongere jaren heeft meegegeven: “toughen the fuck up son!”.

    Een boodschap die de huidige generatie wel wat meer kan gebruiken!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie