Skip to content

Wil je iemand voordragen voor een lintje?

Redactie
4 juni 2023 | 10:00

Advertentie

Als je een Koninklijke onderscheiding krijgt, dan is dat een hele eer. De jaarlijkse ‘lintjesregen’ met Koningsdag is bij uitstek de gelegenheid om mensen te bedanken voor hun inzet voor de samenleving. Voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen voor Koningsdag 2024
moeten uiterlijk 1 augustus compleet bij de gemeente binnen zijn. Je leest hier beneden waarom.

Koninklijke onderscheiding

Lange procedure
Hoewel we spreken van ‘lintjesregen’, komt een onderscheiding niet uit de lucht vallen. Het toekennen van een onderscheiding gebeurt altijd na een voorstel om iemand te decoreren. Persoonlijke verdiensten en prestaties met een bijzondere waarde voor de samenleving staan hierbij centraal. Voor het uiteindelijke Koninklijk besluit om iemand te onderscheiden, doorloopt een voorstel een lange procedure.

Een voordracht doen
Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Daar komt veel bij kijken. Omdat er veel informatie over iemand nodig is, maar ook omdat je deze informatie moet verzamelen zonder dat hij of zij erachter komt. Wat moet de gemeente dan allemaal weten? In hoofdlijnen gaat het om de bijzondere activiteiten die iemand onderneemt, het belang voor de samenleving en de periode waarin deze activiteiten zijn of worden verricht. Ook de tijd die hij/zij eraan besteedt, is erg belangrijk. Daarnaast moeten ze weten of het om activiteiten gaat die aan de hoofdfunctie zijn verbonden en of deze vergoed worden. Als het gaat om inzet bij verenigingen, stichtingen e.d., dan moet ook hierover informatie in de aanvraag worden gegeven. Bovendien moeten ondersteuners een brief schrijven waarom ze de aanvraag ondersteunen. Deze brieven moeten bij de aanvraag worden gevoegd.

Aanvragen indienen
Als je een Koninklijke onderscheiding aanvraagt, is het goed daarover eerst te overleggen met de kabinetschef van de burgemeester, de heer Giel Bruijnaers. Het is namelijk erg belangrijk dat alle bijzondere verdiensten met alle gegevens verzameld worden. Je krijgt dan ook advies hoe je de aanvraag het beste kunt opstellen en welke informatie nodig is. Ook kan hij op basis van een overzicht van activiteiten, jaartallen en tijdsbesteding een inschatting maken of een aanvraag kans van slagen maakt en of het verzamelen van verdere informatie loont.

Advies uitbrengen
De burgemeester speelt een belangrijke rol in de procedure: zij brengt advies uit over alle decoratievoorstellen aan de Gouverneur. Nadat de Gouverneur zijn oordeel over het voorstel heeft gegeven, stuurt hij het naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke adviescollege geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister die uiteindelijk beslist. Bij een positieve beslissing wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Het is tenslotte niet voor niets: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd…

Koningsdag
Nu je de procedure kent, begrijp je waarom decoratievoorstellen zo lang van tevoren ingediend moeten worden. Je kunt voorstellen het hele jaar indienen. Voor uitreiking ter gelegenheid van Koningsdag 2024 moet het complete aanvraagformulier met ondersteuningsbrieven uiterlijk 1 augustus 2023 bij de kabinetschef zijn. Dit is nodig, omdat de gemeente meer voorstellen moeten beoordelen en er mogelijk nog informatie ontbreekt die moet worden aangeleverd. En omdat ze dan midden in de vakanties zitten, is het raadzaam om niet te lang te wachten. Daarnaast moeten ze ook nog justitiële en politionele gegevens opvragen. Iemand moet namelijk van onbesproken gedrag zijn.

Bijzondere gelegenheden
Je kunt ook een onderscheiding aanvragen, bedoeld voor een speciale gelegenheid. Iemand kan bijvoorbeeld jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan voor een vereniging die een jubileum viert. Zijn of haar verdiensten moeten dan wél een relatie hebben met die bijzondere gelegenheid. Decoratievoorstellen voor bijzondere gelegenheden moeten minstens vijf maanden van tevoren bij de gemeente ingediend worden.

Meer informatie
Op lintjes.nl staat meer informatie en het voordrachtformulier. Nog vragen? Neem dan contact op met de heer Giel Bruijnaers. Hij kan je ook een aanvraagformulier toesturen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Herman Poel en zijn vrouw.
    De beste horeca uitbaters war je kunt eten


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie