Skip to content

Europese Dag tegen woninginbraak: wat kun je doen?

Redactie
14 juni 2023 | 16:00

Advertentie

Op woensdag 21 juni is het European Focus Day. Dé Europese dag tegen woninginbraak.

Europese Dag tegen woninginbraak

Veilig voelen
Je veilig voelen in je eigen omgeving is heel belangrijk. Veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we meer op pad zijn, valt die ‘beveiliging’ weg.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk
Ongeveer 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat de inbreker gemakkelijk binnenkomt en spullen buit maakt. De inbraakmethoden die hiervoor gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld openbreken, flipperen, hengelen of cilindertrekken. Zorg daarom altijd voor goed hang- en sluitwerk. Op de website politiekeurmerk.nl kun je meer lezen over inbraakmethodes en hoe deze te voorkomen.

Tips
Enkele zaken waar je ook op kunt letten:

  • Draai sloten van ramen en deuren altijd op slot.
  • Haal altijd de sleutels uit het slot.
  • Plak geen briefje op de deur met een afwezigheidstekst.
  • Zorg voor een bewoonde indruk.

Zo zie je dat niet alle maatregelen geld hoeven te kosten om te zorgen dat jouw woning beter beschermd is tegen woninginbraak. Ook op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl staan tips om woninginbraken te voorkomen.

Sociale controle
Ook als inwoner kun je (elkaar) helpen om woninginbraken te voorkomen. Geef aan je buren door dat je met vakantie gaat. Hierdoor weten zij dat je tijdelijk niet thuis bent. Door de brievenbus te legen of het gazon van je buren te maaien als ze op vakantie zijn, is het voor de inbreker moeilijker om te bepalen of een woning bewoond is of niet. Let tijdens het uitlaten van je hond op personen of voertuigen die zich verdacht ophouden in jouw wijk.

Meld en informeer elkaar
Zie je een verdachte situatie, meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Zie je een inbraak of ander strafbaar feit gebeuren? Bel direct 112! Wordt daarnaast lid van de WhatsApp-groep van jouw buurt. Zo kun je signalen met elkaar delen en samen de buurt veilig houden. Meer informatie over de BuurtWhatsapp vind je op deze website.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie