Het spiksplinternieuwe Hotel Rosveld kenmerkt zich door een eigentijds, modern en industrieel design. Maar het staat op oeroude historische bodem en dat wilde onderneemster Mieke Loverbosch vooral niet vergeten. Haar wens klinkt bijvoorbeeld ook door in de naam Rosveld, die verwijst naar de inmiddels verdwenen buurtschap van die naam. Daarmee wil het hotel de verbondenheid met streek en historie uitdrukken.
Hotel Rosveld Nederweert
Erfgoed-expertise
Mieke Loverbosch deed een beroep op lokale erfgoed-expertise voor de naamgeving van de vergaderruimtes en hotelarrangementen. Het was de bedoeling dat die liefst ook alle op erfgoedleest zouden worden geschoeid. Ze kwam al gauw uit bij de Stichting Geschiedschrijving Nederweert.
Cultuurhistorisch
Er werd door de stichting een uitgebreide cultuurhistorische verkenning van het hele voormalige gebied Rosveld in Nederweert uitgevoerd. Het onderzoek betrof een gebied binnen een cirkel met een straal van ongeveer 600 meter rondom de nieuwe hotellocatie. Daarbinnen werd een zoals dat heet ‘longlist’ van 28 kandidaat-namen geformuleerd. Bestaande uit zowel veldnamen, boerderijnamen, waternamen als namen van andere objecten. Uiteindelijk werd een ‘shortlist’ met vijf namen voor ruimtes, en vijf andere namen voor arrangementen, geselecteerd.
Op de plank
Voor de grotere vergaderzalen werd uiteindelijk gekozen voor de namen Tegger en Houwijck, twee middeleeuwse benamingen van akkers in de buurt van het hotel. De derde ruimte heet daarom ook Akkers. Een rijtje historische namen voor toekomstige hotel-arrangementen ligt al klaar op de plank. Op deze manier gaan heemkunde en design, oud en nieuw, hand in hand. En maakt aandacht voor erfgoed het verschil.
Meer informatie
Geïnteresseerd in de namengeschiedenis van het oude Rosveld en de achtergronden van de geselecteerde namen? Surf dan naar de website: www.independent.academia.edu Daar vindt u meer dan 150 heemkunde- en erfgoedpublicaties over Nederweert.
Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert
Foto’s: Ton Frenken en Nederweert24
Lees ook:
3 Reacties
Mooi werk, complimenten aan de heemkundigen.
En zo verdwijnt de geschiedenis en het
historische karakter door er grote blokken dozen neer te zetten.
Nederweert is straks als ze door blijven gaan is
het hele dorps karakter straks weg en alle het mooie moet
plaats maken voor modern bouw. Waar blijft het
landelijke karakter? Dat het allemaal geld opbrengt
moet nog maar blijken. laat het landelijke karakter.
Het oude karakter is helemaal weg inmiddels, dat klopt MD. gelukkig heeft Nederweert de beschikking over een ‘stadsbouwmeester’ voor alle nieuwbouw dus dan komt het helemaal goed.
Wat een leuk artikel over Rosveld’s geschiedenis trouwens.