Skip to content

5 voeding hacks om jouw gewichtsverlies wel succesvol te maken

Redactie
15 juni 2023 | 18:30

Advertentie

Terwijl ik dit blog schrijf heb ik zojuist te horen gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn studie HBO voeding & diëtetiek. Yeay! Ik ben afgestudeerd op het onderwerp welke voedingsrichtlijnen zijn er voor kickboksers om een lager vetpercentage te bereiken met als doel een verbetering van de sportprestaties.

IMPACT Performance Gym

En laten deze richtlijnen nou grotendeels universeel zijn. Met andere woorden; deze gelden ook voor jou!

Voor ik aan deze richtlijnen begin wil ik benoemen dat succesvol gewichtsverlies valt en staat met de moeite die jij erin gaat steken. Denk jij dat jaren van voedingsmisbruik opgelost kan worden door een shake-, crash-, of elk ander ‘magisch’ dieet op te volgen, dan heb je het mis. Denk je, ik heb geen tijd om me aan onderstaande richtlijnen te houden, lees dan ook vooral niet verder. Succesvol gewichtsverlies is supermoeilijk! Wees streng voor jezelf, en probeer je een levensstijl aan te wenden die er langdurig voor zorgt dat je onderstaande richtlijnen toe kunt passen.

1: Eet meer vezels. Deze hebben een verzadigende werking. Vezels zitten in volkoren producten zoals pasta, rijst en brood, maar ook in groenten en fruit. Aangeraden wordt minimaal voor vrouwen 25 gram p/d en voor mannen 30 gram p/d te consumeren.

2: Drink meer water. Minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Het is gezond voor je lijf, maar kan ook zorgen voor een tijdelijk verzadigend gevoel. PRO TIP: drink voor elke grote maaltijd 2 glazen water. Of je nu dorst hebt of niet. Dit zorgt voor een tijdelijke vulling van de maag waardoor je sneller vol zit. Koffie of thee mag je ook bij je totale vochtinname optellen.

3: Heb je acute honger en staat ongezonde voeding daardoor op de loer? Drink een kop zwarte koffie of pak een kauwgom. Deze helpen beide tegen het hongergevoel.

4: Blijf zoveel mogelijk weg van ultrabewerkte voeding (zoals pizza, friet, worstenbroodjes etc). Deze zitten hoog in kcal. en laag in voedingswaarden. Dit soort voeding draagt dus bij aan een calorieoverschot wat ervoor zorgt dat je niet afvalt. En ja, ik weet dat het allemaal lekker is. Maar probeer jezelf elke keer af te vragen: ‘Hoe graag wil ik het?’ Het antwoord hierop moet zijn HEEL GRAAG!

5: Zorg dat je eiwitinname hoog blijft. Eiwitten hebben niet alleen een verzadigend effect, maar zorgen daarbij voor spierbehoud en -herstel. Wanneer jij niet sport kun je 0,8 gram eiwit per KG/lichaamsgewicht aanhouden. Dit aantal kan oplopen naarmate je wel sport tot een maximum van ongeveer 2,2 gram per KG/lichaamsgewicht.

BONUSTIP: gewichtsverlies wordt veroorzaakt door een negatieve energiebalans. M.a.w. dat er minder energie binnenkomt (door voeding) dan dat je verbruikt. Hierdoor spreek je je vetreserves aan. Een negatieve energiebalans kun je ook bereiken door meer te gaan bewegen. Enige aantekening hierbij is dat het aantal kcal dat je verbrand met bewegen vaak minder is dan je denkt . Begin eens met elke dag 10.000 stappen. Mits je goed ter been bent is dit een haalbaar doel. En met elke dag bedoel ik ook elke dag. Regen of zonneschijn. Druk of niet. Geen excuses!

Ik begrijp dat de theorie vaak anders is dan de praktijk. Wil je een keer sparren met mij over hoe jij dit toe kunt passen in jouw leven, dan kun je mij altijd bereiken!

Succes!

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie